"Hvilke reaksjoner har dere møtt blant deres medstudenter på oppstyret rundt Muhammed-karikaturene?"
Asjad: Karikaturbildene er helt forkastelige. Det er 1,3 milliarder muslimer i verden. Alle de blir krenka, så selv om det ikke er bra er det forståelig at noen av dem tyr til vold. Man må nesten regne med at det finnes noen gærninger blant alle disse muslimene.
Awais: Muslimene i Norge ser på dette som en provokasjon. Det vi ikke forstår er at redaktøren i Magazinet forsvarer det å trykke karikaturene med å vise til ytringsfrihet. En ting er å kritisere noe som står i Koranen, men når de går så lavt at de håner selve grunnleggeren av islam og fremstiller han som terrorist, er det samme som å si at alle muslimer er terrorister. Det er kanskje ikke så lett å forstå for nordmenn, men vi muslimer setter Mohammed høyere enn oss selv. At det ble reaksjoner, synes også jeg er forståelig. Det som ikke er akseptabelt er når reaksjonene er av en slik art at andres liv settes i fare. Det finnes ikke noe som kan forsvare at et liv tas.
Asjad: Nei, religionen islam oppfordrer ikke til vold.
Knut Arne: Vi i det kristne studentmiljøet har i grunn ikke diskutert dette så veldig mye, men vi er enige om at det er en merkelig måte å utøve ytringsfrihet på. Ytringsfriheten er jo ikke der for å kunne fornærme folk, og Muhammed-tegningene er en ganske dyp provokasjon. Vi hadde ikke likt det dersom noen andre gjorde det samme med Jesus.
Benjamin: Vi i venstrealliansen er stort sett enige om at det er vanvittig uklokt gjort å trykke disse tegningene. Jeg synes det blir interessant å spørre dere i Muslimsk studentsamfunn og OKSL om det finnes noen situasjon der det er klokt å utfordre religionen? Som et eksempel kan jeg nevne ”Life of Brian”, en film som utfordrer den kollektive makten i religionen ved å ufarliggjøre den.
Asjad: Jeg har ikke sett filmen.
Benjamin: Jesus blir så å si fremstilt som sønn av en hore.
Asjad: Det høres ikke ut som noe mildere enn de karikaturtegningene.
Awais: Jesus er en stor profet for oss muslimer også, så det vil være like stor synd å gjøre noe av det samme med Jesus. For eksempel da ”Passion of the Christ” kom, sa enkelte imamer at det ikke var en bra film å se på, fordi den avbildet Jesus. Jeg ser ikke noe poeng i å utfordre avbildningsforbudet dersom man skal stille spørsmålstegn ved religionen islam. Vestlig media har tidligere kritisert andre aspekter ved islam, men det har aldri blitt noe oppstyr eller furore av den grunn.
Knut Arne: Jeg synes man må kunne kritisere en religion, men at det må skje med respekt. Disse tegningene skaper ikke annet enn splid og provokasjon.
"Hvilke av tegningene har dere sett?"
Asjad: Jeg har sett to av dem. En hvor Muhammed hadde en turban med en bombe på toppen, og en annen hvor han står med sverd og har to forskremte kvinner bak seg.
Awais: Jeg har bare sett en.
Knut Arne: Jeg har ikke sett noen av de.
Benjamin: Jeg har sett alle de tolv bildene som kom på trykk. Det er nok de to Asjad har sett som er de drøyeste. De andre er mer typiske vitsetegninger.
"Tegningene ble trykket i Danmark og Norge. Hvem er det som får brorparten av skylda av muslimer?"
Awais: Hovedsakelig virker det som om Danmark får det meste av skylda.
Asjad: Det har nok litt med integreringspolitikken deres å gjøre, også.
Awais: Ja, muslimske innvandrere sliter nok mye mer enn hva de gjør her i Norge. Den danske staten har også taklet situasjonen veldig dårlig, og de danske ministrene sa det var helt uaktuelt å ha en dialog med imamene der. I Norge tok Jonas Gahr Støre kontakt med imamene for dialog med en gang.
"Hvordan påvirker situasjonen norske muslimer?"
Awais: Det sier seg jo selv at det påvirker oss. Vi muslimer rammes på to fronter, først og fremst på grunn av karikaturtegningene, men også fordi norske ambassader brennes.
Asjad: Media har mye av ansvaret også for at vår situasjon blir vanskelig.
Benjamin: Ja, Selbekk er jo kanskje den minst farlige av alle her, da han er såpass enkel å kunne avkle som idiot. Mens det som er verre er nyhetsredaktører i større aviser, som kjører på for å lage salgbare saker om temaet. Og i de sakene spiller de i stor grad på frykt. Jeg synes medias splittende rolle i denne saken har fått skremmende lite oppmerksomhet.
Knut Arne: Både Dagbladet og Aftenposten trykte bildene før Magazinet gjorde det, riktignok i et mindre format, men de har ikke fått noe kritikk.
Awais: Media er kun ute etter å selge. I 2004 reiste vi i Muslimsk studentsamfunn sammen på tur til Palestina med en kristen studentorganisasjon. Det var første gangen i historien noe sånt skjedde, og vi sendte pressemelding til alle aviser. Kun to aviser trykte dette, og det var ingen av de virkelig store. Men dersom det hadde vært en slåsskamp mellom muslimer og kristne nordmenn hadde alle trykt det på flekken. Media har makt til og er i høyeste grad med på å skape holdninger.
Knut Arne: Jeg synes også det høres utrolig slitsomt ut for muslimer her i Norge at de alltid må ta avstand fra andre muslimers handlinger rundt omkring i verden.
(Latter)
Awais: Ja, det blir liksom slik: ”En person ble drept i USA, vi forlanger at dere går i tog for å ta avstand fra det her.” Det er ganske slitsomt!
Asjad: Islam i seg selv er ikke nødvendigvis det samme som det enkelte muslimer gjør.
"Tror muslimer som ikke bor i Skandinavia at nordmenn og dansker flest støtter budskapet i karikaturtegningene?"
Awais: Jonas Gahr Støre har jo vært på arabisk fjernsyn og forklart at dette ikke er noe de fleste nordmenn står bak, så mye av de eventuelle misforståelsene er i hvert fall delvis blitt rettet opp. Men nå vet også dere nordmenn hvordan det er å bli generalisert og ”straffet” for noe noen få personer har gjort.
Knut Arne: Ja, og nå har vel også til og med Magazinet-redaktør Selbekk vært ute og beklaget. Og selv om det har tatt lang tid og det aldri skulle ha skjedd viser det at det lønner seg med dialog. Beklagelsen kom jo først etter dialog med norske imamer.
Awais: Der ser man det igjen. Uten dialog blir det bare kaos og kvalme. Når man snakker om ting, kommer det som oftest noe bra ut av det. Jeg oppfordrer derfor til økt kunnskap om hverandres religioner. Gå til kilden, og finn ut om fordommene dine stemmer. Det tar ikke lang tid!
Av Michael Jones