Du er her: StudentTorget.no / Studentliv |
Blogg, kjære blogg |
Skrevet av: Silje Larsen Borgan |
Sist oppdatert: 27.10 2006 |
Farvel til kryptiske koder og kompliserte verktøy. Et idiotsikkert fenomen er for lengst i vinden, og vi kaller det en blogg.
De kan dreie seg om dopapir, kjærlighet, filmmusikk eller livssyn – disse webloggene, eller nettdagbøkene som man også kan kalle dem. Fenomenet startet på nittitallet, og har hatt en dramatisk økning i antall de siste årene.
Modernisert forum
Definisjonen på en weblogg er en internettside som oppdateres fortløpende, hvor én eller flere forattere legger frem sine synspunkter, meninger og ytringer om ting som skjer i verden. Dette være seg krig, håp og kjærlighet – eller rett og slett hva de følte på sitt siste toalettbesøk. Ikke ulikt det velkjente fenomenet; dagbok.
Yrkesblogger Flere og flere velger å knytte blogger opp mot sitt eget yrke. På nettet i dag finner vi allmenpraktiserende advokater, psykologer, glamour-modeller, artister, regissører, forfattere og ikke minst journalister.
Gunnar Bangsmoen (29) er DVD-produsent, og startet for et drøyt år siden en filmblogg. - Jeg startet bloggen av flere grunner. Det fantes ingen liknende blogg i Norge på norsk da jeg startet, og det var et forsøk på presentere filmstoff som ikke var allemannseie gjennom dagspressen. Samtidig er det en mulighet for å skrive om ting som interessere meg og få reaksjoner på det. Å strukturere og kanalisere interessen min på web er en bedre løsning enn å notere ned i en bok og håpe på å bli oppdaget, forteller han. LES OGSÅ: Kristin Lavransdatter - Kransen
Enkelt og greit
- Jeg tror mye av den voldsomme populariteten til blogger skyldes at det er så lettvint. Det er lett å lage en blogg, lett å oppdatere og det er lett å få det til å se bra ut. Det er ikke mange år tilbake man må før det nærmeste alternativet var å bruke Frontpage for å lage en hjemmeside man la ut på Geocities eller lignende. Veldig mye mer tungvint og med dårligere resultat.
Til daglig jobber Stian Pride som bookingagent, og hans musikkblogg er absolutt et nyttig verktøy i hverdagen. Uansett hva man skulle ønske å bli i fremtiden. LES OGSÅ: Slagord på russekortet
- Som, forhåpentligvis, fremtidig journalist er det jo ingenting som gjør en bedre å skrive enn trening og kritikk. Kritikk er det tross alt nok av på Dagbladets blogg, forteller Stian Pride.
Bloggene har sine opphav på en rekke nettsider som tilbyr gratis bloggverktøy til registrerte brukere. Det finnes utallige lister og nettsider som holder oversikt over blogger, og noen kan til enhver tid fortelle deg hvilke som er oppdaterte, fra minutt til minutt.
Privatbloggere
Stian Pride tror vi etter hvert vil få noen slags ”bloggkjendiser” også i Norge.
- Det vil nok ganske sikkert bli en større del av nettmedier enn hva det er allerede er og med tiden vil nok det bli "bloggpersonligheter", en ny type b-kjendis, slik vi ser i USA. Real Time with Bill Maher, som er et meget bra, ikke tilbakestående senkveldprogram, bruker av og til bloggere som del av sitt panel - for eksempel Andrew Sullivan.
Velformulerte hemmeligheter
- Har fått interessante samtaler både gjennom mail og kommentarer, mange bra innspill. Får også mail fra lesere som ikke vil kommentere i selve bloggen, og det er helt greit. Det er en klisjè å si, men jeg føler jeg kjenner folk jeg aldri før har møtt, forteller den unge bloggerinnen.
- De som vet akkurat hvor mye de trenger å ta med, gir noe av seg selv, og forteller små hemmeligheter uten å blottlegge seg fullstendig, avslutter han.
Så imens vi venter på neste fenomen, er det bare å hive seg ut i bloggedansen - enten som kikker, eller som aktiv deltager. Det er enklere enn du tror.
Av Silje Larsen Borgan |