Tatoveringstradisjonen utvikler seg stadig, og det har blitt mindre tabu å ha dominerende tatoveringer. Oslo Tattoo Convention nærmer seg med stormskritt, der man kan møte tatoveringsartister fra rundt om i verden.

En tatovering er en permanent tegning som lages ved å legge inn pigment under huden. Tatoveringer har vært en del av den eurasiske kultur siden yngre steinalder, mens mange andre kulturer har hatt egne tradisjoner, fra å gni aske i åpne sår til å prikke tegn inn med nåler. I Norge var tatoveringer lenge forbeholdt sjøfolk og fungerte som et synlig tegn for en yrkesgruppe. Tatoveringer ble før nærmest betraktet som uanstendig. Men etter hvert ble det en del av moten i vesten.

Andrea Granerud er 21 år, og har allerede fylt opp omtrent hele høyre arm med tatoveringer. I tillegg har hun begynt på den andre armen. Hun er generelt interessert, og håper å få tatt turen på Oslo Tattoo Convention.

 

Ikke gjennomtenkt

– De fleste tatoveringene jeg har tatt, har ikke vært særlig gjennomtenkte. Jeg har tatt mye forskjellig som jeg synes var kult der og da, men har ikke angret på noen av de i etterkant. Jeg har en del roser, en jomfru Maria, en sugerskull, en påfugl, og en tatovering av logoen til et av favorittbandene mine, forteller Granerud.

Hun tok sin første tatovering da hun var 17 år på syden-ferie, fordi hun synes tatoveringer så kult ut.


– Jeg har tatovert meg på studioet House of Pain i Oslo de fleste gangene, og der har jeg brukt samme tatovør hver gang. I tillegg har jeg brukt Lucky 7 et par ganger, men der har det ikke vært noen fast. Jeg er veldig glad i forskjellige blomster, og syns det er fint å bruke for å fylle rundt diverse motiver, sier Granerud.

Hun tror det er viktig og ikke ta noe som er ”in” akkurat i én periode når man skal tatovere seg.

– Det bør være noen klassiske stiler eller motiver. Se for eksempel på 90-tallets tribaltatoveringer (stammerelaterte tatoveringer journ. merk), og nåtidens skrift på underarmen og ribbein. Det er noe jeg ikke ville tatt. Jeg er ikke opptatt av at det skal bety noe spesielt, for jeg mener at det viktigste er at man tar noe som ser bra ut, og som fungerer som et motiv på huden, sier Granerud.

LES OGSÅ: Maria Sørlie er Ukas student - Driver egen bedrift ved siden av filmstudiene

 

Angrer ikke

– Jeg angrer ikke på noen av tatoveringene jeg har. Men det er noen jeg syns ser litt uferdige ut. Jeg tror det har blitt så populært med tatoveringer på grunn av tv-programmer som LA Ink, og Miami Ink. I tillegg tror jeg det har blitt mindre tabu, fordi flere folk har skaffet seg tatoveringer, og det har blitt et symbol på kunst. Det er ikke lenger bare ”skumle” folk som har tatoveringer, men også vanlige folk, forteller Granerud.

– Det neste jeg skal gjøre er å fylle litt rundt påfuglen jeg har på venstre arm. Jeg er litt usikker på hva det skal være enda. Jeg tror grunnen til at jeg liker, og syns det er kult med tatoveringer, er at jeg syns personer med mange tatoveringer ser interessante ut, sier hun.


– Hvis jeg får dratt på Oslo Tattoo Convention forventer jeg utenlandske artister, og mange forskjellige stiler. I tillegg håper jeg at det skal være mulig å ta en tatovering til en billigere penge, sier Granerud.

– Hvor tatovert er du om ti år?

– Da er begge armene helt fylt opp, avslutter Granerud.

LES OGSÅ: Hva er selvfølelse og hvordan påvirker den deg med psykolog Maria Østhassel fra Psykt deg - Studentopplysningen #37

 

Oslo Tattoo Convention

Oslo Tattoo Convention holdes fra fredag 29 april til søndag 1 mai. Det er 13. året på rad at tatoveringsmessen arrangeres. Og det finner sted på Radisson Blu Scandinavia Hotel.

Lene Dahl er daglig leder for House of Pain. Hun forteller at til Oslo Tattoo Convention kommer det 70 artister, fra 30 land, som er her i tre dager.

