Noen utdanninger er mer teoretiske enn andre, og er verken rettet inn mot spesifikke yrker eller har praksis som en del av utdanningen.

Som student, kan det da være vanskelig å vite hvordan du skal gå frem for å tilegne deg den praktiske erfaringer som arbeidsgiver ofte krever for at du skal kunne bli ansatt i ulike stillinger.

I denne artikkelen, gir vi deg de beste tipsene til hvordan du kan få praktisk erfaring under studietiden.

 

Arbeidsgiver ser etter mer enn bare teoretisk kompetanse

Gisle Hellsten er pressekontakt på Karrieresenteret ved Universitetet i Oslo.

Han forteller at å skaffe seg praktisk erfaring under studietiden er veldig viktig, og at det er mye studentene kan gjøre for å få en føling av hva arbeidslivet er.

Det finnes veldig mange muligheter for studenter som ønsker å skaffe seg praktisk erfaring, som å ha en relevant deltidsjobb, være med i en studentforening, internships og praksisplass gjennom universitetet, forteller Hellsten.

– Mange arbeidsgivere ser etter hele pakka, ikke bare teoretisk kompetanse. Praktisk erfaring er viktig, for å tilegne seg ferdigheter som arbeidsgiver ser etter, lære seg å samarbeide, og å lære seg å omsette teoretiske problemstillinger i praksis.

Mange studenter er veldig opptatte av karakterer, forteller Hellsten. Det er selvfølgelig bedre å få en A enn en D på eksamen, men arbeidsgivere ser etter mer enn bare teoretisk kunnskap.

Å skaffe seg en bred kompetanse, når man er student, er derfor lurt, mener Hellsten.


 

Mange måter å skaffe seg praktisk erfaring

Det finnes flere muligheter for å skaffe seg praktisk erfaring, når du er student.

Her er noen av de:

 

Studentforeninger

Å være medlem i en studentforening er, i tillegg til å bli kjent med mange andre studenter, en mulighet til å tilegne seg praktisk erfaring du ikke har muligheten til å få andre steder.

I tillegg til kunnskap om temaet studentforeningen driver med, kan du skaffe deg erfaring med ledelse, arbeidskoordinering, økonomi og budsjett (de fleste foreninger har en økonomiansvarlig), markedsføring, sosiale medier og PR, foto, fotoredigering og grafisk design (hvis du tar bilder, lager magasiner, plakater eller tidsskrifter) med mer.

 

Kurs

Under studietiden, får du ofte tilbud om å delta på ulike kurs eller workshops. Dette kan være kurs i litteraturhenvisninger i regi av biblioteket, kurs i hvordan skrive CV og søknad, eller kurs for å lære ulike programmer som EndNote, Excel, SPSS, STATA, NVivo, WordPress med flere.

Kursene kan være i regi av universitetet, fakultetet, instituttet, biblioteket, ulike studentforeninger, foreninger, organisasjoner med flere.

Har du en ekstrajobb ved siden av studiene, kan det hende at du får tilbud om kurs her også.

Vårt beste tips er: Delta på alle kurs du har muligheten til å delta på. Selv om kursene ikke fremstår som relevante for deg der og da, vet du ikke hva slags kunnskap du kan få bruk for i fremtiden.


 

Internships og praksisplasser

Gjennom et internship, får studenter muligheten til å tilbringe en periode i en bedrift, hvor de får utføre flere arbeidsoppgaver og ofte delta i et pågående prosjekt. Slik, er internships med på å gi studentene et innblikk i arbeidshverdagen og bedriften.

Internships varer ofte fra 4-8 uker og foregår gjerne i sommerferien.

Internships er ofte ubetalte, men er en mulighet for studenter eller nyutdannede å skaffe seg relevant erfaring. Bedriftene får på sin side muligheten til å bli kjent med deg og kan vurdere å ansette deg i fremtiden, hvis du gjør en god jobb.

Noen utdanninger har praksis som en del av utdanningen. Men hvis utdanningen din ikke tilbyr praksis, betyr ikke det at du ikke kan skaffe deg en praksisplass.

Flere bedrifter tilbyr praksisplass eller arbeidstrening. Du kan skaffe deg praksisplass gjennom universitetet, eller ta kontakt med bedriftene direkte.

I tillegg til at du kan skaffe deg erfaring og prøve deg i et yrke gjennom å være i praksis, er det også en fin måte for bedriftene til å bli kjent med deg.


 

Deltidsjobb

Sjekk ut mulighetene for å kunne skaffe deg en relevant deltidsjobb under studietiden.

