Hvorfor betale i dyre dommer for et treningsstudio når alt finnes gratis rett utenfor døren din? StudentTorget viser deg hvordan du kan utnytte ressursene rundt til å komme i bedre form, spare penger og skaffe nye venner.
− Det er helt fantastisk å komme seg ut av byen, og inn i marka for å gå på ski. Dessuten slipper man den klamme lukten som ofte er på treningsstudioene, forteller Live Sandven Slettebø (24).
Journalistikkstudenten er blant de som prøver å komme seg ut på ski så ofte hun kan i vinterhalvåret.
Det er sunt for kroppen, vitalt for studiehodet og ved anledninger befriende ensomt.
− Som student har man stadig vekk dager uten forelesninger midt i uka, og da er det greit å gå en tur på formiddagen. Da kan du være så heldig å ha skiløypa for deg selv, og slippe unna å gå i kø, det kan nemlig skje i helgene, smiler hun lurt.
Live Sandven Slettebø har nesten marka for seg selv på ukedagene.
Tren der du er!
Å holde seg i form er viktig for studenter flest. Men det er ikke like gøy når regninga kommer. Selv om mange treningssteder tilbyr studentrabatter, har det likevel en tendens til å svi i lommeboka.
Men du trenger faktisk ikke ut med store summer for å trene, det eneste som trengs, er en god plan, avslører treningsekspert, Kari Jaquesson.
− De aller fleste aktivitetene du gjør i et treningsstudio, kan du i utgangspunktet utføre hvor som helst!
Jaquesson råder studenter til å benytte seg av det de har rundt seg, og da er det bare fantasien som setter grenser.
− Man kan bruke steiner som vekter, selv om det ikke er helt optimalt, ta knebøy, planken, hoppe opp og ned fra benker. Bare fantasien setter grenser for hva man kan gjøre, ivrer hun entusiastisk.
Karis beste tips er å legge en plan for hva man vil trene og hvordan, slik at man har noe å gå etter.
− Om det er en bestemt strekning du skal gå, en bakketopp som skal bestiges på en bestemt tid eller hundre push-ups som skal tas, gjelder det å ha en plan for hvordan man skal gjennomføre det, understreker eksperten.
LES OGSÅ: Dårlig kosthold kan avgjøre hvor suksessfull du blir
Finn barnet i deg

Å leke kan også være god trening, forteller Kari.
− Istedenfor for å se fjernsyn eller spille Playstation når vennegjengen samles; hva med å leke sisten eller sikkball? Det er barnslig, men veldig gøy selv om man er blitt voksen, mener treningseksperten.
Jaquesson råder også til å finne informasjon om hvordan man kan trene kostnadsfritt.
− Det finnes mange bøker om trening, disse kan jo lånes gratis på biblioteket. Dessuten kan man finne mange tips på nettet, avslutter Kari Jaquesson.
LES OGSÅ: 5 tips for å unngå forkjølelse
Og noen av de finner du her. Her er nemlig våre beste tips til hvordan du kan trene gratis.
Gå skitur i marka.
Gjør som Live i intervjuet, og ta fram langrennskiene. Legg lokk over barndommens traumatiske søndagsturer sammen med foreldre, som lokket med kvikk lunsj og pratet overbevisende om at målet var kun en liten bakke unna (selv om det av erfaring ikke alltid medførte riktighet). Ski er gøy, i hvert fall når man får bestemme tempo og turkamerater selv.
Der det er snø, er det ofte preparerte skiløyper, med fine muligheter til å legge ut på tur. Det aller beste, er at det er helt gratis, og masse frisk luft, fåes med på kjøpet., samtidig som du trener hele kroppen.
Utrolig mange mennesker rundt om i hele landet, legger ned utallige dugnadstimer for at vi skal kunne dyrke nasjonalidretten. Bor du i Oslo, kan du for eksempel ha Sognsvann eller Maridalen som utgangspunkt, derfra er det god skilting og man kan velge mange forskjellige destinasjoner. Skiforeningen driver et tallrikt antall hytter og stuer rundt om i landet, både betjente og ubetjente. Disse er fine å ha som destinasjon. Ved de betjente hyttene får du kjøpt energipåfyll i form av pølser, boller, vafler, drikke og nødproviant.
Har du et stramt budsjett, er det imidlertid smart å ta med matpakke. Husk å ta med skismurning og pugg fjellvettreglene i forkant. Det er heller ingen skam å snu!
Skøyter:
Puss støv av de gamle hockey- eller kunstløpskøytene. I de fleste byer er det gode muligheter for å gå på skøyter i vinterhalvåret, enten det er skøytebane med kunstis eller et islagt tjern. Ved å gå på skøyter styrker du balansen, motorikken og koordinasjonen. Går du på naturlig is, må du selvsagt passe på at den er tykk nok slik at du ikke detter gjennom.
For å tilfredsstille konkurranseinstinktet kan du også invitere vennegjengen til skøyteløp eller hockeykamp. Det er god trening, samtidig som det er sosialt og veldig morsomt.
Svømming:
Med mindre du er en ihuga isbader, er det verken tid eller sted for å ta noen svømmetak i sjøen akkurat nå. Men når årstiden begynner å nærme seg sommer, temperaturen blir mer human og sola kommer til syne, er det bare å finne fram badetøyet. Det vil være overflødig å nevne hvor sosialt og kontaktskapende enn tur i vannet kan være.
Svømming trener dessuten hele kroppen på en og samme gang, og er bra for kondisjonen. Dessuten er det ikke vanskelig å oppdrive et sted hvor du kan trene på svømmeferdighetene, uansett om du liker deg best i salt- eller ferskvann.
Løkkefotball med venner
Samle en gjeng medstudenter, og dann et eget fotballag. Dere kan ha faste treningstider i uken, som passer inn i forhold til forelesninger. De fleste byer har ledige løkkefotballbaner hvor du kan trene fritt sammen med vennene dine. Er banen i verste fall opptatt, kan dere utfordre det spillende laget til kamp. Det kan være en flott måte å sosialisere med gamle og nye bekjente.
Fotball er et verdensspråk, og nesten overalt finner du noen som har lyst til å spille. Det gjelder å tenke kreativt, ikke fall hen til lag med dyre kontigenter og lange ventelister. Start opp selv, og med gratis baneleie, kan man etter hvert få til et spleiselag med eget utstyr.
Andre tips:
Som Kari Jaquesson er vi fan av spill og lek. Bruk kreativiteten til å finne nostalgiske ankerpunkter fra din barndoms glød. Du vil føle deg langt mer motivert for den tunge pensumboka etter å ha beveget deg litt, både den aktuelle dagen og dagen derpå. Sjekk med din studieby hva de har av tilbud og muligheter for at du skal komme i bedre form - alt må ikke koste penger.
Mange treningsøvelser kan man også utføre hjemme, i parker eller i skog og mark. En joggetur har aldri kostet noe, heller ikke noen push-ups på stuegulvet. Gå sammen flere med motivasjonen om å komme i best mulig form på minst mulig budsjett, gjør det til en "konkurranse" samtidig som dere støtter hverandre til å ha det mest mulig gøy. Da vil treningen bli lettere og ikke minst rimelig.