Vilde er på sitt siste semester av et treårig studieløp ved Nord Universitet, campus Bodø.
En bachelorgrad i havbruksdrift og ledelse gir muligheter til å jobbe innenfor internasjonal sjømatnæring, og muligheter til å bidra til bærekraftig produksjon av sjømat.
– Jeg valgte dette studiet fordi jeg syntes det skilte seg ut på Samordna opptak da jeg skulle søke høyere utdanning.
Jeg visste ikke hva jeg ville studere, og jeg kunne fint lite om fisk og havet i forkant av studiet. Jeg har ikke angret ett sekund på valget mitt, fortsetter hun.
Navn: Vilde Reitan Vassbotn
Alder: 24
Studie: Havbruksdrift og ledelse (bachelor)
Studiested: Nord universitet, campus Bodø
Studiets innhold og undervisning
Bachelorgraden inneholder en kombinasjon av biologiske og økonomiske havbruksfag, i tillegg til praksis.
– Dette studiet er veldig variert, og man får bred kunnskap om havbruk. Vi har fag som biologi, vannkjemi, fiskehelse- og velferd, i tillegg til økonomi og ledelse.
Undervisningen på studiet har både bestått av digital undervisning, og undervisning på campus og lab.
– Undervisningen vi har hatt har vært variert. Vi startet studiet like etter at korona kom, og hadde en del undervisning via Zoom og Teams.
Likevel, har vi hatt undervisning på lab med forskjellige forsøk på fisk, og det har blitt mer og mer undervisning fysisk på universitetet – noe alle setter pris på, utdyper Vilde.
Studiet inneholder en del teori, som kan være utfordrende for studentene på bachelorgraden.
– Jeg synes egentlig hele studiet har vært litt tungt teoretisk sett, men samtidig har det vært spennende temaer og morsomt å lære om havbruk, så jeg har kommet meg greit gjennom det.
I tillegg er klassen min såpass sammensveiset at man alltid har gode grupper man jobber og samarbeider i, slik at alle kommer seg gjennom hvert fag, forklarer hun.
Muligheter etter endt studie
Studiet gir flere muligheter for studentene på havbruksdrift og ledelse, og studentene blir kvalifiserte til stillinger innen havbruksnæringen.
I tillegg, har man etter endt bachelorgrad blant annet muligheten til å bli leder i bedrifter og organisasjoner i akvakulturnæringen.
– Mulighetene er mange: Man kan søke seg inn i trainee-stillinger, søke direkte på jobb og videre studier innenfor samme område, eller innenfor noe helt nytt.
Det er også muligheter for flere typer mastere etter endt bachelor, forteller hun.
Ved Nord universitet, har studentene mulighet til å gå videre på master i biovitenskap, og nordisk master.
– Selv tenker jeg å begynne å jobbe fast til høsten. Jeg er litt skolelei akkurat nå, og tror det hadde vært dumt å starte på en master hvor det stilles enda høyere krav.
Når det er sagt, ser jeg ikke bort fra tanken om å ta en mastergrad senere. Jeg vil bare finne ut av hva jeg vil spesialisere meg innenfor først, og jeg tror at jeg bedre finner ut av det ved å begynne å jobbe med det jeg har lært, utdyper hun.
Skolen og studiemiljøet
Nord universitet består av åtte campuser, som ligger i Nordland og Trøndelag. Vilde forteller om studiemiljøet på universitetet.
– Nord Universitet er et relativt lite universitet i forhold til andre mye større universiteter i Norge, men det er en stor fordel vil jeg si.
Man får et mye tettere studiemiljø hvor man blir kjent med mange fine folk, både i klassen og med de man bor med, men også på tvers av fakultet, fortsetter hun.
– I tillegg, er klassene mye mindre, og man blir bedre kjent med klassen og foreleserne sine.

Hvordan er det å bo og studere i Bodø?
Campus Bodø ligger i Nordland. Bodø er en raskt voksende by med et variert kulturtilbud, storbyliv og nordlandsnatur. Vilde forteller om hvilket positivt inntrykk hun har fått av Nord-Norge og studiebyen sin.
– Mange tror at det å bo i Nord-Norge bare er kaldt og mørkt, men det er feil. Selv hadde jeg en del fordommer før jeg skulle flytte hit, og hadde egentlig ikke lyst til å flytte til Nord-Norge i det hele tatt.
Når jeg først kom opp til Bodø, innså jeg hvor feil inntrykk jeg hadde av plassen, og det tok ikke lang tid før jeg stortrivdes her, forteller hun, og utdyper:
– Jeg har aldri opplevd så mye fin natur før i form av flotte soloppganger og solnedganger, spektakulært nordlys og helt fantastiske fjelltopper.
Bodø og Nord-Norge er noe jeg absolutt vil anbefale alle å oppleve i livet, sier Vilde.

Bodø byr på mange muligheter, både om sommeren og om vinteren, for studentene som bor og studerer der.
– Det aller beste med Bodø er naturen og alle mulighetene som kommer med det.
Jeg og vennegjengen er veldig glade i å komme oss ut på tur, både om sommeren på diverse fjellturer og kortere turer i området, men også om vinteren, med flotte randonee-turer på solfylte dager, fortsetter hun.
– Det er også veldig mye som skjer i Bodø kulturelt sett, og jeg er ofte på konserter, festivaler og ute på byen med vennene mine. Det er med andre ord alltid noe å finne på!
Bodø ligger også i nærheten av andre spennende opplevelser og steder. Vilde forteller om noe av det hun og studievennene hennes finner på på fritiden.
– Utenom studiet, er vi flinke til å gjøre ting sammen, slik som å dra ut og spise, spille frisbeegolf i parken, ha koselige filmkvelder eller strikkekvelder hjemme hos hverandre.
Vi drar også på kjøreturer til f.eks. Mjelle, som er en veldig fin strand i utkanten av Bodø, forklarer hun.
– I tillegg, er Lofoten bare en kjapp fergetur unna, og det må oppleves!