Mange studenter er avhengige av en deltidsjobb, ved siden av studiene, og da kan det være fint å bruke tiden du er på jobb til å tilegne deg relevant arbeidserfaring.

Det finnes mange muligheter for å finne deg en relevant deltidsjobb. Start med å finne ut hva slags jobb du kan tenke deg, og å kartlegge potensielle yrker og arbeidsgivere.

Ledige jobber finner du i jobbdatabaser, sosiale medier, på virksomhetenes egne nettsider, gjennom ulike søkemotorer, og på andre nettsider.

 

Frivillig arbeid

Å jobbe frivillig utenfor universitetet, er også en mulighet for å skaffe seg praktisk erfaring.

Eksempler på organisasjoner hvor du kan jobbe frivillig, er miljøvernsorganisasjoner, dyrevernsorganisasjoner, politiske organisasjoner og andre frivillige organisasjoner.

Frivillig arbeid er, i tillegg til å gi deg praktisk erfaring, en fin måte å vise engasjement og at du brenner for noe. Det er også en morsom måte å møte nye mennesker og å gjøre noe for samfunnet.


 

Utveksling

Å dra på utveksling er en fin måte å tilegne seg erfaringer og kunnskap du ikke får gjennom å studere i Norge.

Kjennskap til en annen kultur og et annet språk er eksempler på dette.

Det kan også være fint å ta et skritt ut av den trygge hverdagen her i Norge, og oppleve nye ting og møte nye mennesker. Ulike praksisplasser og internships kan også tas i utlandet.

LES OGSÅ: Hvorfor jukser studenter på eksamen?

 

Finn ut hva som kreves for å få drømmejobben

Det kan være lurt å undersøke hvilken erfaring som kreves for å få drømmejobben, og se om det er en mulighet for å tilegne seg akkurat denne kunnskapen eller erfaringen, når du er student.

Et eksempel på dette er å bygge opp en portefølje, når du er student, gjennom å skrive for en studentavis, nettside eller et tidsskrift.

Porteføljen kan du bruke for å få deg jobb som journalist eller tekstforfatter senere.

LES OGSÅ: Flere tar delstudier i utlandet – men ikke mange nok

 

Ikke vent til du er ferdig med å studere

Når eksamen nærmer seg og du har mye å gjøre, kan det være fristende å bare fokusere på studiene, og ikke på andre ting som studentforeninger eller frivillig arbeid.

Det er derimot veldig dumt å vente med å skaffe seg praktisk erfaring til du er ferdig med å studere.

Mange stillinger krever at du allerede har mye erfaring, og enkelte steder ber de om minst 2-4 år med arbeidserfaring.

Da kan det være fint å skrive opp flere år med praktisk erfaring, som du har tilegnet deg under studietiden, gjennom frivillig arbeid, studentforeninger og/eller ulike kurs.

Hellsten mener det er lurt å begynne å skaffe seg arbeidserfaring allerede de to første ukene du er student. Han anbefaler å undersøke hvilke karrieretjenester universitetet tilbyr og begynne å bruke disse aktivt fra starten av.

At det holder å benytte karrieretjenestene de siste seks ukene før du fullfører mastergraden, mener Hellsten er en myte. Han anbefaler derfor studentene å starte tidlig med å skaffe seg erfaring, være kreative, og benytte seg av alle tilbud og ordninger de har tilgang til.

Jeg anbefaler alle studenter å være kreative, for det er mange ordninger og tilbud de kan benytte seg av, sier Hellsten.

Hellsten nevner blant annet å dra på utveksling, å være praktikant gjennom UD, eller å skaffe seg en relevant deltidsjobb, som mulige måter å skaffe seg praktisk erfaring på.

Her er det bare å begynne å lete og legge en plan, sier Hellsten.


 

Lær deg å forklare hva du egentlig kan

Selv utdanninger som fremstår som veldig teoretiske kan gi flere praktiske erfaringer, som gode skrive- og leseferdigheter, selvdisiplin, selvstendighet, struktur, akademisk språk og fagbegreper, og ferdigheter i ulike dataprogrammer.

Det kan også være en fordel å lære seg å forklare hva du har lært og å sette ord på de erfaringene du har fått under studietiden.

Flere universiteter har kurs i hvordan du kan presentere erfaringen du har tilegnet deg gjennom utdanningen din på en best mulig måte, og å delta på disse anbefales på det sterkeste.

Karrieresenteret på Universitetet i Oslo tilbyr f. eks. kurs i blant annet skriving av CV og søknad, jobbintervju m.m., og å forklare hva du har lært/kan etter å ha fullført graden din.