Alstad studerer prosjektledelse i kultur, er selvlært kunstner og en av hodene bak eventbyrået Sunshine kollektiv, som har arrangert to “A girl just wanna have fun”-arrangementer, primært for jenter og ikke-binære.

 Så lenge jeg kan huske har jeg hatt lyst til å bli kunstner. Jeg drømmer om å drive egen kunstskole for ungdom, og å leve av min egen kunst.

 

Ukas Student

Navn: Lea Alstad

Alder: 23

Studie: Prosjektledelse i kultur

Aktuell som: Kunstner og eventplanlegger i "Sunshine kollektiv"

 

Alstad vokste opp i Trondheim, hvor det i hennes miljø ble sett på som litt sært å drive med kunst og kultur.

Derfor startet hun opp en anonym Instagramkonto da hun var 17 år gammel, for å vise frem kunsten sin.

 Jeg var veldig redd for at folk i klassen skulle være sånn “herregud, hvem tror hun at hun er”.

 

Hvordan vil du beskrive ditt kunstneruttrykk?

– Jeg er veldig interessert i mennesker. Foreldrene mine møttes på fysioterapeutskolen, og de synes det er veldig morsomt at jeg praktiserer anatomi i kunstform, sier Alstad.

Hun er interessert i anatomiske tegninger og renessansekunst, og det er mennesket som står i sentrum og inspirerer henne i kunstutøvelsen.

 Det tar jeg inn i kunsten, og jeg prøver å få frem kompleksiteten i det å være menneske.


 

Hvordan foregår din kreative prosess?

Det starter nok mye tidligere enn man tror, forklarer Alstad.

 Jeg får nye ideer når jeg møter mennesker, eller ser et kult lys ute på gata.

– Så liker jeg å prøve nye ting hele tiden. Jeg elsker å bruke forskjellige materialer, og er spesielt glad i å bruke blekk fordi det er litt ukontrollerbart, forteller hun.

 Jeg synes det er gøy å la materialene jobbe på sin egen måte.

LES OGSÅ: Jørgen Hammer Skogan er Ukas student - leder i Studentparlamentet ved UiO

 

Hvordan blir man en god kunstner på egenhånd?

 Jeg tror man må ha veldig stor interesse for det, og så må man jobbe hardt og mye, forklarer Alstad.

Hun forteller videre at hun ofte får høre at hun har mye talent, men mener selv at det ikke er en treffende beskrivelse.

 Man kan ha mye talent, men det hjelper ikke mye hvis man ikke jobber veldig mye med det, både teoretisk og i praksis.

Så er det det å møte folk, og å klare å formidle kunsten sin.

 Jeg begynte jo formidlingsprosessen da jeg var 17 gjennom Instagramkontoen, og de første salgene fikk jeg da jeg var 19 år.

– Første gang jeg skulle selge gikk jeg rundt på alle kafeene i Trondheim og spurte om noen kunne stille ut bildene mine gratis, fortsetter Alstad.

 
Det var ingen som takket ja, men til slutt var det en kafé som sa: “Okey, men da må du henge dem opp selv”.

– Mitt første bilde solgte jeg for 1500 kr, og jeg var sånn “WOW!”, forteller hun.

Til TV-aksjonen i fjor solgte Alstad et bilde for 110 250 kr.


 

Hva har vært det kuleste i karrieren så langt?

– Jeg tror det må være min første utstilling, sier hun.

Alstad har primært drevet kunstformidling gjennom sosiale medier, og syntes det var vanskelig å få innpass i et galleri.

 Jeg gikk nedover løkka en dag for to år siden, og gikk innom et galleri. Galleristen kjente meg igjen, vi utvekslet kontaktinfo, og så fikk jeg utstilling hos han.

– Utstillingen var på Tjuvholmen i et galleri som heter M35, og jeg solgte ut alt. Det var en skikkelig bra start, og da ble jeg veldig gira, utdyper Alstad.

LES OGSÅ: Matthew Santos er skuespiller og filmstudent

 

Sunshine kollektiv

Sunshine kollektiv er et eventbyrå Alstad driver sammen med tre andre jenter. Det startet som et skoleprosjekt, men jentene fikk raskt blod på tann og ville ikke gi seg med eksamen.

 Jeg fant ut at det var veldig gøy å lage fester!

– Vi hadde alle vært i den kreative bransjen på ulike måter, og var enige i at det er mange oppdrag i den kreative bransjen som går til menn, fortsetter hun.

Det så de seg lei av, og der ble ideen født.

 Vi håper på å kunne stimulere til flere kvinner i bransjen.

Eventbyrået har hatt to arrangementer så langt, begge ved navn “A girl just wanna have fun”, hvor primært jenter og ikke-binære har blitt invitert.

