(StudentTorget.no): 

Mange studenter er glade i å handle billig på nett, og kjøper alt fra klær, tilbehør og sminke til teknologi, merch og studiemateriell på nett. I dag er alle varer til en verdi av 350 kr eller mindre fritatt for toll og avgifter, men i Statsbudsjettet 2020 ble det lagt frem nye regler for toll på småvarer.

Det kan være vanskelig å holde seg oppdatert på alle nye lover og regler, og de aller færreste studenter har tid eller ork til å lese hele statsbudsjettet perm til perm. Her er de nye reglene for toll og dette betyr reglene for deg:

 

Hvorfor skal reglene endres?

Tidligere har alle varer og tjenester fra utenlandske nettbutikker, til en verdi av under 350 kr, vært fritatt for toll, merverdiavgift og andre særavgifter. Det samme gjaldt derimot ikke varer kjøpt fra norske nettsteder.

Den nye ordningen skal skape bedre konkurranseforhold for norske bedrifter, og hindre at utenlandske selgere av småvarer skal få en fordel på markedet. Den skal også legge tilrette for lavere avgifter for deg når du handler på nettet.


 

Når?

Den nye ordningen planlegges å bli innført den 1. april 2020.

For mat og drikke ble 350-kronersgrensen fjernet allerede den 1. januar 2020.

LES OGSÅ: Slik sparer du penger på sportsutstyr - praktiske økonomitips for studenter

 

Hva blir annerledes?

Det opprettes en forenklet ordning for registrering, rapportering, beregning og betaling av merverdiavgift. Ansvaret for å betale merverdiavgiften skal ligge hos nettstedet som selger varene til deg.

De nye reglene skal gjelde for varer med en verdi på opp til 3000 kr.

LES OGSÅ: 7 av 10 sier de ikke kan studere uten deltidsjobb

 

I kontakt med aktuelle nettsider

Finansdepartementet er i løpende kontakt med aktører som påvirkes av den nye ordningen, både direkte, og gjennom et internasjonalt nettverk for virksomheter, som kalles Business at OECD (BIAC).

Alle utenlandske aktører (for eksempel utenlandske nettbutikker) som selger varer til norske forbrukere, har plikt til å registrere seg for merverdiavgift i Norge hvis de har omsetning på over 50.000 kroner.

– Dersom en utenlandsk aktør ikke har registrert seg for merverdiavgift, kan norske forbrukere likevel handle derfra, men det skal da beregnes og betales merverdiavgift, og eventuelt særavgifter og toll, ved importen, sier Helene Megaard, senior kommunikasjonsrådgiver i Finansdepartementet.

– I slike tilfeller håndteres fortollingen normalt av transportøren, for eksempel Posten, som tar et gebyr for dette. Gebyret er betaling til transportøren, ikke til staten.


 

Hva betyr endringene for deg som forbruker?

1. Ting blir litt dyrere på nettsidene
For deg betyr det at varene du kjøper på nett nå vil bli litt dyrere, fordi du betaler merverdiavgift når du kjøper varen.

2. Ingen overraskelser
Lei av å bli overrasket av skyhøye tollavgifter når du skal hente pakker hos Posten? Med den nye ordningen vet du akkurat hva noe koster når du kjøper det på nettet.

3. Du får ting raskere
Varen du har kjøpt passerer grensen raskere, uten behov for beregning av toll og avgifter. Den kommer derfor raskere hjem til deg.

4. Grensen økes til 3000 kr
Den nye, forenklede ordningen skal gjelde for varer med en verdi på opp til 3000 kr.

5. Du kan måtte betale toll på enkelte småvarer fra 1. april 2020.
Du må betale toll/avgifter på ting som koster under 350 kr, hvis den nye ordningen ikke er på plass for nettsiden/leverandøren du handler fra. 

For mat og drikke, alkohol, tobakk og andre restriksjonsbelagte varer, skal avgifter og toll beregnes og betales ved grensepassering. 

Kilder: Pressemelding, Nr: 59/2019, https://www.regjeringen.no/no/aktuelt/350-kronersgrensen-fjernes/id2672150/

 

Trainee Sørvest

AKTIVE STILLINGER:

 

IVAR IKS: Trainee Byggleder / Prosjektleder VA-anlegg

Qualisoft: Trainee Business Consultant

Grensesnitt: Front-End Trainee Utvikler

Conta: Front-End Trainee Utvikler

Flere stillinger vil publiseres fortløpende. 

 

LES MER OM TRAINEE SØRVEST OG SØK HER


Annonse:

 
Studer i Oslo, Bergen eller på nett. Les mer om våre bachelor-, master og årsstudier innen: