I denne episoden av Studentopplysningen møter du en student utenom det vanlige, nemlig ultraløper, Mia Walsøe Lehn.
I tillegg til fullsatsning på ultraløp, studerer Mia også krise- og katastrofepsykologi ved Oslo Nye Høyskole (ONH), jobber deltid i sportsbutikk – og deler raust og ærlig fra hverdagen sin på Strava og i sosiale medier.
I episoden blir du kjent med historien bak de ekstreme distansene og prestasjonene, hvem Mia er som person, og hvordan hun kombinerer ultraløpingen med studier, jobb og alt annet som står på agendaen (artikkelen fortsetter under faktaboksen).
LES OGSÅ: Vennskap i studietiden: Psykologens beste råd for å bygge relasjoner og unngå ensomhet som student med psykolog Elizabeth Marie Normann
Ukas student: Mia Walsøe Lehn , ultraløper, TikTok'er, og student
Studerer: Krise- og katastrofepsykologi ved ONH (Oslo Nye Høyskole)
Programleder: Madelén Skare Olsen
Produsent: Kubrix
Fra null erfaring til imponerende karriere
Selv om Mia har imponert stort på rekordtid, kan hun ikke si karrieren var spesielt planlagt.
Mias første møte med ultraløp var i juni 2023, under førstegangstjenesten, i form av et uoffisielt 12-timers løp med en distanse på intet mindre enn ca 100 km.
Før dette var den lengste distansen hun hadde løpt, 30 km.
Likevel gav løpet såpass mye mersmak at hun allerede i januar 2024, bestemte seg for å satse for fullt på sin nye lidenskap. I april samme år deltok hun i sitt første offisielle ultraløp, Backyard Ultra. Et løp hun gikk inn i med null forventninger, men hvor hun likevel ble beste kvinne etter 25 runder og 25 timers løping.
Etter Backyard Ultra var Mia fullstendig hektet på ultraløp, og derfra gikk det bare oppover.
LES OGSÅ: Big five personlighetstest - Studentopplysningen #16
Når lidenskapen tar overhånd
Ultraløping er ikke for hvem som helst. Det er fysisk krevende, mentalt nådeløst – og ganske langt unna det studenter flest driver med på fritiden.
For Mia derimot, har ultraløping blitt noe hun investerer det meste av fritiden på – Og allerede på kort tid har hun rukket å bli et kjent navn, både i og utenfor miljøet. Med Strava og sosiale medier dokumenterer, deler og inspirerer hun med sin løpehverdag.
– Jeg liker å være åpen om både oppturer og nedturer. Det er ikke alltid jeg er motivert, og det er ikke alltid kroppen spiller på lag. Men det er en del av prosessen.
LES OGSÅ: Ensomhet - Studentopplysningen #19
Hverdagen som student og ultraløper
Å kombinere ultraløping med studier og jobb, er ikke bare enkelt. Mia er åpen om at det krever planlegging, struktur og vilje.
- Jeg prøver å ha en fleksibel tilnærming. Noen ganger prioriterer jeg studiene, andre ganger trening. Jeg er ikke alltid i balanse, men jeg prøver.
Hun trekker frem at både studier, jobb og løping gir henne energi – på ulike måter.
LES OGSÅ: Kristine Arntzen - hvordan får du det til? Fra student til programleder på NRJ og og en inspirasjon for mange studenter | Studentopplysningen
Mentalt press, skader og restitusjon
Mia snakker også om det tøffe med å satse. Ultraløping sliter ikke bare på kroppen, men også på hodet. Spesielt etter lange løp, når kroppen er nedbrutt og motivasjonen lav.
– Du må tåle å ha det kjipt, være litt sta, og stole på at det går over.
Restitusjon er noe hun stadig lærer mer om. Etter Bislett 24, et 24-timers løp i betongkjelleren under Bislett stadion, måtte hun noe ufrivillig, ta flere uker treningsfri.
LES OGSÅ: SOS - Studenter i nød - Selvtillit og kvartlivskrise
500 kilometer – fra Oslo til Bergen
Mia sitt store mål for 2025 er ambisiøst, til og med for en ultraløper: Et terrengløp fra Oslo til Bergen på rundt 500 kilometer.
– Jeg vet ikke helt hva jeg går til, men jeg gleder meg. Det er litt galskap, men det er det som gjør det gøy.
LES OGSÅ: Julespesial og tidsmaskin - Studentopplysningen #12
Tips til studenter (og andre) som vil løpe – eller bare komme i gang
1. Start rolig – Ikke gå for hardt ut. Finn gleden først.
2. Finn din rytme – Enten det er morgenløp før forelesning eller kveldsturer etter jobb – Ikke vær redd for å gjøre det på din måte.
3. Del reisen – Fellesskap gir motivasjon, enten du oppdaterer Strava eller tar med deg noen på tur.
4. Tillat deg selv å være nybegynner – Det er helt greit og ikke være "god".
LES OGSÅ: Fredagsrådet - Studentopplysningen #27
En stemme mange kan relatere til
Mia sitt budskap, handler egentlig ikke først og fremst om løping. Det handler om vilje. Om å lytte til seg selv, utforske egne grenser, være ekte – Og tørre å gå en vei som ikke nødvendigvis er opplagt, eller riktig. Det viktigste er å finne det man brenner for.
Så hva venter du på?
LES OGSÅ: Rettigheter i deltidsjobben og i arbeidslivet - med Jeanette Romslo, Ungdomsleder hos Fagforbundet #060
Hør (eller se) hele episoden
Sjekk ut hele episoden av Studentopplysningen ved å gå inn på en av linkene nedenfor.
Flere spennende ekspertepisoder innenfor temaene rus, kjærlighet, psykisk helse, studieteknikk, karriere og studentliv for øvrig finner du her: StudentOpplysningen podkast
Studentopplysningen kan lyttes til på Youtube, Spotify og Apple Podcast.
Følg oss på TikTok og Instagram og sjekk ut kortklipp fra episodene, pluss masse annet spennende studentinnhold!
