(StudentTorget.no):
Som student kan det være vanskelig å få bidraget fra Lånekassen til å holde gjennom hele måneden. Vi lever tross alt i et samfunn som kan by på det meste av materielle goder, og har du vært vant til å leve i sus og dus hjemme hos mamma og pappa, kan det være vanskelig å plutselig måtte stramme inn forbruket.
Men det finnes heldigvis en fordel ved det meste. Selv om det kanskje ikke er sånn at man strammer inn livreima med lyst og glede, kan et redusert forbruksbudsjett faktisk være ditt lille bidrag til å redde planeten. I Vest-Europa har vi et økologisk fotavtrykk som viser at vi bruker over fem ganger mer ressurser enn naturens tåleevne, ifølge Miljødirektoratet.
Hvis du er en fattig student, kan du slå to fluer i en smekk og bli mer miljøvennlig, samtidig som du sparer penger mens du gjør det. Her er fem tips til hvordan du kan stramme inn forbruket ditt til gode for både deg selv og jorda vi lever på.
1. Gjenbruk
Har du veldig lyst på en ny iphone? Vel, det kan godt hende at du ikke egentlig trenger noen ny telefon, og at den gamle iphonen din fungerer utmerket. I stedet for å kjøpe en helt ny sykkel, kan du vurdere å ta den gamle sykkelen til reparasjon og spare penger på den måten.
Ofte kjøper vi ting vi strengt tatt ikke trenger. Selv om det å kjøpe ting som bare kan brukes èn gang er billigere på kort sikt, vil du over tid spare mer hvis du kjøper produkter som kan brukes flere ganger. Derfor bør du droppe engangsbarberhøvel, engangskluter og så videre. Ved å droppe engangsprodukter produserer du også mindre søppel, som er en av Ola Nordmanns verste miljøsynder: I 2013 kastet gjennomsnittsnordmannen 440 kilo søppel. Det er 85 prosent mer enn i 1992. Å droppe engangsprodukter borger dermed for litt bedre samvittighet i hverdagen.
2. Gå for kvalitet
Selv om kvalitetsprodukter i mange tilfeller koster mer enn produkter av lavere kvalitet, kan det likevel være lurt å gå for kvalitet. Iallfall hvis man ønsker å spare både miljøet og lommeboken. Mange velger for eksempel å kjøpe klær av høy kvalitet og bare bruke de til spesielle anledninger, mens man i hverdagen bruker billigere klær av lavere kvalitet.
Mange tenker at de sparer penger på den måten, men det trenger slett ikke stemme. Ved å kjøpe dyrere klær av høyere kvalitet, trenger du forhåpentligvis ikke å kjøpe klær like ofte, fordi klærne av høyere kvalitet ofte varer lengre – også hvis du bruker dem ofte.
Faktisk anbefales det å krympe klesgarderoben for miljøet sin skyld: Menneskerasen konsumerer 400 prosent mer klær enn de gjorde for bare to tiår siden, og tekstilindustrien er en av de mest forurensende industriene i verden. Med dette in mente kan det hende du bør gå forbi neste gang du går forbi Hennes og Mauritz og ser klesplaggene glimte i butikkvinduet.
LES OGSÅ: Holder dagens nivå på studiestøtten?
3. Sjekk hva du allerede har
Dette punktet er beslektet med punkt 1. Det er lett å innbille seg at man trenger noe nytt, eller at man er nødt til å bytte ut noe gammelt. Men før du hopper på et godt tilbud og gjør en ny investering, bør du sjekke hva du faktisk har, og om det faktisk er behov for å kjøpe noe nytt. Når det kommer til klær, er det for eksempel ikke uvanlig å få “tunnelsyn” og glemme alt det man har i garderoben fra før av. Ved å sjekke hva du har og ikke har før neste shoppingrunde, unngår du å sløse penger på ting du strengt tatt ikke trenger, mens du sparer miljøet ved å jekke ned ditt personlige forbruk.
4. Ikke impulskjøp
Store Norske Leksikon definerer impulskjøp som «...ikke planlagt kjøp hvor kjøpsbeslutningen fattes like i forkant av kjøpet. Følelser og sinnsstemning kan ha stor innvirkning på kjøpsbeslutningen». Å kjøpe ting på impuls er en klassisk pengetjuv, som har veltet mangt et studentbudsjett opp gjennom årene. I disse dager – med internett og apper og det som verre er – er det neste røverkjøpet bare et tastetrykk unna. Under slike omstendigheter kan det være vanskelig å unngå fristelsen til å kjøpe noe kjapt og enkelt og få det levert rett i postkassen noen dager senere.
I steden for å stadig impulskjøpe ting bør man imidlertid vente litt og vurdere om det er noe man faktisk har bruk for. Ta et kvarters tid til å tenke over om du faktisk trenger produktet, eller om du bare er fristet av produktet her og nå. Hvis det er snakk om et dyrt produkt på flere tusen kroner, kan man med fordel vente 24 timer før man tar en endelig avgjørelse.
LES OGSÅ: Når kommer pengene fra Lånekassen?
5. Dropp salgene
En av grunnene til at mange går i fella og kjøper mer enn de egentlig trenger, er de evinnelige salgene som alle store butikkjeder har gående. Det er lett å la seg friste til å kjøpe en ny laptop eller en kul jakke når den først er på tilbud. Det som imidlertid er viktig å huske på, er at man ofte ender opp med å kjøpe flere varer og bruke mer penger når ting er på salg, siden vi lures til å tro at vi gjør et røverkjøp.
Hvis du mot formodning faktisk klarer å gå på salg uten å kjøpe flere ting, er det selvfølgelig ingen dum ting, men er du som de fleste av oss og har vanskelig for å motstå fristelser, anbefaler vi at du dropper salgene – så kan du bruke pengene på ting du faktisk trenger, samtidig som du gir ditt lille bidrag til planetens overlevelse!