Som student er det mange utgifter og lite penger, så hvordan kan du spare penger på klær?


Vi har samlet de beste tipsene og triksene til hvordan du kan fornye garderoben og samtidig spare penger på klær.

 

1. Kjøp brukt

Noe av det beste du kan gjøre for å spare penger på klær, er å kjøpe brukt. Se etter «second hand»-butikker, markedsplasser eller apper hvor du kan få tak i billige klær.

Vintage-butikker kan tidvis være dyrere fordi de ofte er populære, men det er fremdeles steder å gå hvor bruktklær kan kjøpes billig.

Appen Tise er et populært alternativ hvor du kan kjøpe klær brukt, og selge egne klær du ikke trenger lenger. Finn og Facebook er andre alternative markedsplasser.

Fretex har filialer over hele landet og er dyktige på klær. I motsetning til andre vintage-butikker har ikke prisene nødvendigvis steget på samme måte hos Fretet og her kan du fremdeles gjøre gode vintage-kjøp til en billig penge.

Maritastiftelsen driver to bruktbutikker som blant annet selger klær, og er å finne i Mjøndalen og på Økern i Oslo.

Gjenbruken har 37 butikker over hele landet. Her selges det klær og andre ting. På Ulven i Oslo finnes butikken Bærekraftig for eksempel.

Galleri Normisjon har 11 butikker landet over. De er en gjenbruksvirksomhet som er drevet på frivillig basis. Du finner dem på blant annet Bekkestua og i Trondheim.

Overalt i Norge finnes det loppemarkeder du kan gå på og vi har lang nasjonal tradisjon for loppemarkeder som er frivillig drevet på barne- og ungdomsskoler, gjerne av det lokale musikkorpset.

Loppemarkedene har  ofte et enormt utvalg av svært billige klær og sko. Loppemarkeder arrangeres gjerne på samme tid på våren etter at folk har tømt boder og loft, og i visse perioder kryr det av loppemarkeder i de store studentbyene.

Trikset for å gjøre de aller beste kuppene på loppemarkedene er å møte opp først og løpe inn sammen med resten av de ivrigste kuppjegerne. Planlegg på forhånd hva du trenger og løp direkte til den avdelingen. Og det som mange ikke vet er at man de siste timene av loppemarkedene kan kjøpe det som er igjen for en slikk og ingenting (men da er de beste plaggene nok allerede solgt).

I tillegg til loppemarkedene på barneskolene kan du i storbyer finne loppemarkeder hver helg eller på faste dager. I Oslo er det for eksempel et marked på Birkelunden (Grünerløkka), samt på Blå hver søndag. Søk etter (loppe)markeder i ditt område.

Å kjøpe brukt er enkelt, tilgjengelig, bra for miljøet og du sparer også potensielt svært mye på det jo flinkere du blir til å utnytte potensialet i bruktmarkedet. Og husk at det ikke er flaut å prute, verken når du handler privat eller på bruktmarkeder.


 

2. Kjøp utenfor sesongen

Hvis det ikke haster med å få tak i klærne, kan det å handle utenfor sesongen være en god måte å spare mye penger på.

Du kan for eksempel kjøpe vinterklær om våren, og sommerklær om høsten.

Her kan du ofte få gode "deals", fordi butikkene prøver å kvitte seg med klær fra forrige sesong og lage plass til den nye.

Prøv å kjøpe for fremtiden i stedet for her og nå. Å kjøpe en bikini i januar eller februar og en vinterjakke i juli vil ofte bli mye billigere.

Gå gjennom garderoben din og planlegg hva du trenger av nye plagg. Dette gjør det enklere å planlegge dine neste "off season"-kjøp.

  

 

3. Salg, rabatter og kuponger

Er du ute etter et spesielt plagg? Sjekk om det er salg i butikken. Følg med på når du kan få tak i salgsvarer i apper og nettbutikker.

