(StudentTorget.no):

Det er ikke mangel på ledige sommerjobber for de som ønsker det. Og det gjelder ikke bare typisk sesongarbeid og turismebaserte jobber - du kan like gjerne skaffe deg en sommerjobb som er relevant for studiene dine.

Mange av de faste ansatte tar ferie i sommermånedene, og bedriftene trenger derfor vikarer på denne tiden. Er man tidlig nok ute er det mulig å få sommerjobb i de fleste bransjer.

– Jobber innen media, journalistikk og populære kontorjobber går ofte først, og populære bedrifter rekrutterer gjerne borttil et år i forveien. Nærmere feriestart er det ofte jobber innen logistikk, kantine og kjøkkentjeneste, samt renhold og lagerarbeid hvor det fortsatt er behov for ferievikarer, forteller Øystein Holm-Haagensen i bemanningsbyrået Adecco.

Mange bedrifter utlyste allerede sommerjobbene før mars, da de som regel gjør unna ferieplanleggingen. Men, det er fortsatt håp for de der ute som leter etter litt arbeid i feriemånedene.

 

Mange veier til arbeidserfaring 

Flere bedrifter tilbyr trainee- eller praksisstillinger på sommertid. Dette er en perfekt anledning til å bygge nettverk i den bransjen du sikter deg inn mot i studiene, og det er heller ikke uvanlig at gode praktikanter kan få jobbtilbud i etterkant.


 

NYTTIGE LINKER

 

KarriereStart.no/jobb - Finn ledige sommerjobber

Nav.no/Eures - Formidler jobber i Europa

Nordjobb.org/no - Formidler sommerjobber i Norden

 

 

I følge en Work Life-undersøkelse fra Manpower, har så mye som fire av ti norske bedrifter ansatt personer som først ble benyttet som sommervikarer.

Skulle du derimot få en sommerjobb som ikke er direkte koblet til det du utdanner deg til, betyr det ikke at den bør utelates fra CV-en. Ei heller at du har sløst bort tid på feil jobb. 

– Arbeidsgivere ser etter mer enn relevant erfaring når de skal finne den rette medarbeideren til en stilling. Personlige egenskaper, motivasjon og annen relevant kompetanse spiller også en viktig rolle i vurderingen av kandidaten. Stå-på-vilje, engasjement og samarbeidsevner er personlige egenskaper som ofte blir verdsatt, og som man kan få vist frem også i jobber som ikke er direkte relevante, rent faglig. Man kan også få vist frem dette gjennom verv i f.eks frivillige organisasjoner og studiesteder, forteller konserndirektør Thor Bendik Weider i Manpower Norge.

LES OGSÅ: Min sommerjobb - Jostein lærte mye av sommerjobben i GK

 

Hvordan finne sommerjobben

Før du begynner å søke må du først definere hva du ønsker å få ut av sommerjobben. Hva er din motivasjon? Er det for å tjene mest mulig penger, få relevant erfaring, eller ønsker du å bygge et nettverk i en bransje du ønsker å komme inn i senere? Viktigst av alt er at du finner noe du interesserer deg for, da lærer du også mye mer i løpet av den tiden du er der.

For å skaffe deg en sommerjobb bør du benytte deg av nettverket rundt deg. Kanskje en venn eller et familiemedlem jobber i en bedrift som trenger sommervikar? Oppdatér CV-en din og finn ut av hva du har av egenskaper, kompetanse og erfaring, og hvordan dette kan passe inn i stillingen du ønsker deg.

Hvis du har sett deg ut en bedrift og hva du vil jobbe med, kan det være lurt å besøke bedriftens egne nettsider og se etter utlysninger. Du kan også ringe direkte til HR- og rekrutteringsavdelingen for å undersøke om de trenger avlastning i ferieavviklingen. Da får du både svar på eventuelle spørsmål du har om bedriften og du blir kanskje ekstra godt lagt merke til fordi du ringte.

For flere tips til selve jobbsøkingprosessen, besøk Karrierestart.no.


 

Sommerjobb i utlandet

Ønsker du å jobbe i sommer, men vil ikke ofre utenlandsreisen du har gledet deg til? Det er ingenting i veien for å se etter sommerjobb i utlandet. Flere bedrifter og organisasjoner har opplegg for studenter som ønsker å reise til utlandet og jobbe der – enten det er frivillig arbeid for veldedighet, eller bare for å arbeide. Arbeidserfaring fra utlandet kan være et fint supplement på CV-en din for fremtiden. Samtidig kan du få nyttig erfaring, skaffe kontakter, bli mer språkdyktig og ikke minst få en fin opplevelse i et annet land. 

Nordjobb.org/no er en portal med oversikt over sommerjobber for studenter i Norden. NAVs utenlandssider Eures formidler ledige jobber innen Europa. Ønsker du å reise lengre unna, kan IAESTE tilby summer internships over hele verden. Undersøk hvilken organisasjon som passer best til dine ønsker. Noen har søknadsfrist allerede i mai, mens gjennom andre kan du søke helt til slutten av juni. Det er også stor forskjell på hva de forskjellige er behjelpelige med, noen inkluderer bosted og måltider i jobbene, mens andre kun formidler stillinger. 


 

Husk arbeidskontrakten!

Vær påpasselig med å få på plass en ordentlig arbeidskontrakt. Den beskytter både deg og arbeidsgiveren mot eventuelle misforståelser rundt hvilke rettigheter, plikter og betingelser du har. En muntlig avtale er også forpliktende, men hvis det skulle oppstå uenigheter kan det bli vanskelig å fastslå hva avtalen gikk ut på.

 

Dette bør stå i sommervikar-kontrakten

 

1. Hvor du skal jobbe

2. Hvor lenge du skal jobbe, både dato for arbeidsperioden og start- og slutt-tidspunkt på arbeidsdagen, samt pauser i arbeidet

3. Hvem du skal jobbe for

4. Tittel/Stilling og beskrivelse av hva jobben går ut på

5. Lønn og tillegg. Tidspunkt for lønnsutbetaling. Dersom lønnen er regulert av tariffavtaler, skal dette opplyses om.

6. Oppsigelsestid- og frister

7. Om det skal avtales må det stå i arbeidsavtalen hvor lang prøvetiden skal være (maksimalt seks måneder)

8. Rett til feriepenger av lønnen (retten til ferie er ikke særlig relevant for en sommervikar)

9. Opplysninger om eventuelle tariffavtaler som regulerer arbeidsforholdet

(Kilde: Adecco)

 

 

Dersom du likevel skulle befinne deg i en jobbsituasjon uten noen form for kontrakt, vil loven uansett sørge for å beskytte rettighetene dine. Sørg uansett for å starte arbeidsforholdet ditt på en ryddig måte med en standard skriftlig kontrakt. 

Husk også Lånekassens inntektsgrense på 172 597 kroner (gjelder for 2017) for å slippe trekk i studiestøtten.