– Målet har vært å skape en trygg arena for kvinner, hvor man kan ha det gøy og feste sammen.

Bakteppet er at byen ofte kan oppleves som og være utrygg for jenter. Tafsing, uønsket oppmerksomhet og i verste fall overgrep og doping er overhengende farer som primært jenter blir utsatt for.

– Vi har blant annet fått tilbakemelding fra jenter og kvinner som har blitt utsatt for overgrep og som av den grunn ikke går ut på byen til vanlig, om at de har funnet et fristed hvor de kan kose seg på våre fester, sier Alstad.

Konseptet er blant annet inspirert av eventbyrået “Lick” i England.

 Vi har jo fått en del hets i media for at vi utestenger menn, men de er hjertelig velkomne. Forrige gang kom det en gutt, og det gikk veldig fint.

– Det er mange jenter som bruker dette som et slags vors for å dra videre ut, og noen som er der hele kvelden, forklarer Alstad.

 Det er jo ikke en permanent løsning, å inndele mellom kjønn på denne måten, men en gang i halvåret tror jeg det kan være gøy og en fin arena for kvinner ++.

Eventbyrået planlegger også å ha arrangementer for alle kjønn etter hvert.

– Første gang ble det utsolgt, andre gang måtte vi ha to etasjer og det ble utsolgt igjen. Så vi er veldig fornøyde, forteller hun.

 Vi har fått utrolig fine tilbakemeldinger, og vi har kost oss masse med dette.

– Vi mener ikke å skape polarisering eller å utestenge menn på noen måte, men heller reise debatten om en trygg og god kultur for alle, også på byen og i utelivet, utdyper Alstad.


 

Tips til å lykkes med promotering på SOME?

Alstad startet sin kunstnerkarriere på sosiale medier, og har lykkes med sin kunstformidling.

 Jeg tror det handler om å vise personlighet, og også å ta med det som går dårlig.

– Ikke bare vis et perfekt glansbilde av virkeligheten, det tror jeg folk er lei av.  Jeg er i alle fall lei av det selv! Fortsetter hun.

Alstad forklarer at det ikke bør være mer enn to sekunder per bilde, at klippingen må være rask og at videoen må være informativ.

LES OGSÅ: Mia Cathryn Chamberlain er ukas student - leder for Naturvernstudentene og podcastvert

 

Tre faste spørsmål:

Hva er det beste med å være student?

 Å styre hverdagen sin selv, ha mulighet til å være sosial og å kunne fordype seg i ting. Når du er student, har du mulighet til å dykke ned i temaer og å få mer teoretisk kunnskap, sier Alstad.

 

Kollokvie med tre personer, levende eller døde?

1. – Jeg ville først valgt Hermine fra Harry Potter. Hun er litt morsom, men først og fremst så er hun veldig flink, og jeg tror hun gjør leksene sine, svarer Alstad.

2. – Leonardo Da Vinci, fordi han er veldig flink i alt han gjør. Det hadde vært helt sykt kult å få møte han.

3. – Så tror jeg jeg hadde tatt med Gjert Ingebrigtsen, for skarpheten. Da hadde det blitt gjort ordentlig! Man blir jo litt redd da, men man blir nok veldig flink, tror jeg, sier Alstad.


 

En sang som beskriver livet ditt nå?

 Britney Spears med "Stronger". Jeg er glad i henne og i "feminine power". Jeg føler meg alltid sterk av å høre på den sangen, i tillegg til at hun også viser sårbarhet. Hun er et ikon! Utbryter Alstad.

LES OGSÅ: Simen Bredesen Hørthe studerer opera og er Ukas student hos StudentTorget.no

 

Siste tips til Norges studenter

– Jeg var i en periode veldig lei meg. Jeg har en veldig god venninne som ga meg tough love og sa: “herregud, du drikker veldig mye, du ser ikke sollys, du ser på TikTok hele dagen.”, forteller hun.

 Spis bra mat, sov ordentlig og husk på å bevege deg litt også. Da får man veldig mye overskudd. Du er en plante; hvis du ikke får sollys eller vann, visner du.

– Uten mat og drikke, duger helten ikke! Kjedelig, men absolutt det beste tipset som har hjulpet meg mye, avslutter Alstad.

LES OGSÅ: Tuva Todem Lund er Ukas student og ny leder for Norsk Studentorganisasjon - NSO

 

Har du tips til neste Ukas student?

Har du tips til hvem vi bør invitere til et intervju hos oss? 

Vi ønsker å møte studenter som har en spennende historie å fortelle, som har skapt noe, driver med noe litt annerledes eller som engasjerer seg i en viktig sak som er verdt å dele! 

Send oss en DM på Instagram (@studenttorget.no), eller på mail til victoria.pederssen@lifi.no