– Oslo Tattoo Convention er en internasjonal tatoveringsmesse. Artister fra hele bransjen kommer dit. I tillegg er det salgsstander der, og muligheter for piercinger. Så det blir litt sånn førstemann til mølla! sier Dahl

– Det er ikke billigere å ta tatovering på Oslo Tattoo Convention. Det er heller dyrere, fordi det er stjernetatovører som er der, sier hun.

Oslo Tattoo Convention koster 200 kroner for én dag, eller 300 kroner for alle dagene. Dahl anbefaler å se på programmet for å velge seg en dag å dra dit på.

Max Fra Vålerenga jobber som tatovør på House of Pain på Grünerløkka. Han har ikke tatovert på Oslo Tattoo Convention enda, men skal gjøre det i år hvis alt går etter planen. Han syns variasjonen innen tatoveringer er fascinerende.


 

Mer tilgjengelig og mer akseptert

– Det å strebe etter nye ting, ideer og former er fascinerende, i tillegg til å videreføre tradisjonen. Det er en dyp og rik tradisjon. Tatoveringer appellerer til alle typer folk, og gjenger i samfunnet. Fra gamle bestemødre til unge mennesker, sier Fra Vålerenga.

Han mener tatoveringer har blitt mer tilgjengelig og mer akseptert. I tillegg til at det har blitt nyere utstyr, og raskere utvikling fordi verden har blitt mindre. Nå er tatoveringer blitt allemannseie.

– Jeg mener tatoveringer er blitt mye mindre tabu. Det ser man ved at flere pusher grensene, ved å for eksempel tatovere ansiktet, hender og hals, noe tatovører før nektet å gjøre, sier han.

– Hvis du skal få deg en tatovering er det viktig å tenke på at den skal være der for alltid. Det er ikke som et nytt antrekk. Man bør ikke være gnien på det, og ikke haste det. Så er det viktig å kjenne tatovøren. Tatoveringen må være noe som matcher deg selv, altså ikke en motegreie, avslutter Fra Vålerenga.

 Fakta om tatoveringer:

Tatovering er en permanent tegning som lages ved å legge pigment inn under huden på mennesker eller dyr. Tatoveringer er en type kroppsmodifikasjon som hos mennesker vanligvis brukes som kroppsutsmykning, mens det hos dyr vanligvis brukes som identifikasjonsmerker.


Ordet tatovering stammer fra det engelske ordet tattoo, som igjen kan spores tilbake til tahitisk tatu eller tatau, som betyr å markere eller å streke (hvilket hentyder til den tradisjonelle måte å påføre tegningen på). I Japan brukes ordet irezumi om japanske tatoveringer, mens ordet tattoo brukes om ikke-japansk design.

Tatoveringer har vært en del av den eurasiske kultur siden yngre steinalder. Det er funnet kinesiske mumier datert til det andre århundre f.Kr. med tatoveringer. Japanske tatoveringer menes å ha funnet sted titusener av år tilbake. Mange andre kulturer har hatt egne tatoveringstradisjoner, fra å gni aske inn i åpne sår til å prikke tegn inn med nåler - nesten som i dag.

Ainu-folket, den opprinnelige befolkningen i Japan, bar ansiktstatoveringer. Tatoveringer var utbredt hos folk i Polynesia, Filippinene, Borneo, Afrika, Nord-Amerika, Sør-Amerika, Mellom-Amerika, Europa, Japan, Kambodsja og Kina. På tross av enkelte tabuer forblir tatoveringer svært utbredt over hele verden.


Alan Oversby regnes som pioneren av moderne tatoverings utvikling i Europa. Tatoveringer var i Norge og andre deler av den vestlige verden lenge nesten utelukkende forbeholdt sjøfolk og fungerte derfor som et synlig tegn for en yrkesgruppe. Tatoveringer ble ellers ansett som noe privat og intimt og nærmest betraktet som uanstendig. Fra 1980-tallet ble tatoveringer vanlig blant unge voksne, først særlig i punkemiljøer og andre ungdomsgrupper som stod i opposisjon til det etablerte voksensamfunnet, men det ble snart en del av den alminnelige moten i vesten.

I 2011 dukket det opp salg av midlertidige tatoveringer. Disse varer i 2 - 4 dager og blir ikke påført på tradisjonelt vis. En midlertidig tatovering er laget av en spesial maskin på spesial ark. Norsk midlertidig tatoveringsbutikk.

Kilde: Wikipedia