Høsten 2020 begynte jeg å studere International Business ved Hocschule Bonn-Rhein-Sieg i Tyskland. Koronaviruset har begrenset studentlivet noe, men jeg har likevel erfart at Tyskland er et studieland med mange muligheter.

Under har jeg samlet fem gode grunner til at du burde legge studiene til  Tyskland.  

 

1. Internasjonalt miljø 

Tyskland er et yndet studieland og tiltrekker seg studenter fra hele verden. Bare på trinnet mitt er halvparten av studentene fra utlandet. Disse får god oppfølging fra studiestedet og det arrangeres alt fra kulturkvelder til byvandring.

Man kan enkelt finne engelskspråklige og tospråklige linjer som et resultat av dette. 

 

 

2. Sentral lokalisering

Tyskland ligger i midten av Europa og man kan enkelt reise rimelig internt i Tyskland, eller til et av dets mange naboland. Siden Tyskland har et velutviklet jernbanenettverk, er det uproblematisk å ta seg til storbyer som Berlin, Hamburg eller Munich.

Som student er togtilbudet ekstra gunstig ettersom man får togbilletter gjennom universitetet man studerer ved. Dermed kan man reise gratis i sin delstat. I tillegg kan man ta med seg en gratispassasjer, hvilket kommer til god nytte om man får besøk hjemmefra.

Hvis man vil reise over lengre distanser, kommer det ekstrakostnader, men ikke mer enn at man gjerne legger langhelgen til Amsterdam.

 

 

3. Språket

En av de største fordelene ved å studere i utlandet er muligheten til å lære seg et nytt språk. Tysk er et av de største språkene i verden og er særlig utbredt i EU.

I mange land er det utfordrende å lære seg språket siden lokalbefolkningen slår over til engelsk, men dette er ikke et problem i Tyskland. De fleste tv-programmer blir dubbet og mange er derfor uvant med å snakke engelsk.

Universiteter og høyskoler tilbyr tyskkurs og man kan finne samtalepartnere gjennom språkutvekslingsapper som Tandem. 

 

 

4. Gratis skoleplass

I likhet med i Norge er de fleste utdanningsinstitusjoner eid av det offentlige. Man trenger derfor ikke betale mer enn semesteravgiften på et par tusen kroner. Togbilletten er inkludert i denne. I tillegg må man betale en mindre sum for å få godkjent vitnemål og annen dokumentasjon fra hjemlandet.

Flere av Tysklands universiteter er blant de beste i verden og å få muligheten til å studere nærmest gratis ved disse er vel verdt pengene. Ved de fleste universitetene er det også lagt til rette for at man får praksis ved en tysk bedrift i løpet av studietiden.

Dessuten er det ofte rimeligere å bo og studere i Tyskland. Studielånet strekker derfor lengre ettersom kollektivtransport, kulturtilbud og husleie er langt billigere enn det ville vært i Norge.

 

 

5. Rikt kulturliv

Tyskland er på størrelse med Norge, men har en langt større befolkning. Ettersom byene ligger tett i tett er det alltid noe nytt å finne på.

Jeg bor i nærheten av Düsseldorf og Köln, hvor det arrangeres flere konserter, teaterforestillinger og matfestivaler. I tillegg kommer sesongbaserte tilsetninger som karneval, oktoberfest og julemarked.

 

 

Tyskland har definitivt overrasket meg positivt. Jeg håper du føler deg fristet til å dra på utveksling hit - kanskje til og med nok til å ta hele bachelor- eller mastergraden her?