Studiehverdagens krav er høye: Du skal lese, huske, lære og prestere og det ofte under tidspress.

Da er det lett å glemme at det viktigste verktøyet du har for å lykkes, faktisk er hjernen din.

I denne episoden deler lege i nevrologi, Marte Roa Syvertsen sine beste råd for hvordan du som student, kan ta best mulig vare på og styrke hjernen – både nå og for resten av livet (artikkelen fortsetter under faktaboksen).

LES OGSÅ: Tvangslidelser og OCD: Forståelse, behandling og veien til frihet - med psykiater Gunvor Launes

 

SO #104: Hjernehelse - bygg en sterkere hjerne

Ekspert i studio: Marte Roa Syvertsen (lege i nevrologi)

Har studert: Medisin ved NTNU, PhD ved UiO med en doktorgrad om ungdomsepilepsi og hjernens pannelappsfunksjoner

Programleder: Madelén Skare Olsen

Produsent: Kubrix

 

Hjernen: Kroppens mest avanserte organ

Hjernen er det mest komplekse organet vi kjenner til i kroppen. Den består av rundt 100 milliarder nerveceller som snakker sammen gjennom elektriske og kjemiske signaler.

Utviklingen av hjernen er ikke ferdig ved 25-års alder, slik mange kanskje tror. Imidlertid er det på denne tid hjernen når sitt ‘’voksne stadium’’, hvor store strukturer kommer på plass, samt en mer effektiv impulskontroll, bedre evne til å regulere følelser og ta beslutninger.

Men som sagt er ikke utviklingen over. Det er gode muligheter til å forme, styrke og trene hjernen etter fylte 25, akkurat som en muskel. Men hvordan?

LES OGSÅ: Kristoffer J. Whittaker - Om parforhold og samliv i studietiden #058

 

Det som er bra for kroppen, er bra for hjernen

Hjernen elsker forutsigbarhet.

Derfor er de generelle livsstilsrådene med regelmessig søvn, sunt kosthold, fysisk aktivitet, og pauser fra skjermbruk, også avgjørende for en god hjernehelse.

Søvn: Når vi sover, pågår det reparasjonsprosesser i hjernen, der det fjernes avfallsstoffer som ellers kan hope seg opp og skade hjernecellene over tid. Uten nok søvn blir du ikke bare trøtt – Du mister også konsentrasjon, kreativitet og hukommelsesevne. Marte trekker fram søvn som den absolutt viktigste prioriteringen når det kommer til god hjernehelse.

Fysisk aktivitet: Når du beveger kroppen, dannes det nye forbindelser mellom hjerneceller, noe som styrker både hukommelse og læring. Husk at all fysisk aktivitet er bedre enn ingenting – En kort gåtur kan gjøre underverker.

Kosthold: Et sunt og næringsmessig kosthold er et kosthold hjernen trives med, men Marte er samtidig opptatt av at det skal være plass til livsglede og utskeielser. Så lenge det ikke blir for ofte. Et for rigid syn på kosthold, skaper nemlig ingen god hjernehelse.

Skjermfri: Ta pauser fra skjerm for å la hjernen hvile.

Disse vanene er enkle å gjennomføre, men gir over tid en stor effekt – Både på konsentrasjon, energi og livskvalitet.

LES OGSÅ: Studentombudet og dine rettigheter - å klage på eksamen, dårlig foreleser, eksamensjuks | #62

 

Stress: En hverdagsfiende for hjernehelsen

Å være student innebærer ofte stress, men langvarig stress er også en reell trussel mot hjernen din. Når stresshormoner som kortisol herjer i kroppen over tid, svekkes hjernens evne til å lære, huske og regulere følelser.

Det handler om å kjenne igjen kroppens signaler på stress, og å ta dem på alvor.

Små pauser, nok søvn, og alternative måter å koble av på med for eksempel mindfullness, yoga eller gåturer, kan alle være effektive verktøy for å redusere stressnivået, noe som igjen gir stor gevinst på sikt for hjernen din.

LES OGSÅ: Steffen Eriksen - toller og TV-personlighet om yrket og karrieren

 

Du kan forme hjernen din, hele livet

Hjernen er plastisk og det betyr at den kan endre seg, hele livet. Når du lærer noe nytt, øver på en ferdighet eller bryter gamle vaner, endrer hjernen sin struktur.

For deg som student, betyr dette at du hele tiden har mulighet til å utvikle nye evner, bli mer fokusert og bedre rustet til å møte utfordringer – dette er også gull for hjernehelsen.

LES OGSÅ: Skuespiller Ingvild Holthe Bygdnes om studietiden på Teaterhøyskolen og karrieren på film og teater

 

Hjernen din er fremtidens viktigste verktøy

Hjernen din skal være med deg hele livet. De vanene du bygger i studietiden, legger grunnlaget for hvor godt du vil kunne lære, tenke og håndtere livet også som voksen.

Ved å ta hjernehelsen på alvor allerede nå, gir du deg selv en enorm gave: En skarpere, mer motstandsdyktig hjerne som kan hjelpe deg å nå drømmene dine – både på studiet og langt inn i fremtiden.

Så neste gang du vurderer å droppe treningen for å pugge litt mer, eller scrolle en time ekstra på mobilen i stedet for å sove – Tenk på hva hjernen ville ha ønsket.

Dette er kun et kort sammendrag av den lærerike episoden av Studentopplysningen hvor Marte Roa Syvertsen gir en grundig innføring i hjernehelse med eksempler og svarer på spørsmål om temaet. Sjekk ut hele episoden for å lære mer.

LES OGSÅ: Didrik Lysvoll kombinerer gründerliv og studier - møt ukas student

 

Hør (eller se) hele episoden

Sjekk ut hele episoden av Studentopplysningen ved å gå inn på en av linkene nedenfor.

Flere spennende ekspertepisoder innenfor temaene rus, kjærlighet, psykisk helse, studieteknikk, karriere og studentliv for øvrig finner du her: StudentOpplysningen podkast

Studentopplysningen kan lyttes til på Youtube, Spotify og Apple Podcast.

 

Følg oss på TikTok og Instagram og sjekk ut kortklipp fra episodene, pluss masse annet spennende studentinnhold!