(StudentTorget.no):

Stolene står i en halvsirkel i konferanserommet hos konsulentselskapet Itera ved Ullevål stadion i Oslo. Sushi, pappkartongvin, sjokolade og potetgull er satt fram i kantinen vegg i vegg. Alt er klart for at jentene som utgjør nettverket Girl Geek Dinners Oslo skal komme for å få et faglig og sosialt påfyll.

Denne marskvelden er det sosialt entrepenørskap som står på programmet. Arrangementet har 60 plasser, og det ble fullt like etter at informasjonen var sendt ut på Girl Geek Dinners egen blogg, Twitterkonto og på Facebooksiden. Jentene kommer, mange rett fra jobb. De prater, ler og spiser litt. Mingling står som første post på programmet. 

- Målet til Girl Geeks er å samle kvinner som enten jobber med, eller er over gjennomsnittet interessert i teknologi. Delvis på grunn av at mange kvinner som jobber med teknologi er en av få i sitt miljø, kanskje til og med den eneste. Når vi har arrangementer er det nesten alltid damer som kommer, ikke fordi vi ikke vil ha med guttene, men for at damene skal komme først. Hvis det er plass får også guttene bli med, sier Nina Nordbø, en av de som var med å stifte Girl Geek Dinners og er ansvarlig for kveldens arrangement om sosialt entrepenørskap. Denne kvelden er det tre menn og 57 kvinner som utgjør Girl Geek Dinners. I alt har de om lag 500 medlemmer i Oslo.

 


GIRL GEEKS: Bente Kalsnes (t.v) bodde i Brussel en periode og fikk kjennskap til konseptet Girl Geek Dinners. Vel hjemme i Norge samlet hun en knippe damer som hun trodde ville være interessert. To av disse var Nina Nordbø (i midten) og Beathe Due (t.h). 

Historien til Girl Geeks Oslo startet med at initiativtaker Bente Kalsnes var stasjonert i Brussel over en periode, der ble hun kjent med konseptet. Vel tilbake i Norge tenkte hun at dette hadde vært morsomt og fått til i Norge også.


- Oslo har vi holdt på i cirka to år. Det startet med en invitasjon fra Bente Kalsnes til en knippe damer som hun tenkte kanskje ville være interesserte. Vi møttes, tok en øl og sjekket stemningen, og det var en veldig begeistring. Det finnes lignende nettverk i mange andre byer i verden, så det var lett å få erfaringer fra andre før vi startet opp her, fortsetter hun.

LES OGSÅ: Idas første år som analytiker i Menon - Mitt første år

 

Arrangementer én gang i måneden

Girl Geek Dinners arrangerer eventer rundt én gang i måneden, alle med forskjellig tema. På de siste arrangementene har de vært hos Opera Software og pratet om internett, hos Meterologisk institutt var emnet vær og teknologi, de har vært hos Finn.no og snakket om teknologi og innovasjon. Noen av planene for våren er blant annet et arrangement om teknologi og politikk hos Arbeiderpartiet 14. mars og i mai skal de samles på Norges idrettshøgskole for å prate om trening og teknologi.

 SOSIALT ENTREPENØRSKAP

 

  • Sosialt entrpenørskap bygger på å  å bruke virkemidler fra forretningsverdenen for å bidra til å løse problemer som er knyttet til sosiale og samfunnsmessige forhold. 
     
  • Det dreier seg ofte om å dyktiggjøre mennesker til å hjelpe seg selv.
     
  • Gatemagasinene = Oslo, Sorgenfri og Megafon er eksempler på sosialt entrepenørskap. 

Alle jenter som er interesserte i teknologi er velkommen hos Girl Geek Dinners.

- Det er lett å være geek nå. Før måtte du være programmerer eller systemingeniør. Nå kan bare du være veldig opptatt av apps på mobilen din eller sosiale medier. Vi har kvinner som jobber med veldig mye forskjellig. De jobber for eksempel med forskning, forsikring, bank, design, eventplanlegging, er journalister, rådgivere, bibliotekarer eller er i musikkbransjen. Det er mange som ikke jobber direkte med teknologi, men som bare er interesserte, sier Nordbø.


Selv om arrangementene først og fremst er for jenter, er det mange gutter som gjerne kan tenke seg å bli med.

- Det som er gøy, er at det vi får mest tilbakemelding på fra gutter er at de har kjempelyst til å bli med. Jeg tror at gjennom de arragementene vi har gjort og den snakkistingen som skjer etter at vi har treff, gjør at mange har fått respekt for både Girl Geek Dinners både som konsept og miljø, men også for kvinner som driver med teknologi, sier Nordbø.

LES OGSÅ: Arbeidslivet for nyutdannede etter koronaviruset

 

Sosialt entrepenørskap


FØRSTE GANG: Hodo Elmi var på sitt første Girl Geek Dinners-arrangement og syns det var veldig bra. - Det er flott med faglig påfyll, og det er jo veldig mange mennesker med ulik bakgrunn her, sier hun.

