ETTERLYSER FLERE SØKERE: Roar Birkeland og Kjetil Mellingen ønsker å rekruttere flere soldater til marinejegertjenesten.

 

 
TØFFE OPPDRAG: – Det slitet som betales under marinejegerkurset, er noe aspirantene først senere i livet forstår betydningen av, sier orlogskaptein Mellingen. Foto: Marinens Spesialvåpenarkiv.

Marienejegertjenesten trenger flere folk innenfor spesielle operasjoner. – Vi kan tilby et veldig bra tilbud som møter kravene både fysisk og mentalt, informerer orlogskaptein Kjetil Mellingen.

Det er flere mennesker som er involvert i spesialoperasjoner enn man skulle tro. Det kreves både mye forarbeid og tilrettelegging. Og ikke minst gode soldater.

– Noen jobber i staben inne og tilrettelegger for spesielle oppdrag, mens andre drar ut på disse oppdragene og utfører selve jobben. Vi trenger derfor dyktige folk som er interessert i spesialoperasjoner, forteller orlogskaptein Kjetil Mellingen, leder for Spesialdivisjon i Marinens jegervåpen.

Krav og forventninger
Det tar minst to til tre år før man kan være med på en skarp operasjon, avhengig av bakgrunn.
– Det er viktig å få frem at det ikke er slik at man gjennomfører et kurs og så er man i mål, sier Mellingen.

- Man spesialiseres og gjennomfører en kontinuerlig prosess der man må være i stand til å gjennomføre de krav og forventninger som stilles, skyter kapteinløytnant og instruktør Roar Birkeland inn.


Evaluert opp mot seg selv
Birkeland forteller at det første man går igjennom for å bli marinejeger er seleksjon.

– Dette er en veldig hard opptaksprosess der man blir evaluert opp mot seg selv. Men de samme opptakskravene gjelder for alle, menige som offiserer, understreker han.

Utveksling til USA
I tillegg til kurs i Norge har også Marinejegerkommandoen et godt samarbeid med blant annet Joint Special Operations University i USA og operative amerikanske spesialstyrker.

– Vi har et svært godt samarbeid med de amerikanske styrkene, sier Mellingen og legger til at om man ønsker å ta utdanningen i USA, er dette en unik anledning til å gjøre det.

LES OGSÅ: Lyst til å studere fiskehelse? Les Annas erfaringer!

Ser etter sunne holdninger
Marinejegerkurset er lagt opp til å være en menneskelig modningsprosess.
– Vi ser etter egenskaper og prøver å dyrke dem, forteller Mellingen.

Han utdyper videre at de ser etter folk med sunne holdninger, evne til å ikke gi opp, og ærlige folk som er til å stole på. Noen ønsker også dette som en personlig utfordring.
– Man kan jo si at dette er Norges hardeste utdannelse, avslutter orlogskapteinen.


Søknadsfristen for Marinejegerkurset er i år satt til 15 mai.

For mer informasjon klikk her.

Artikkelen er hentet fra Forsvaret.no