(StudentTorget.no):
Som student har man gjerne liten plass på hybelen, noe som gjør det viktig å utnytte kvadratmeterne og tenke smart.
Interiørarkitekt Trine L. B. Jørgensen jobber med å lage gode løsninger for folk som bor på små areal. Hun mener vi kan få mer arbeidsplass og bedre løsninger dersom vi våger å være kreative og be våre handy venner om hjelp. Ved å gjøre dette kan man lage en personlig arbeidskrok som er tilpasset egne behov.
Kutt i dybden
Jørgensen forteller at man ikke trenger så stor plass for å få et godt hjemmekontor. Hun vil anbefale folk å bygge i høyden og kutte ned i dybden på arbeidsplassen.
– Man trenger ikke mer en 30-40 cm i dybden for å kunne jobbe med en laptop og lese i pensumbøker, forklarer interiørarkitekten.
Standardmål på skrivebord er ofte det dobbelte, men dersom man har liten plass er dette unødvendig bruk av areal. Dersom du ikke får tak i en plate med den dybden du trenger, utfordrer Jørgensen oss på å ta frem saga.

Tenk lys og sittestilling
– Optimalisering av lysforholdene med hensyn til belysning og refleksforhold er viktig, understreker Jørgensen.
Hun forteller at plassering av arbeidsplassen kan bety mye for arbeidskvaliteten og at man derfor bør plassere skrivebordet ut fra hvor vinduene er.

– Vindu eller sterke lyskilder bør aldri være rett foran eller bak dataskjermen; det skaper kontrastforskjeller eller refleksblending. Gardiner eller annen skjerming mot direkte blending eller sollys på skjermen er viktig.
Dersom man skal investere penger i hjemmekontoret anbefaler interiørarkitekten at pengene går til en god arbeidslampe og en god stol. Du skal gjerne sitte og jobbe i lengre perioder, og da er det viktig med komfort for både øyne og rygg. Rimelige men gode kontorstoler og arbeidslamper er alltid å finne på IKEA og hos brukthandlere.
Organiser
Skal man studere hjemmefra er det en fordel at arbeidsplassen er oversiktlig og ryddig. Jørgensen sier rot og uorden påvirker arbeidskvaliteten og kan være distraherende.
– Det er ikke akkurat et revolusjonerende grep, men når man jobber med små rom, så handler det om organisering, organisering, organisering.

Alle har ulike behov og ulik mengde utstyr de trenger for å jobbe med studiene. God orden kan hjelpe på konsentrasjonen. Dersom alt er lett tilgjengelig og har sin faste plass kan man effektivisere arbeidstimene.
– Dersom man har merkelapper på esker og permer og har organisert papirer her, kan man fort spare ti minutter, forklarer hun.
LES OGSÅ: Leieboerforhold: urimelige husregler av utleier
Vær kreativ
Interiørarkitekten anbefaler studenter å kutte i dybden og heller bygge høyt, eventuelt bredt. Det er her kreativiteten din kan komme til nytte. Hun forteller om venner som har fått avkapp og gratis materialer fra byggeplasser som har blitt forvandlet til nydelige møbler av god kvalitet. Dette er ikke minst også bærekraftig og bra for miljøet.
Et besøk på billigkroken til IKEA kan også bidra til at du får tak i rimelige materialer som kan kuttes og tilpasses målene man ønsker. Det er også mye man kan få til ved å benytte seg av kjøkkenmoduler, benkeplater og hyller. Da gjelder det å ta utfordringen fra Jørgensen; vær kreativ og utforsk mulighetene i din lille studentleilighet.