«All work and no play makes Jack a dull boy» lyder det kjente filmsitatet, som nok også kan overføres til å gjelde de fleste av landets studenter. Men ikke fortvil – man trenger nemlig ikke gå langt unna lesesalene før en verden av fritidsaktiviteter åpenbarer seg.
Når man hører tidligere studenter snakke om studietiden sin, er det gjerne ikke selve studiene som blir nevnt, men «alt det andre». Universitetene er ikke bare arenaer for læring, de er også sosiale møteplasser og knutepunkter for mange forskjellige typer aktivitet. Dette gjenspeiles av det brede fritidstilbudet tilknyttet de fleste universiteter og høyskoler i Norge.
I studentbyer som Oslo, Bergen og Trondheim finnes det et bredt utvalg foreninger, klubber og organisasjoner en kan engasjere seg i, og de aller fleste er drevet av studentene selv på frivillig basis. Veggene i universitetsgangene er dekket av plakater som reklamerer om alt fra politiske foreninger til kveldskurs i sjonglering, og på nettet er utvalget enda bredere.
Lett å starte opp noe selv
I dag kan praktisk talt hvem som helst starte opp nye grupper. I følge hjemmesiden til Universitetet i Bergen er det et gammelt jungelord som sier at «i Bergen finnes det en studentforening for alt – og hvis ikke, er det bare å starte en selv». Det samme prinsippet gjelder i resten av landet også.
En av de som har gjort dette er NTNU-studenten Andreas Ruud, som sammen med et par kamerater har drevet gruppa Wa Kwa Chuan siden 2009. Gruppa er dedikert til kampsporten Kuntao Silat – en blanding mellom kinesisk Kung Fu og indonesisk Pentjak Silat – og er med sine ti medlemmer blant NTNUIs minste.
- Jeg og et par venner trente Kuntao Silat uoffisielt i idrettsbygget på Dragvoll. Vi bestemte oss for å prøve å lage klubb ut av det, og sendte inn en søknad til hovedstyret.
Ruud har gode erfaringer med å drive gruppa
- Å gjøre noe slikt er en veldig positiv opplevelse, selv om det selvfølgelig innebærer en del arbeid både innenfor og utenfor treningssalen. Det er gøy å undervise, og veldig gøy når folk faktisk får til det du prøver å lære bort. Det er en verdifull erfaring, som jeg tror jeg kommer til å få utbytte av uansett hva jeg kommer til å gjøre resten av livet.
LES OGSÅ: SOS - Studenter i nød - Dobbeltdate
Idrett mest populært
Særlig mye aktivitet er det i idrettsgruppene, som vanligvis blir organisert gjennom paraplyorganisasjoner som Oslostudentenes idrettsklubb (OSI), Bergenstudentenes Allianseidrettslag og NTNUI i Trondheim. Per i dag kan NTNUI skilte med over 10 000 medlemmer, noe som gjør idrettsklubben til Norges største, og ifølge NTNUIs leder Sjur Øyen er det flere fordeler med å delta.
- Å være med i NTNUI gir en unik mulighet til å utfolde seg i idrett, trening og friluftsliv. Man får muligheten til å bygge livsvarige vennskap, og får minner som varer lenge etter studietiden er ferdig.
Tur: På alpintur til Telemark
Øyen meldte seg inn i idrettsforeningen i løpet av sine første uker som student, og etter fire år ble han leder. Da hadde han blant annet hadde gjenoppstartet foreningens rogruppe. Han vektlegger at tilbudet er åpent for NTNU-studenter fra alle aktivitets- og ambisjonsnivåer, alt fra dem som
drømmer om å konkurrere på toppnivå til de som vil holde på med egentrening i kondisjon eller styrke.
LES OGSÅ: Usunne, destruktive og farlige relasjoner - med psykologspesialist Peder Erlend Anda | Studentopplysningen
Stort kulturelt tilbud
For mer kulturelt interesserte er tilbudet også stort. Komplette oversikter over foreninger og grupper tilknyttet de store universitetene finnes som regel på universitetenes nettsteder, og mange foreninger har også egne nettsteder og tilknytning til Facebook og andre sosiale medier. Bredden i tilbudet gjør at du er nærmest garantert å finne noe som passer dine interesser. Denne bredden varierer selvsagt noe fra sted til sted – størst utvalg er det i store byer som Stavanger, Oslo og Trondheim – men det finnes blant annet filmklubber, teatergrupper og sangkor ved de fleste studiesteder i Norge.
Ved Universitetet i Oslo finnes det en rekke interesse- og hobbyforeninger, og en av disse er The Shadow Project (TSP), som er en forening viet science- fiction, animé, fantasy og lignende sjangere. I følge foreningens leder Hans Størk Tommerholt har klubben 15 år på baken, og en medlemsliste på omtrent 400 stykker.
Foreningen arrangerer jevnlig kinoturer og «cons», som er en slags kongress viet bestemte tema. Et eksempel på en stor con, er Harry Potter-cons som arrangeres i forbindelse med premieren på nye filmer i serien. I tillegg er TSP en av initiativtagerne til Oslo Science Fiction-festival, som arrangeres årlig på Blindern.
- Formålet til The Shadow Project er todelt, forklarer Størk Tommerholt. På den ene siden ønsker vi å skape et sted hvor sci-fi- og fantasy-interesserte kan møtes i sosialt samvær. Samtidig ønsker vi å få eksponert miljøet, og gjøre sjangerne mer synlige og populære i studentmiljøene.
Men det er nok som sosial arena studentforeningene tjener sin viktigste funksjon. Uansett hva man interesserer seg for byr studentforeninger på en god mulighet til å treffe likesinnede, utvide horisontene og skaffe seg minner og vennskap som varer lenge etter siste eksamen er tatt.