Det er mye nytt å forberede seg på hvis du skal flytte inn i et kollektiv. Gjør deg klar for å irritere deg blå over sokker under sofaen, høylytte samtaler på den andre siden av veggen, og i verste fall en samboer du ikke kommer overens med i det hele tatt.

Heldigvis er dette noen av de fæle eksemplene, og mange kollektiv fungerer helt fint fra dag én. Men er du usikker på hvordan du skal håndtere den nye situasjonen, hvordan du skal forholde deg til de kanskje fremmede bofellene dine eller hvor ofte du skal ta på deg jobben med å vaske doen, kan det være godt å ta noen forhåndsregler.

 

Snakk om grenser på forhånd

La det første dere gjør være å arrangere et møte hvor dere snakker om følgende ting:

• Hva innebærer det å være en god samboer? 

• Er det ok å låne ting uten å spørre?

• Hva med vors og fest?

• Morgen- og kveldsrutiner

• Vaskerutiner

La alle svare, og kom frem til en løsning som fungerer for alle.

Hvorfor? Fordi folk er oppvokst med ulike rutiner og har ulike grenser for hva som er greit og ikke. De med mange søsken er kanskje bedre vant med å låne ting uten å spørre, mens enebarna kanskje er vant til å ha sitt for seg selv.

Snakk om det på forhånd, slik at dere vet hva de andre tolererer og ikke.


 

Spør

Heller en gang for mye enn en gang for lite. Det meste løser seg med ett enkelt spørsmål, og det kommer antageligvis samboeren din til å sette pris på.

Det er ikke alle som liker å låne bort hårbørster og teposer, og da er det fint å spørre slik at den andre ikke trenger å irritere seg. Så kan du heller sette standarden og vise raushet. Sjansen er stor for at delegleden smitter.

LES OGSÅ: Har du en en dårlig romkamerat i kollektivet?

 

Snakk om det...

Kommunikasjon er kilden til alt godt. Ikke gå og irriter deg over ting, prøv å unngå en kjempeeksplosjon ved å snakke rolig om det underveis.

Hvis du kjenner at sinnet begynner å boble; ta noen minutter og ro deg ned før du snakker med den det gjelder. Det er sjelden man kommer noen vei med sinne.

LES OGSÅ: Bokollektiv – hvordan bor man best med andre? Med samlivsterapeut Trine Huseby #51

 

... men la ting ligge

Dette høres kanskje unødvendig ut, men la små ting ligge. Velg dine kamper, og hvis du først skal ta det opp er det viktig at det tas opp på en ordentlig måte. Sørg for at dere går fra samtalen som venner.

LES OGSÅ: Leie bolig? Derfor er det lurt å ha bolig-CV

 

Regler er fint å ha

Hvis dere har et felles holdepunkt, eller et sett med regler, er det lettere å løse konflikter på sikt. Så selv om man ikke vil bli helt barneskoleklasserom, er det fint å ha et sett med regler, også når det gjelder rutiner. Så har man eliminert enda en grunn til diskusjon. Eksempler:


• Ha vaskelister hvor dere fordeler vaskeoppgavene hver uke. Kryss av slik at dere holder kontroll på hvem som har gjort hva.

• Ha et fast post-sted hvor all post legges. Det er kjipt å være den som har rotet bort en regning!

• Og hvem tar ansvar for at regningene blir betalt? Lag en arbeidsfordelingsoversikt fra uke til uke, måned til måned eller fordel faste oppgaver mellom dere. Da er dere iallfall sikre på at alt blir gjort.

LES OGSÅ: DIY: Miljøvennlige og rimelige rengjøringsprodukter du kan lage selv

 

Felles prosjekt

Et felles prosjekt kan dessuten styrke fellesfølelsen. Eksempler kan være:

• Alle panteflaskepenger legges i en krukke, og pengene går til for eksempel dopapir og rengjøring, eller pizzamiddag på lørdag.

• Hvis dette passer dere: avtal en fast vaskedag i uka. Spill litt musikk, vask en times tid, og avslutt med kaffeslabberas.

• Sy hver deres pute til sofaen. Så føler alle litt eierskap, og det er en fin felles aktivitet.

• Kjøp en potteplante eller plant et frø som alle har ansvar for. Kartlegg hvor mye den har vokst for hver uke. Kanskje er det bare en plante som skal til for at alle skal bli bestevenner?


 

Det viktigste er å finne noe alle kan ta del i. Det trenger ikke være stort, men noe som gjør at dere må kommunisere om litt andre ting enn dobørster og strømregninger også.

LES OGSÅ: Les dette før du velger mellom depositum eller husleiegaranti

 

Legg ditt private unna

Hvis du ikke vil at noen skal låne det, legg det på rommet. Det er vanskeligere å holde styr på hvem som eier hva av ting som ligger i fellesarealene, så hvis du ikke vil at noen skal låne det, legg det unna.

LES OGSÅ: Leieboerforhold: urimelige husregler av utleier

 

Inviter med!

Skal du ha fest eller middagsselskap? Vurder å invitere samboerne dine med! Det blir de garantert glade for. Det er jo slik at det er alles bolig, og det er ikke sikkert det blir så god stemning hvis de ikke føler seg velkomne i sitt eget hjem. The more the merrier!

LES OGSÅ: Studenthybelen - en brannfelle?

 

Felles middag

Prøv å gjøre noe koselig sammen en gang i blant. Dere skal jo faktisk være en liten familie en stund fremover. Det er dessuten mye hyggeligere å bo med folk du kjenner, og en middag i uka eller noe annet koselig kan gjøre mye for fellesskapsfølelsen.

LES OGSÅ: Gode idéer til innflyttingsgave

 

Vær raus

Det å bo med folk du ikke har vokst opp med kan bli en utfordring. Det er egentlig å bare forberede seg på det med det samme. Alle deler ikke din oppfatning av hva som er greit og ikke. Så prat om det, bli enige, og vær rause. Det blir mye hyggeligere da. Jeg lover.

Lykke til!