(StudentTorget.no):

For å gi deg de beste forutsetningene for å klare deg økonomisk i studietiden, har vi snakket med mannen som vet alt om hvordan du disponerer pengene dine på best mulig måte.
 
Forbrukerøkonom og Luksusfellen-guru Magne Gundersen forteller hvordan du setter opp et fornuftig og bærekraftig studentbudsjett. I tillegg gir han deg ti smarte råd for en bedre studentøkonomi, og han avslører også hvilke fire nybegynnerfeil du absolutt bør styre unna for ikke å gå på en smell.
 
 

Hvilket budsjett passer deg?

Formålet med å bruke et budsjett er at det hjelper deg å holde oversikt og ta kontroll over økonomien din - og det er veldig enkelt om du gjør det riktig. På neste side finner du to forslag til studentbudsjetter: et for deg som vil leve kun av studielånet, og et for deg som kan avse noen timer hver uke til en deltidsjobb, og dermed kunne leve litt romsligere.
 
Gundersen har regnet ut at det ikke krever mye innsats for å tjene nok til å leve etter SIFOs Referansebudsjett for forbruksutgifter, som er en indikasjon på et normalt utgiftsnivå for både menn og kvinner over 18 år.
 
- Jeg mener alle studenter har tid til å jobbe litt for å spe på studentbudsjettet uten at det går ut over studiene. Om du jobber 17,5 timer i måneden slik budsjettet foreslår, så snakker vi altså om fire timer i uka. Det er ikke mer enn tiden du bruker på korøving eller på å spille fotball med gutta, sier han.
 

LES OGSÅ: Unngå skatt og avgifter på «stipend» hjemmefra

 

Før du begynner

Når du skal sette opp et budsjett som passer dine behov, må du først få oversikt over alle de faste utgiftene du har hver måned. Poenget med dette er at det blir lettere å se hvor du kan stramme inn og eventuelt hvilke poster som ikke er relevante for deg.
 
For å få ordentlig kontroll på økonomien kan det også være lurt å opprette en egen regningskonto i nettbanken. Det er gjort med bare et par tastetrykk og er helt gratis.
 
- Når utbetalingen fra Lånekassen kommer inn hver måned bør det automatisk settes over et beløp til regningskontoen som dekker alle de faste utgiftene dine. Da står pengene klar når regningene kommer, og det som er igjen på brukskontoen vet du at du kan bruke på mat, klær og andre ting. Med regningskonto og fast overføring er det bare å slappe av og bruke resten av pengene som du vil, forklarer forbrukerøkonomen.
 
 

Slik setter du opp et studentbudsjett

 
Med deltidsjobb Bare studielån
Leie av bolig: 4000 4000
Livsopphold:
Strøm 500 500
Mat, drikke, dagligvarer 2515 2250 (Her er det mulig å spare inn en del ved å handle smart)
Klær og sko
720 500
Telefon og mediebruk 1450 500
(Mobil, internett, tv-lisens og utstyr)
Personlig pleie 580 300
Transport
380 380
(Månedskort med studentrabatt, Oslo)
Diverse 1560 1000 (Forsikringer, pensumbøker, taxi, gaver, kino, uteliv, semesteravgift osv.)
Sum livsopphold: 7205 4930
Sum alle utgifter: 11705 9430
- Studiestøtte 9440 9440 (Beregnet ut fra startbeløp og månedsbeløp delt på antall måneder per semester)
- Deltidsjobb 2275 0
(Beregnet ut fra 17,5 timer deltidsjobb per mnd á kr 130,- per time)
Sum alle inntekter: 11715 9440
Overskudd / underskudd + 10 kroner + 10 kroner

*De forskjellige postene vil variere utfra hvor du bor, utgiftsnivå, månedlige utgifter og tider på semestret. Pensumbøker vil for eksempel være et engangsbeløp i starten av semesteret. I budsjettet "Med deltidsjobb" er beløpene til livsopphold hentet fra SIFOs Referansebudsjett for forbruksutgifter, med unntak av strøm. 

(Kilde: Magne Gundersen, Forbrukerøkonom i Sparebank 1)
 

4 vanlige nybegynnerfeil

I tillegg til å følge budsjettet er det noen fallgruver som det er viktig at du styrer unna. Her er Magne Gundersens fire råd for å unngå og havne i luksusfella i løpet av studietiden:
 
1. Ikke gå for hardt ut
 
Bruk for all del ikke opp den første utbetalingen fra Lånekassen, det er den store nybegynnertabben. Det føles kanskje deilig å ha penger til alle tingene du har lyst på, men de pengene er brukt opp før du vet ordet av det. Husk at de skal vare hele semesteret.
 
2. Bruk kortet riktig
 
Den største fellen er å dra kredittkortet i tide og utide. De er greie å bruke når du handler på nett og når du er ute og reiser, men du må aldri bruke det uten at du vet du har råd til å betale tilbake neste måned.  Det er så lett å dra det kortet og bare utsette betalingen, og så vokser saldoen på det du skylder fra måned til måned.
 
3. Unngå unødvendige gebyrer
 
Det er veldig dyrt å ikke betale regningene sine i tide. Hvis du velger å gå på fest i stedet for å betale mobilregningen har det plutselig påløpt flere hundre kroner i gebyr og strafferenter, og da blir det dyre ringeminutter.
 
4. Pass opp for "lommetyvene"
 
Det mange ikke tenker på er det jeg pleier å kalle lommetyvene. Da tenker jeg ikke på de klassiske lommetyvene som fisker pengene ut av baklomma di. Det er småpengene du bruker på ting som flaskevann, take-away kaffe, kantinelunsj, en sjokolade på kiosken eller en kebab på vei hjem fra byen. Når du summerer slike småutgifter blir det store beløp til slutt. Husk at 30 kroner dagen tilsvarer nesten en tusenlapp i måneden. Det er en stor prosentandel av et stramt studentbudsjett.
 
(Denne saken ble først publisert i Campus #2 2013)
 

LES OGSÅ: 16 sparetips til studentøkonomien


Trainee Sørvest

AKTIVE STILLINGER:

 

IVAR IKS: Trainee Byggleder / Prosjektleder VA-anlegg

Qualisoft: Trainee Business Consultant

Grensesnitt: Front-End Trainee Utvikler

Conta: Front-End Trainee Utvikler

Flere stillinger vil publiseres fortløpende. 

 

LES MER OM TRAINEE SØRVEST OG SØK HER


Annonse:

 
Studer i Oslo, Bergen eller på nett. Les mer om våre bachelor-, master og årsstudier innen: