Når jeg fikk datteren min, fikk jeg også en fødselsdepresjon med på kjøpet. Dette sa jeg ikke ifra om til noen, fordi jeg skammet meg sånn. Man skal jo være så lykkelig, når man får barn, deles Michelle Ullestad (25) med oss.

– Etterhvert, ble det faktisk så ille at jeg måtte legge meg inn på psykiatrisk avdeling for å få hjelp, og det fikk jeg.

For Michelle, ble musikken veien ut av depresjonen.

Jeg begynte å skrive låter for å sortere følelsene og tankene mine, og det var utrolig effektivt. Når jeg så at låtene mine hadde potensiale til å hjelpe andre, bestemte jeg meg for å satse for fullt, forteller hun.

 

Hva betyr musikken for deg?

Musikk er det viktigste i livet mitt, utenom datteren min. Det har reddet livet mitt. Det betyr virkelig alt, sier Michelle. 

  

Begynte med musikk for fire år siden

Michelle begynte å drive aktivt med musikk for fire år siden.

Jeg har alltid hørt mye på musikk, og sunget coverlåter under UKM når jeg var yngre, men det var ikke før etter jeg ble mor at jeg begynte å skrive låter, lære meg gitar og piano, forteller hun.

Michelle spiller nå sammen med et band, som hun opptrer og lager musikk sammen med.

Egentlig er jeg ikke med i et band, men bandet er med meg, hvis det gir mening, sier hun.

– Alle, bortsett fra trommisen, går i klassen min, og jeg spurte bare om de ville være med meg å spille. Det vi gjør nå er vel egentlig bare å øve til fremtidige konserter og jobbe i studio. 


  

Skriver og produserer sine egne låter

Michelle skriver sine egne sanger, og er nå i gang med produksjonen av sin første EP.

LES OGSÅ: – Jeg har vokst opp med muligheter ethvert barn kan drømme om

 

Hvordan foregår prosessen fra idé til ferdig låt?

Det er veldig forskjellig, men som regel skjer det noe som framprovoserer en følelse, som igjen gjør at jeg blir inspirert til å sette meg ned og få ut disse følelsene på papir eller gjennom musikk, forteller hun.

– Jeg kan skrive låter når jeg sitter ved pianoet, da kommer melodi og tekst samtidig. Andre ganger, kan jeg skrive ned tekster i notatene mine på telefonen, og senere sette meg ned og finne en melodi.

Andre ganger kommer sangene eller melodiene mer spontant.

– Jeg får en melodi på hjernen, ofte i dusjen eller hvis jeg er ute og går. Da tar jeg frem telefonen, tar opptak, sparer den til senere, og henter den frem igjen når jeg skal skrive.

Inspirasjon til sanger finner Michelle i sitt eget liv.

Sangene jeg skriver handler om meg eller de rundt meg, forteller hun.

LES OGSÅ: Ukas student deltar i NM i styrkeløft

  

Fra der, til her – en reise gjennom musikken

Michelle har laget et album som heter «Fra der Til her», som skal deles opp i to EPer, med seks låter på hver.

Første EP heter «Fra der». Jeg har valgt ut låtene og bestemt rekkefølgen på disse, faktisk lenge før jeg begynte å jobbe med låtene i studio, forteller hun.

Når det kommer til produsering av låtene, har Michelle to faste produsenter hun jobber med.

– Hvis jeg trenger gitar eller lignende på låtene, ringer jeg Andreas eller Philip fra bandet, og så jobber vi sammen med å finne kule akkorder og melodilinjer. 


 

Musiker, mamma og student

Michelle ble mamma til en liten datter for fem år siden, og som student, musiker og mamma er det mye som skal falle på plass for å få alt til å gå rundt.

Det er selvfølgelig litt vanskelig innimellom, når det kommer til logistikk, men jeg er veldig heldig som har venner, kjæreste og familie som stiller opp, i tillegg til pappaen hennes, forteller Michelle. 

– Det kan bli veldig kaotisk, men på en eller annen måte går det rundt. Det handler jo også en del om prioriteringer.

Michelle går ofte glipp av mye av det sosiale, når det kommer til studentlivet, fordi hun prioriter datteren sin fremfor øl på Hectors på en torsdagskveld.

Men da kan jeg skrive låter etter at hun har lagt seg, sånn sett taper jeg ingenting på det. Det er veldig kjekt å ha mange baller i luften samtidig, sier hun.

LES OGSÅ: Lommejuristen skal gi gratis rettshjelp til studenter

  

Studerer musikk og musikkproduksjon

Michelle studerer lyd- og musikkproduksjon på Noroff i Bergen.

– Jeg ville møte flere likesinnede, og lære mer om musikk og musikkproduksjon.

Jeg har ikke drevet med musikkproduksjon så lenge, derfor kan jeg også lite om det. Nå har jeg lært litt mer, og jeg kan for eksempel si «jeg vil ha mer klang på pianoet», istedenfor å si «jeg vil ha mer grottelyd», ler hun.
 


 

Hva er det beste med å studere? Og det verste?

Det beste er menneskene jeg møter, og spesielt når vi kan lage ting sammen, sier Michelle.

Det verste er tidsfrister og innleveringer. Jeg har ADHD, og det er en utfordring, forteller hun.

Per dags dato, ligger jeg bakpå med tre oppgaver, men jeg har heldigvis snille og forståelsesfulle lærere som er mer opptatt av at jeg får til ting, enn at jeg leverer til rett tid, deler hun videre. 

LES OGSÅ: Jonas Peitersen er Ukas student - aspirerende musiker og snart lektor

 

Du kan velge tre mennesker – levende eller døde – til din kollokviegruppe, hvem velger du og hvorfor?

Taylor Swift. Alltid. Hun er grunnen til at jeg er så opptatt av tekst i musikk, og jeg har hørt på henne så lenge jeg kan huske. Pluss at hun har vært i musikkbransjen i mange år, og har mest sannsynlig mye erfaring å dele, mener Michelle.

– Mamma, fordi uten mamma er jeg ingen.


Og Steve Jobs. Jeg har lest biografien hans, og han har sikkert mange kule historier på lur. Det blir lite lesing, men det viktigste i livet er jo å ha det kjekt! smiler hun.

LES OGSÅ: Ukas student vil bekjempe ensomhet blant studenter

 

Velg en sang som beskriver din livssituasjon akkurat nå.

Det må faktisk bli «Uro», som er neste singel jeg skal slippe den 13. mars, sier Michelle.

Kjedelig svar kanskje, men låten begynner med: «Det er så kaotisk i hodet mitt. Jeg er over-entusiastisk, elektrisk. Går inn i alt med liv og sjel, er det rart jeg blir gal?» Det er veldig sånn nå, spesielt rett før låtslipp, utdyper hun.

Forrige gang jeg slapp en singel, skulket jeg skolen og så på Greys Anatomy i en uke, fordi jeg var så nervøs og emosjonelt ustabil. Det er skummelt å dele biter av seg selv med verden, når hvem som helst kan høre det, avslutter hun. 


Saken ble først omtalt av StudVest.