Til daglig inspirerer Ole Martin Alfsen kjendisene til å bli bedre på kjøkkenet. Her hjelper han deg også.

Slår du på TV-en på kveldstid en hvilken som helst ukedag i 2010, er du nesten garantert en pinlig matopplevelse med kjendiser i A, B eller C-sjiktet. Det norske folk elsker det, og derfor ruller matserier over skjermen som aldri før. Men naturligvis ikke uten en eller annen til å holde det hele noenlunde i tøylene.

I suksess-serien ”Fire Stjerners Middag” er det kokkehelt, kokebokforfatter og daglig traver ved Kulinarisk Akademi i Oslo, Ole Martin Alfsen, som er dommer. Og selv om skuldrene har vært unektelig senket gjennom store deler av programmet, er ikke det noe han skammer seg over i bransjen.

– Det har vært så mye fokus på den strenge kokkerollen på TV at jeg ønsket å tilføre programmet en fagstemme som var til hjelp og støtte, fremfor å bare gi kjeft, insisterer Alfsen og viser til egne erfaringer for strategivalg. 

– Jeg vet jo selv hvor lite inspirerende det er når folk forteller deg hvor rævva man er til å gjøre nye ting.


 

 Potet og purreløkssuppe:


• 250 g.purre (mest av det hvite) i skiver.
• 250 g.skrelt potet i terninger, gjerne mandelpotet.
• 50 g.smør.
• 1,3 l. vann/kyllingkraft - IKKE SALT!
• 4 dl. fløte (eller H-Melk - eller en blanding av disse)
• En timiankvast.
1 laurbærblad.
• Evt. sellerisalt og litt tabasco.
• Salt og pepper.

Fres purre i smøret på middels varme til det er blankt men ikke brunt. Tilsett potet, laurbærblad og evt timian, hell over vann og kok opp og la trekke/småkoke til alt er mørt. Ca 20-30 minutter.

Løft ut laurbærblad/timian og kjør sammen i blender mens du sper med fløte/melk til en glatt jevn suppe. Ha tilbake i kjelen og kok opp.
Servers eventuelt med ristet sopp, purre, spekeskinkebiter og brødkrutonger. En av dem, eller alle!

Det er viktig at potetene får koke uten salt - ellers blir suppen veldig seig og rar i konsistens. Skal du jukse med litt buljongterning etc. - tilsett denne etter at suppen er kjørt sammen.

Kan også fint varieres med innsalg av andre røtter; den på foto er laget med litt sellerirot og persillerot i tillegg.


 


En elegant kuk

I sin virketid som TV-kokk og ekspertkommentator for glade amatører og kjendiser, har Alfsen måttet tåle mye, men da jeg nevner Ailo Gaups infamøse bruk av reinsdyrkuk i sin 3-retter, klarer ikke den joviale kokken å holde latteren tilbake.

– Produksjonsselskapet valgte å dysse ned hele denne episoden, og alle mine kommentarer ble faktisk fjernet. Men jeg kan med hånda på hjertet si at jeg har sjelden sett kuk bli mer elegant servert!
For råvarer er noe kokken brenner for å snakke om. Riktignok er ikke reinsdyrets edlere deler noe du finner på ethvert gatehjørne, men Alfsen mener at tilførselen av kvalitetssikrede produkter er økende. Det er med på å bidra til økt matglede i de tusen hjem.

– Gode råvarer har alt å si, og folk unner seg stadig mer, kanskje spesielt i helgene. Det har vært et sterkt fokus på å gjøre ting selv og ikke ty for mye til halvfabrikata, også i hverdagen.

Dette kan jo bli ganske dyrt. Hva med studentene?

– Det handler mye om planlegging. Kanskje trenger man ikke lage enorme porsjoner med kjøtt, men heller bygge opp retten med godt og rimelig tilbehør. Linser, ris og rotgrønnsaker er ikke dyrt, og lærer man seg å planlegge flere måltider når man handler inn, kan man få til mye med lavt budsjett.



 Tandoorilaks med Tzatziki:


• 700 g .laksefilet i like serveringstykker a 80-90 gram.
• 4 ss. Tandoorikrydder.
• 2 ss. Olje.

Ha tandoorikrydder i en bolle, vend laksebitene i krydderet og legg det på et oljet stekebrett.

Bakes i oven ved 200 grader i ca 8-10 minutter avhengig av tykkelse og ovn.

Serveres med tzatziki, salat – eller kokte grønnsaker og basmatisris.

Tid: 20 minutter inkludert tid i ovnen.

LES OGSÅ: Spar penger - lag julegaver som metter

 

 

Raske løsninger

Da Ole Martin var 16 år, begynte han som kokkelærling, og dette var inngangsdøren til bransjen. Lærlingyrket er kjent for å være en krevende tid, med mange gjøremål og mye overtid, men kokker flest får i hvert fall god mat på jobben. Noen Grandiosa-basert studietid har derfor ikke Alfsen opplevd, men han kan avsløre at kokker også tyr til hurtige løsninger iblant.

– Det er klart at når man jobber med mat døgnet rundt, er det ikke like inspirerende å komme hjem midt på natta og lage middag. Mang en kokk har nok tydd til pølsekiosken på hjørnet i sine mest desperate øyeblikk.

Kokkestjernen har derfor stor forståelse for at mange ser på matlaging som tidkrevende, men når han selv har gjester, byr han naturligvis på det beste han vet.


– Pil pil-kylling er en klassiker som fungerer både til hverdags og fest. Men noe av det viktigste er alltid å se an gjestene når man avgjør hva som skal serveres. Stemningen rundt bordet kan være vel så viktig som hva som serveres, men mat og stemning påvirker hverandre underveis.

Og kanskje er det derfor Ole Martin lar kjendisene slippe unna med ukokte egg, rått kjøtt på pizzaen og kuk i suppa. De er tross alt bare glade amatører, som folk flest. De, har gjort han til et folkekjært motstykke til lederstilen til andre tv-kokker som Gordon Ramsay og Eyvind Hellstrøm. Sistnevnte er likevel blant dem Alfsen respekterer høyest, og han får nesten stjerner i øynene da jeg spør hvor mye Hellstrøm har betydd for norsk matkultur.

– Eyvind har gitt norsk kokkebransje et ansikt utad i 20 år, uten å få spesielt mye økonomisk velstand ut av det. At han nå kan hente ut overskuddet fra sine kunnskaper er bare rett og rimelig, insisterer kokken sympatisk.

– Jeg unner han hver eneste krone han får.

Denne artikkelen er også trykket i studentmagasinet Campus.