(StudentTorget.no):

I denne ukens meny fra studentkokeboka finner du typiske norske retter i den gode, norske kjøttkakemiddagen, norsk fårikål med brasiliansk vri og en spennende internasjonal kokos- og karrisuppe. 

 

Mandag - Brasiliansk fårikål

Høsten er høysesong for lammekjøtt i Norge, og passer til overraskende mange typer retter. Denne retten heter opprinnelig «Carne no tacho com couve», og er en brasiliansk versjon av fårikål. 

 

 

Dette trenger du:
400 g benfritt lammekjøtt 
50 g bacon
¾ dl rødvin 
½ dl vann 
½ stk hodekål 
½ ts salt 
¼ ts pepper 
¼ ts malt allehånde 

Løkstekt ris:
½ stk løk 
½ ss olje 
1 ½ dl ukokt langkornet middagsris 
3 dl vann

Slik gjør du
1. Skjær kjøttet i store terninger og bacon i små. Stek bacon først og så lammekjøttet i fettet fra baconet. Ha alt over i en gryte, hell over vin og vann. Legg på lokk og kok opp.

2. Del kålen i store biter og legg over kjøttet. La det småkoke i ca. 45 minutter, til kjøttet er mørt. Smak til med salt, pepper og allehånde. 

3. Finhakk løken og stek den gyllenbrun. Tilsett olje og ha i ris. La det surre til det blir blankt i 3–4 minutter. Ha på vann og småkok i 20 minutter. 

4. Legg kål og kjøtt på serveringsfat og server sjyen ved siden av.


 

Tirsdag - Foliebakt kyllingfilet med grønnsaker

Foliebakt kyllingfilet med grønnsaker er raskt og enkelt å tilberede. Alle smaker og næringsstoffer forblir i pakken, og dette er et sunt og innbydende middagsmåltid. 

 

 

Dette trenger du:
300 g kyllingfilet 
½ ss finhakkede friske eller tørkede urter 
1 rød paprika 
1 gul paprika 
½ grønn squash 
1 løk 
½ ss olje 
salt 
pepper 
2 ss søt chilisaus

Slik gjør du:
1. Del paprika, squash og løk i strimler. Legg grønnsakene på et stykke aluminiumsfolie. Ha på olje, salt og pepper. 

2. Del kyllingfiletene i to på langs. Krydre med urter, salt og pepper, og legg en filet over grønnsakene. 

3. Pakk folien sammen og grill eller stek pakken i ca. 10 minutter.  

4. Pensle kyllingfileten med søt chilisaus, og dryss eventuelt på mer friske urter rett før servering. 

LES OGSÅ: Maislapper, blomkålsuppe, lammesandwich, tacoburger, stekt ris, kotelett med wok, kyllingsalat

 

Onsdag - Hot kokos- og karrisuppe

Denne er en smaksrik og spennende suppe som passer perfekt til våte og kalde høstkvelder. Samtidig får man smaken av varmere strøk med en deilig blanding av kokos og karri.

 

 

Dette trenger du:
200 g renskåret svinekjøtt i strimler 
salt 
pepper 
1 ss rapsolje til steking 
1 gulrot i skiver 
½ løk
½ boks hermetiske kikerter 
½ boks grovhakkede hermetiske tomater
½ dl langkornet middagsris 
2 dl lett kokosmelk (kan også bruke vanlig melk)
4 dl lys kjøttbuljong 
1 ss rød karripasta 
2 grove rundstykker

Slik gjør du
1. Bland alle ingrediensene til suppen, unntatt kjøtt og kikerter, og kok opp. Kok i femten minutter før du moser bitene i suppen med en stavmikser.

2. Krydre kjøttstrimlene og brun dem i en panne. Hell væsken av kikertene og tilsett dem sammen med kjøttet i suppen før servering.

3. Server med grove rundstykker.


 

Torsdag - Kjøttkaker

Det er få retter som forbindes mer med ekte norsk husmannskost en en god kjøttkakemiddag. Ta fram foodprocessoren og lag dette raske, enkle og knallgode høstmåltidet! 

 

 

Dette trenger du:
200 g kjøttdeig 
Salt 
Pepper 
En klype malt muskat 
En klype malt ingefær 
1 ss potetmel 
¾ dl vann eller melk 
1 ss margarin eller olje til steking 
3 dl vann 
½ kjøttbuljongterning

Slik gjør du
1. Det enkleste er å bruke en foodprocessor, men du kan også bruke en stavmikser. Ha alle ingrediensene (unntatt vann og buljong) i bollen og kjør ca. 10-20 sekunder til farsen er jevn og fin. Eller lag farsen for hånd: rør saltet godt inn i kjøttdeigen. Rør inn krydder og potetmel og spe med melk eller vann, litt av gangen. 

