Her får du åtte kriterier for å finne et sted du vil like å studere.
1. Bolig
2. Klima Uansett studiested blir det ikke noe sydenopphold å studere i Norge, men noen steder har bedre værforhold enn andre. Er det for eksempel viktig for deg å studere et sted hvor det er gode skiforhold på vinteren?
3. Kommunikasjon Du må også tenke over om du faktisk er klar for å bo hjemmefra over lengre tid. Sjekk i den forbindelse hvordan kommunikasjonen er med hjemstedet ditt og hvor mye det koster å reise hjem.
4. Sosialt miljø For noen er det sosiale miljøet avgjørende for valget av studiested. Mange rådgivere anbefaler å søke deg vekk fra din hjemby. Da tvinges du til å bli kjent med nye mennesker og får et miljøskille fra videregående skole. De mindre studiestedene reklamerer med intime studentmiljø.
5. Velferd
Studentskipnaden ved studiestedene tilbyr velferdsordninger, det kan være store forskjeller fra sted til sted. Noe av det første du bør se på, er helsetilbudet. Finnes det lege, tannlege og psykolog tilknyttet studiestedet/institusjonen, og er det gratis?
6. Kultur og uteliv
Forskjellen her ligger i størrelsen på byene. De største byene har det største kulturtilbudet, mens på de mindre plassene er kulturtilbudet mer intimt. Her det ofte er enklere å komme inn i miljøet på mindre steder og dermed også delta på ulike kulturaktiviteter.
7. Idrett Idrettstilbudet er stort sett godt de fleste steder og de fleste studiestedene har en rekke lag og foreninger i ulike idretter. Ved de store studiestedene har studentene ofte egne idrettslag innen de fleste vanlige idretter. LES OGSÅ: Lyst til å jobbe som journalist? Les om Thomas sine erfaringer!
8. Deltidsjobb En jobb går utover innsatsen på studiet først når du arbeider mer enn 20 timer i uken, viser en undersøkelse utført av Norsk institutt for studier av forskning og utdanning (NIFU). Derfor kan du trygt ta deg deltidsjobb, kanskje er det også nødvendig for at du skal klare deg økonomisk. Det er dyrere å bo i de største byene, men det er samtidig større muligheter for å skaffe seg en deltidsjobb her.
|
Slik velger du rett studiested i Norge

Studentkokeboka I Studentkokeboka finner du mer enn 500 oppskrifter og mer enn 100 ukesmenyer for studenter. Inspirasjon, matglede og alt du trenger for å bli en ekte hybelchéf. Gå til Studentkokeboka
Hvordan utforme en god cv

Lykkes med jobbintervjuet


Studentkokeboka I Studentkokeboka finner du mer enn 500 oppskrifter og mer enn 100 ukesmenyer for studenter. Inspirasjon, matglede og alt du trenger for å bli en ekte hybelchéf. Gå til Studentkokeboka