Mange butikker har sesongsalg eller høytidssalg. Meld deg på nyhetsbrev eller lag en ønskeliste, slik at du kan bli informert når ditt ønskede antrekk eller plagg er på salg.

En del klesbutikker gir rabatter og kuponger til studenter, både i butikken og på nett.

Sjekk ut rabattseksjonen på StudentTorget.no, der finnes det mange gode studentrabatter.

Undersøk også om butikken du skal handle i har studentrabatt før du kjøper noe. Og ikke vær redd for å spørre om butikken har studentrabatt.


 

4. Vareprøvesalg

Vareprøvesalg, lagersalg og opphørssalg er gode måter å spare penger på klær på. Her kan du gjøre gode kupp.

Sett deg opp på e-post-lister slik at du får beskjed når favorittbutikken din har vareprøve- eller lagersalg. Her har du mulighet til å skaffe deg klær for en billig penge.

Dra tidlig, og ta med så mange klær inn i prøverommet som mulig, da unngår du bomkjøp. Bestem deg på forhånd for hva du skal kjøpe, da det er lett å bli fristet og gjøre kjøp du angrer på. For på varerprøvesalg og lagersalg er det sjelden bytterett.

LES OGSÅ: Åtte apper som gjør ferieturen billigere - hotell, reise, flyavgang

 

5. Bytte klær

Organiser en dag hvor du bytter klær med venner. Alle tar med seg klær de ikke lenger har behov for, og alle kan ta noe de liker. En perfekt måte å få nye klær på uten å bruke en eneste krone!

"Bytteaften" arrangeres stadig av universiteter over hele landet, så dette kan være verdt å sjekke ut på hjemmesidene eller ved å søke det opp.

 

 

6. Selge klær

Å selge klær via appene Tise eller Finn eller på Facebooks markedsplass, kan være en bra måte å tjene inn på slik at du har råd til å kjøpe nye klær.

Her kan du gratis legge ut det du ønsker å selge, legge ved noen bilder, pris og beskrivelse av det du selger.


 

7. Kjøp bedre kvalitet

Kjøper du klær av høyere kvalitet betaler du mer der og da, men sparer mer på sikt. Disse klærne varer mye lenger.

Høy kvalitet betyr at klærne er laget av holdbare, langvarige materialer som er designet for å se bra ut og føles komfortable. Plaggene er ofte tidløse.

Vi kjøper ofte klær av lavere kvalitet fordi de er billigere, i stedet for solide klær som vil vare lenge.

Vi trenger ikke å legge så mye tankevirksomhet inn i dette som når vi kjøper dyrere klær, men sannheten er at vi bruker mye mer penger når vi må bytte ut klærne ofte fordi de ikke holder like godt.

Bruk heller litt mer penger på klassiske plagg i stedet for kun å kjøpe det som er trendy her og nå.

 

 

8. Ta vare på klærne dine

Hvis du tar vare på klærne, følger instruksjoner og vasker dem riktig, kan de vare lenger. Du sparer i tillegg penger i det lange løp.

Du kan også reparere klærne dine med nål og tråd, symaskin eller ved å stryke på en lapp. Finn tråd i samme tykkelse som materialet. Her kan du også legge til nye detaljer i plaggene dine, og det gjør at du ikke trenger å handle klær så ofte.

 

 

Oppsummering

Det er altså mange måter å spare penger på klær på som student.

Det handler om å handle smart, kjøpe brukt, vente på salg, benytte vareprøvesalg, kjøpe utenfor sesongen, kjøpe klær av bedre kvalitet, selge klær du ikke bruker, finne rabatter, bruke nettverket sitt og ta vare på det du har.

Unngå impulskjøp. Før du kjøper et nytt plagg, tenk over om du virkelig trenger det nå eller om det kan vente til det kommer på salg.

Følger du disse tipsene, kan du ha en moteriktig garderobe som student på budsjett.