(StudentTorget.no):
Å bo i kollektiv er sosialt og ofte en fin måte å redusere bokostnader på. Ved å bo mange sammen kan man både få større plass å boltre seg på og muligheten til å bo i en leilighet med bedre beliggenhet. Man får også noen å dele både strøm og internettutgifter med. Men pass på, ikke alle er like flinke til å betale sin del av felles kostander så skriv kontrakt.
Skriv kontrakt
For å unngå konflikter bør du skrive kontrakt med både utleier og de du skal bo sammen med.
- I tillegg til leiekontrakt med utleier kan det være godt å ha en bofelleskapskontrakt med de andre beboerne som regulerer andre kostander som bredbånd, tv, mat og dopapir, råder kommunikasjonssjef i Utleiemegleren Nikolaos Farmakis.
I tillegg til regulering av økonomiske aspekter sier Farmakis det er viktig å ha med både husordensregler, regler for hva som er greit i forhold til besøk og for hva man gjør om en flytter ut.
|
|
Unngå konflikter: For å unngå konflikter bør du skrive kontrakt, mener kommunikasjonssjef i Utleiemegleren, Nikolaos Farmakis. |
Han råder kollektivbeboere til å ha husmøter tidlig i innflytningsfasen hvor man diskuterer mulige scenarioer for krangling, og til å holde seg til det man da har blitt enige om.
Når konflikten oppstår
En av de vanligste konfliktene i et bokollektiv oppstår når en av beboerne velger å flytte. Farmakis forteller at det kan oppstå store problemer dersom kontraktene ikke endres når det kommer inn nye personer.
- Hver enkelt beboer må ha gyldig kontrakt. Det er slik at når hele gjengen til slutt flytter ut og eier finner skade eller unormal slitasje på leiligheten er det de som står på den siste kontrakten som har ansvaret for dette, sier han.
Farmakis mener det egentlig bør være slik at huseier tar en gjennomgang av boligen mellom hver person som flytter for å sikre at rette person må betale for en eventuell skade.
LES OGSÅ: Arkitektens fem tips til deg som skal leie eller kjøpe studentbolig
Unngå lange kontrakter
Farmakis råder studenter til å unngå lange tidsbestemte leiekontrakter.
- Man må kjenne på hvor lenge man har tenkt til å bo der. Vår erfaring er at studenter bytter bolig ganske ofte og da kan en 12 måneders kontrakt være helt greit. Da slipper man å tenke mye på det. Det kan også være greit om man for eksempel bytter studier eller får seg kjæreste.
En tidsubestemt kontrakt har som regel tre måneders oppsigelsestid. Om du selv velger å si opp kontrakten er det viktig å huske at både depositum og leie er bundet gjennom oppsigelsestiden. Det lønner seg dermed å planlegge godt så man ikke sitter en periode med to husleier å betale.
|