Det kan være et lite sjokk for mange å oppleve hvor lite man faktisk har å rutte med som student i Norge.
Lån og stipend fra Lånekassen har ikke holdt tritt med prisveksten i samfunnet for øvrig, og da er det ikke rart at et flertall av landets studenter ser seg nødt til å jobbe ved siden av studiene for å overleve.
Faktisk viser en fersk europeisk undersøkelse at 7 av 10 norske studenter mener de ikke har råd til å studere uten å ha en jobb ved siden av studiene.
Er du en av disse? Da har vi fem kjappe tips til hvordan du går frem for å skaffe deg deltidsjobb som student.
1. Hvorfor vil du jobbe?
Før du setter igang med å søke etter deltidsjobber bør du tenke på hvorfor du ønsker å finne en deltidsjobb i utgangspunktet. Er motivasjonen først og fremst økonomisk, eller har du også et ønske om å tilegne deg relevant kompetanse?
Hvis penger på bankkontoen er det primære målet, kan du søke ganske bredt.
Hvis du derimot ser etter jobber som er relevante for studieretningen din, bør du kanskje heller se litt nærmere på mulighetene i den bransjen du ønsker en fot innafor i.
Er det fortsatt litt vel ambisiøst å tro at du skal få en deltidsjobb som er relevant, kan du for eksempel søke på praktikantstillinger eller ta til takke med noe mindre relevant i mellomtiden.
En annen ting å vurdere er om du i det hele tatt har tid til å jobbe mens du studerer. Hvis du går et krevende studium er det kanskje ikke mulig å få døgnet til å strekke til, slik at det er klokere å holde seg til å være heltidsstudent.
Hvis du har en lærevanske som gjør at du må vie mer tid til skolearbeidet enn andre, er det mulig at du kvalifiserer til ekstrastipend fra Lånekassen. Dette gjelder for eksempel hvis du har dyskalkuli.
2. Vær lur
Er du usikker på hvordan man skriver CV og søknad og gjennomfører intervju med en potensiell arbeidsgiver?
Mange universiteter og høgskoler har såkalte karrieresenter, der man kan få gode tips og råd i jobbsøkerprosessen. Mange av dem arrangerer også karrieredager, der studenter kan møte relevante arbeidsgivere direkte.
Et annet godt tips er å ta direkte kontakt med arbeidsgivere du kunne tenke deg å jobbe for.
Det kan sikkert føles litt skummelt, men det er viktig å huske at mange arbeidsgivere innenfor typiske deltidsjobbransjer stadig har behov for flere folk, og da er det en stor fordel hvis de vet hvem du er.
Ellers er det alltid lurt å ta i bruk nettverket sitt.
Er du student, så er det vel ikke så merkelig hvis du kjenner andre som også studerer, og som kanskje vet om en ledig deltidsjobb? Husk at veldig mange jobber aldri ender opp med å bli utlyst.
LES OGSÅ: Deltidsjobb ved siden av studiene: Inntekt eller innsikt?
3. Vær klar over hva arbeidsgiver ser etter
Arbeidsgiverne ønsker å få svar på hvorfor akkurat du er den riktige personen til den ledige stillingen de har utlyst.
Hvilke kvaliteter er det for eksempel som gjør at du passer godt som servitør i utelivsbransjen? Til et sånt yrke vil en arbeidsgiver gjerne være ute etter noen som er serviceinnstilte, takler høyt tempo og har godt humør.
Hvis det er en jobb som du tenker egentlig ikke passer til deg og din personlighet, bør du kanskje heller la være å søke på den. Det er tross alt ikke alle som passer til å jobbe som telefonselger eller i kundeservice.
Da vi intervjuet seniorkonsulent Marianne Holmeland i rådgivningsselskapet Rambøll om hva de ser etter i en student, understreket hun at nettopp det å finne den riktige personen til jobben er viktig for dem.
– Vi ser etter personer som har gode akademiske resultater og har en interesse for å ha en relevant studiejobb under studietida si. Og ofte handler det om å være rett person til stillinga, sa Holmestrand den gang.
4. Vær ærlig om egen fleksibilitet
Hvis du har vært så heldig å komme på et jobbintervju, bør du være helt åpen og ærlig om hvor mye og ofte du har mulighet til å jobbe.
Husk at du skal balansere deltidsjobben med studiene, og at det sannsynligvis ikke er verdt det å sette ståkarakteren på neste eksamen på spill bare for å sikre deg en deltidsjobb.
Når arbeidsgiver spør om deg om din egen tilgjengelighet, bør du derfor være helt ærlig på hvordan timeplanen din ser ut.
LES OGSÅ: 7 av 10 sier de ikke kan studere uten deltidsjobb
5. Skriv en CV selv om den er tynn
Det er en typisk nybegynnertabbe å tenke at man ikke trenger å skrive en CV siden man ikke har så mye jobberfaring fra før av. Det er imidlertid to gode grunner til at du skal gidde, alllikevel.
For det første så viser det at du har lagt ned litt innsats i jobbsøknaden din (ingen vil ansette deg hvis de tror du er lat, tross alt!).
For det andre kan du gi arbeidsgiver et inntrykk av hvem du er, og hvilke styrker du har.
Hvis du for eksempel har gått en spesifikk linje på videregående, eller bare har jobbet på en kiosk i hjembygda tidligere, kan det være akkurat den informasjonen som gjør at arbeidsgiver husker deg når det skal innkalles til intervju.