Til temaet sosialt entrepenørskap har fem kvinner med ulik tilnæring til faget blitt invitert til å holde innlegg for Girl Geek Dinners. Denne kvelden var det Anne Sofie Breivik fra Naandi foundation, som jobber med å gi utdanning til indiske jenter, Katinka Greve Leiner fra Ferd sosiale entrepenører, Cathrine Skaar fra arbeids- og mangfoldsprosjektet Krem samt Tone Kleven fra Seema som jobber med integrering av minoritetskvinner som fikk ordet. 


I tillegg var dansk-pakistanske Farhat Khan til stede for å snakke om sin karrierereise og fordommene hun har møtt underveis, hun har en master i IT, og jobber hos Statoil Norge. Til sist orienterte Merete Grimeland om Social innovation camp. 

Hver foredragsholder hadde tatt med seg en utfordring som de gjerne ville ha hjelp til å løse som en slags workshop, hvor jentene i etterkant av innleggene delte seg inn ut i fra hvilken av utfordringene de ville være med å løse. Etter 20 minutter med idémylding og gode forslag ble det tid til en felles briefing. 

LES OGSÅ: Slik burde bildet på CVen se ut


Faglig påfyll

Hodo Elmi (21) går tredjeåret på informatikk ved Universitetet i Oslo, og en helt fersk Girl Geek. Studenten var strålende fornøyd over hva kvelden hadde bydd på. 

- Jeg leste om Girl Geek og at de skulle prate om sosialt entrepenørskap, noe jeg er veldig interessert i. I tillegg så jeg at noen skulle snakke om Naandi, og det trigget meg til å gå. Jeg er veldig fornøyd med arrangementet, og vil definitivt møte opp igjen. Det er flott med faglig påfyll, og det er jo veldig mange mennsker med ulik bakgrunn her, sier Elmi.


21-åringen forteller at hun ikke har sett viktigheten av å skaffe seg et jobbrelatert nettverk før for kort tid siden. 


FANT LIKESINNEDE: Trine Karlsen ble ferdigutdannet for om lag ett år siden, nå jobber hun som forskningsassistent ved Handelshøyskolen BI. Hun forteller at hun alltid har vært opptatt av karriere, og sier at hun har møtt mange likesinnede ved å bli med i Girl Geek Dinners. 

- Jeg tenkte ikke at det var så viktig, jeg har i grunn bare lest og konsentrert meg om studiene, men så var jeg på et seminar på skolen for litt siden der foredragsholderen pratet om hvor viktig nettverket var, og da begynte jeg å tenke på det. Det er kanskje spesielt viktig for meg som har innvandrerbakgrunn, sier hun.

Det at det er bare jenter her, har hun ikke tenkt så mye på.

- Det er et bra arrangement, jeg hadde definitivt gått hit hvis det hadde vært åpent for både gutter og jenter, men det er fint å møte jenter  på denne måten siden jeg studerer noe mannsdominert. 


 

Fant likesinnede

Trine Karlsen (34) er nyutdannet og har vært med i Girl Geek Dinners i ett år. 

- Jeg var ny i Oslo og hadde lyst til å komme i kontakt med andre kvinner som var opptatt av karriere og engasjert i det de jobber med, sier Karlsen. Hun har en master i innovasjon og entrepenørskap fra Handelshøyskolen BI, hvor hun for tiden jobber som forskningsassistent. 

Karlsen forteller at det har vært utfordrende å finne  kvinner som er like  opptatt av karriere som henne selv, men på Girl Geek Dinners fant hun mange likesinnede. 

- Karriere har alltid vært viktig for meg, og jeg har hatt problemer med å finne likesinnede kvinner. Jeg er spesielt interessert i sosiale medier og så på Girl Geek som en mulighet til å bli kjent med engasjerte og dyktige kvinner, sier Karlsen, som også har vært med på å arrangere eventer for Girl Geek Dinners. 

- Er det nødvendig med et nettverk bare for jenter?

Det er veldig viktig. Tradisjonelt går kvinnene hjem for å passe på barna, mens menn kan være med på sosiale møter  og sikrer seg dermed et nettverk. Ved å få et nettverk blir du sikrere seg på deg selv, og det er veldig viktig for kvinner å bli. 

 
 
 GIRL GEEK DINNERS: 
  • Nettverk for teknologi-interesserte jenter i alle aldre. 
     
  • Ble startet i 2005 i London av Sarah Lamb, som var frustrert over at hun var en av de eneste kvinnene som deltok på teknologiske arrangementer, og tilstadighet ble bedt om å begrunne hvorfor hun var der av sine mannlige kolleger. Hun bestemte seg for at hun ønsket å endre dette og bli behandlet på akkurat samme måte som alle andre «geeker» der ute, uavhengig av kjønn og alder.
     
  • Siden 2005 har Girl Geek Dinners vokst internasjonalt og finnes per dags dato i 23 land.
     
  • I Norge finner du nettverk i Bergen, Kristiansand, de holder også på å starte i Stavanger i tillegg til Oslo.
     
  • Det er gratis å være medlem. Du må melde deg på arrangementene, og du må være tidlig ute. Disse blir offentliggjort på bloggen.
 
Les mer om Girl Geek Oslo
 
Les mer om Girl Geek Bergen