2. Form farsen til runde kaker ved hjelp av en skje, hånden din, og kaldt vann som smøring. 

3. Stek kjøttkakene i middels varm panne med smør i ca. 5 minutter på hver side til de har fått en gyllen, brun stekeskorpe.

4. Ha kjøttkakene over i en gryte med vann og en buljongterning og la dem trekke i ca. 10 minutter (til de er gjennomkokt), eller ha kakene rett i brun saus.


 

Fredag - Sterk kyllinggryte med reker

Denne retten er unormalt sterk, og vil sannsynligvis renske opp i høstforkjølede neser. Hvis du ikke er så glad i sterk mat kan du smake til gradvis med kajennepepperet. Uansett er smakene så balansert at de gode råvarene beholder sin egensmak. 

 

 

Dette trenger du:
2 stk kyllingfilet i strimler 
1 ss rapsolje 
½ ts salt 
½ ts pepper 
1 grovhakket rød paprika 
1 båt hvitløk , finhakket 
6 skiver chorizopølse (eller annen pølse)
1 ts sukker 
1 ½ ts kajennepepper 
1 boks hakkede hermetiske tomater 
150 g potet i terninger 
4 dl utblandet hønsebuljong 
80 g ferdigskrellede reker i lake

Slik gjør du
1. Stek kyllingstrimlene raskt i olje i en gryte. Krydre med salt og pepper og sett til side på en tallerken. 

2. Bruk samme gryte og fres hvitløk, paprika og pølsebitene i et par minutter.

2. Tilsett sukker, kajennepepper, tomater, potetterninger og buljong og la det koke i ca. 10 minutter.

3. Tilsett kyllingstrimlene og la gryta bli gjennomvarm, ca. 5 minutter. Dryss reker over like før servering.

Server med grovt brød.


 

Lørdag - Vårruller

Vårruller er enkelt, billig og supergodt, og med denne oppskriften er det til og med sunt. Lær deg teknikken og eksperimenter med ulike smakskombinasjoner. Kanskje du til og med kan invitere venner til et hyggelig vårrull-måltid i høst?

 

 

Dette trenger du:
150 g kyllingkjøttdeig 
¨÷ ss rapsolje 
Ca. 70 g finsnittet hodekål 
¨÷ finhakket løk 
¨÷ ss rapsolje 
½ revet gulrot 
1 ss søt chilisaus 
¨÷ ss soyasaus 
¨÷ ss fiskesaus (asiatisk) 
4 blad filodeig 
1 ss rapsolje til pensling
vann til «liming» 

Slik gjør du:
1. Fres løk i litt olje til den er blank i en gryte. Tilsett strimlet hodekål og stek til den er myk, ca. 3 minutter. Bland i revne gulrøtter, soyasaus, fiskesaus og søt chilisaus. 

2. Stek kyllingkjøttdeig i litt olje, og bland den med grønnsakene. Avkjøl kjøtt- og grønnsaksblandingen. 

3. Legg et vårrullflak på arbeidsbenken (kutt evt filodeigen til i kvadrater à 25 x 25 cm) med en av spissene vendt mot deg. 

4. Fordel 1-2 ss av fyllet litt inn på vårrullflaket. Rull sammen til cirka halvveis inn på flaket. Brett de to hjørnene inn mot midten og rull vårrullen tett sammen. Lim den siste spissen med vann. Gjenta med resten av flakene og fyllet. 

5. Legg vårrullene med skjøten ned på en stekeplate med bakepapir og pensle dem med olje. Stek vårrullene på 225 °C i ca. 10 minutter. 

Server gjerne med ris og/eller en grønn salat.


 

Søndag - Skogskebab

Dette er en rett som kombinerer sesongens beste råvarer av lammekjøtt og kantareller, med innslag av tyrkiske mattradisjoner med youghurt og spisskummin.

 

 

Dette trenger du:
200 g benfritt lammekjøtt i strimler 
1 ss margarin 
1 ts salt 
1 ts pepper 
1 ts malt spisskummen 
1 båt finhakket hvitløk 
½ finhakket rød chili 
100 g kantarell 
2 vårløk i strimler 
ca. 3 ss yoghurt naturell 
2 fullkorn pitabrød

Slik gjør du:
1. Stek kjøttet i margarin med krydder, hvitløk og chili i middels varm panne i et par minutter.

2. Tilsett kantareller og stek videre i cirka ett minutt.

3. Vend inn strimlet vårløk og server i pitabrød med yoghurt naturell.

Vel bekomme!

 

Har du noen gode middagstips som du vil dele med andre studenter? Legg igjen en kommentar!

Se flere ukemenyer fra Studentkokeboka her!