Mange unge spiser på seg lidelser som diabetes og overvekt. Helsedirektoratet kommer med klare råd til studenter som vil holde seg friske.

- Det første året jeg bodde alene, spiste jeg bare pizza og nudler. Jeg måtte legge om kostholdet for å ikke råtne innvendig, forteller Line Willersrud. Hun ser utover et bord dekket med grønnsaker og fisk, og forteller om det hun kaller en nødvendig livsstilsendring.

Studenter pådrar seg ofte livsstilsykdommer som følge av dårlig kosthold. Ifølge de nyeste dataene til Statistisk Sentralbyrå blir stadig flere unge overvektige. Andelen har føket i været fra sju til tolv prosent siden 1998. Særlig menn eser ut. Dette på tross av at dagens ungdom trener mer og får i seg mindre søtsaker.

 

Fikk gul hud

- Det er vanskelig å si noe generelt, men for studenter mange blir det nok mye ensidig kost, mener Gry Hay. Hun er seniorrådgiver ved helsedirekoratet, og er bekymret for at mange unge får i seg alt for mye fett, sukker og tomme kalorier. En del studenter, særlig jenter, sliter med jernmangel. Hay forteller at dette kan føre til redusert fysisk og psykisk yteevne. Jernmangel kan også lede til et underskudd på vitaminet folat. Gravide kvinner som plages med dette, føder oftere barn med ryggmargsbrokk og andre misdannelser.

Tidligere var Willersrud bekymret for jernmangel. Hun var trøtt og slapp etter skolen, og ble liggende og sove til neste dag. I dag følger hun Grete Roede-kuren, og fyller magen med gulrøtter. To til tre kilo i uken. - Jeg prøver å finne sommerkroppen, forteller hun smilende.


- Jeg må begrense meg. Jeg spiste en del gulrøtter før, og etter et halvt år fikk jeg synlig gul hud, fortsetter hun.

LES OGSÅ: FROKOSTTIPSENE SOM REDDER LESEDAGEN

 

Har ikke råd til skikkelig mat

Økonomiske begrensninger er en vanlig årsak til at studenter velger enkelt og ensformig kosthold. Da Willersrud levde på pizza og nudler, var det fordi hun ikke hadde råd til annet. Til slutt måtte hun ta seg jobb på kafe for å kunne spise det hun ville.

Matportalen.no anbefaler særlig studenter å lage middagene fra grunnen av. Det blir gjerne billigere enn ferdigmat. Planlegger og budsjetterer man måltidene lang tid i forveien, blir det enklere å begrense utgiftene.

LES OGSÅ: DETTE BØR DU SPISE NÅR DU TRENER

 

Overvektepidemi

- Grovt brød og nøkkelhullmerket mat forebygger effektivt mange sykdommer. Ved å spise jevnlig demmer man opp for sultfølelsen, forklarer Hay.

Hun forteller at en overvektepidemi rammer dagens unge. Og i kjølvannet av dette følger gjerne hjerte/kar-sykdom.

- Det er derfor viktig at studenter beveger seg. For eksempel ved å benytte studiestedets treningstilbud, oppfordrer hun bestemt.

- Din helse er en frukt av det du spiser, konkluderer Hay.


 Mat og helse

En av fire nordmenn var overvektige i 2008.

Ungdom mellom 16 og 24 år spiser mindre fisk enn andre aldersgrupper.

Andelen som mosjonerer, har gått litt opp i alle grupper.

Et sunt kosthold bør bestå av mye kornprodukter og frukt.

Spis helst tre måltider med grovt brød om dagen.

Melk og egg er viktige kilder til protein.

Rødt kjøtt er en bra kilde til jern. Spis det gjerne til middag et par ganger i uken.

Grønnsaker skal kokes i lite vann og over så kort tid som mulig. Ellers kan mange av vitaminene ende i kokevannet.

Poteter inneholder mange vitaminer og mineraler. De er spesielt en god kilde til C-vitamin.

Rent kjøtt hvor du skjærer bort det synlige fettet er både magert og næringsrikt.

Kilde: SSB, Helsedirektoratet og Mattilsynet.no