På videregående, er det mange unge idrettstalenter, som kombinerer skolen med sporten sin, ved å velge idrettslinje eller ved gå på et idrettsgymnas.
Men når man skal videre til høyere utdanning i Norge, er det ofte vanskelig å finne studier som kan tilpasses en hverdag hvor man også vil satse på idretten. Enten satser man fullt på sporten man elsker, eller så tar man høyere utdanning - det er valget man må ta.
Krysser man Norges grenser og tar turen til utlandet, finnes det derimot både gode og økonomisk gunstige måter å kombinere høyere utdanning og idrett.

Ville ikke velge mellom fotball og studier
Kristian Aadnøy (23) spilte fotball hjemme i Norge fra han var liten og var aktiv også da han begynte på videregående.
Ønsket var å ta høyere utdanning, når han var ferdig, men han fant fort ut at det kunne sette en stopper for å også satse videre på fotballen.
Rundt år to på videregående, skjønte jeg at det kom til å bli vanskelig å satse på fotball, samtidig som jeg skulle studere fulltid. Det er tilnærmet ikke mulig i Norge, sier han.
Muligheten for å kombinere begge deler lå utenfor Norge.
Jeg ble kontaktet av en agent som jobbet for CSUSA, forteller Kristian. Det er en norsk organisasjon, som jobber spesifikt med student athletes for å få dem til USA.
CSUSA (Collage Scholarships USA) har hjulpet tusenvis av unge idrettstalenter med å finne passende stipender ved universiteter i USA.
Universiteter i andre land tilbyr også slike idrettsstipender, men USA er nok mest kjent for sin store satsing på det de kaller "student athletes”, eller studenter som kombinerer studiene med idrett på høyt nivå.
Kim Moe Khron, som er co-founder av CSUSA, forteller at de fungerer som en slags matchmaker mellom skolelag i USA og unge internasjonale utøvere.
Det hele handler om å rekruttere riktig utøver til riktig skole og trenerapparat. Det er hovedtreneren for idretten på hvert enkelt universitet, som sitter på pengesekken, og som hele tiden er på utgikk etter gode studenter hun kan hente inn til skolelaget.
– Grunnen til at vi finnes, er at det kommer trenere i USA til oss, som trenger utøvere til sine lag. Derfor, er det treneren vi har kontakt med, når vi skal matche utøver og skole.

Ikke uvanlig med 100.000 tilskuere
Det som er viktig å forstå for norske studenter, er hvor stort universitetsidrett er i USA. Det kan ikke sammenlignes med noe i Norge, og ei heller med for eksempel engelsk fotball og Premier league.
Eksempelvis, er det plass til 74.000 tilskuere på Manchester Uniteds stadion. Det holder ikke engang til topp 20 blant collegestadionene i USA, hvor en rekke tar over 100.000 tilskuere.
I statene, finnes det også egne TV-kanaler som kun følger universitetsidrett, hvor de beste collegeutøverne blir plukket opp for å spille i NBL, NFL, NHL og alle de andre største idrettsligaene i landet.
Når universitetene møtes til kamp i sine beste idretter, er arenaene stappfulle og billettene blir solgt ut på dagen.
Det er ikke noe annet sted i verden man kan kombinere skole og idrett, som man kan i USA, sier Kim. Det er så mye penger og midler som sprøytes inn i det, fra skolen sin side.

Kan sette fart på idrettskarrieren
To andre kjente, norske idrettsutøvere, som begynte sin karriere ved universiteter i USA, er golfkometen Viktor Hovland og hekkeløperen Amalie Luel.
Hovland fikk, etter han ble Norgesmester i golf i 2014, tilbud om stipend ved Oklahoma State University. Derfra, er resten en vannvittig suksesshistorie for 23-åringen fra Ekeberg.
Luel, på sin side, løp hekk for skolelaget til University of Southern California.
Når en utøver blir rekruttert til et universitet, via et idrettsstipend, vil det si at de får betalt hele eller deler av utdanningen sin, i bytte mot at de konkurrer for universitets idrettslag. Inkludert i en slik ordning, får studentene også undervisning som er tilpasset treningsopplegget de trenger for å prestere.

Kim, fra CSUA, understreker likevel at studenter satser i veldig ulik grad. Man trenger ikke ønske å bli verdensstjerne i sin idrett, for å få et idrettsstipend.
Vi hjelper alt fra de som er nesten proffe, til de som driver med breddeidrett, sier han. Mange ønsker bare å drive med sin idrett i utlandet og å ha det morro med det. Det er jo vanvittig mye annet man får ut av en slik reise, som for eksempel språk og nettverk.
Med hjelp fra CSUSA, fikk Kristian kontakt med flere amerikanske universiteter, som ønsket å gi han stipend for å spille fotball for skolelaget deres.
Til slutt, endte han opp med å takke ja til en plass ved Daemen College i Buffalo.
Her kombinerte han fotballen med en utdanning innen business administration og sports management.
Jeg følte meg veldig sikker, når jeg takket ja til tilbudet, sier han.

Før han reiste, fikk han også muligheten til å snakke med teamet på universitet.
Før jeg reiste, snakket jeg med trenerapparatet på Zoom og fikk et veldig godt inntrykk, forteller Kristian. Jeg visste også at flere europeiske studenter skulle dit.
Når man takker ja til et idrettsstipend fra et universitet, følger det selvfølgelig med en del krav.
Kim forklarer at de fleste stipendavtalene er ganske standardiserte, hvor det presiseres hva som kreves av deg og hvor mye stipend du vil motta fra skolen.
– Kanskje må du opprettholde et visst karaktersnitt for å beholde stipendet, og det stilles krav til deg som idrettsutøver for å få fornyet stipendet året etter. Det betyr at du må selvfølgelig møte opp på trening, ta dopingtester og forvente å gi jernet.
Likevel, understreker Kim at det ytterst sjelden er et problem at studentene ikke når opp til de akademiske kravene for å holde på stipendet sitt.
Det er over 4000 colleger i USA, som betyr at det er veldig mye å velge mellom, sier han. Det betyr at det er veldig ulikt nivå å velge mellom, både med tanke på hvor mye skolene krever sportslig og akademisk.
Mye verdifullt i bagasjen
Kristian mener at idrettsstipendene som universiteter i utlandet tilbyr, er en veldig god kombinasjon, som fratar mange norske studenter det påtvungne valget mellom studier eller å fortsette med idretten de elsker.
Der borte føles kombinasjonen helt naturlig, på grunn av kulturen som er der, sier han.
Han er usikker på om det noen gang vil være mulig å få en slik ordning i Norge, da mange idrettsutøvere i Norge sokner til lokale idrettslag og ikke til akademiske institusjoner.
Her i Norge, er det et klart skille mellom det akademiske og idretten fra en veldig ung alder, sier Kristian.
LES OGSÅ: Hamburg - Byen som har alt | Del 1
Spennende å følge studentene
Kim er helt enig i at idrettsstipender, i USA spesielt, gir studenter en unik mulighet til å kombinere idrett og skole.
Han forteller også at det er svært morsomt å følge mange av studentene de jobber med på reisen.

– Vi får følge med på at de kanskje får spennende sportslige muligheter senere, mastergrader eller at de kanskje treffer det som skal bli en kone eller mann. Vi får se hvor positivt det var, at de tok sjansen og reise ut.
– Jeg tror mange har med seg mye verdifullt i bagasjen, når de reiser hjem igjen.
Til slutt, tipser Kim andre som ønsker å høre mer om idrettsstipend om å høre på podcasten Pursue, som intervjuer studenter som har reist til USA for å følge idrettsdrømmene sine.