Begrepene vane og hverdag får ny mening med Siren Elise Wilhelmsens design.

Dette er 365 knitting clock

Siren Elise Wilhelmsens diplomoppgave fra Universität der Künste Berlin.

Den måler og registrerer tid i tredimensjonal tidsfaktor og har som mål å vise den filosofiske siden ved tid.

«365 knitting clock» har vunnet prisene Time to Design Talent Award i Danmark og 10 Best Students of 2010 av Frame Magazine.

 

Designutstillingen 100% Norway er for første gang kommet til hjemlandet, og med den også designeren Siren Elise Wilhelmsen. Hennes «365 knitting clock», en strikkende klokke som opprinnelig var hennes diplomoppgave, men som har vist seg å bli hennes internasjonale gjennombrudd, er med i utstillingen.

– Det startet med at jeg stilte den ut på DMY International Design Festival i Berlin. Der ble den plukket opp av den anerkjente designbloggen Designboom, og slik spredte ordet seg. Jeg har fått svært mye positiv tilbakemelding og mottar mange e-poster daglig av folk som vil produsere, kjøpe og vite mer om strikkeklokken, forteller Siren stolt.

 

Ett år = ett skjerf

Strikkeklokken, som kan minne om et veggur, består av et garnnøste og en liten, sirkelformet strikkemaskin. En dag er en runde i strikkemaskinen, og ett år resulterer i et to meter langt skjerf. Hvert år starter man med ”blanke tråder”, og årets skjerf står som et symbol på fjoråret. Klokken viser tid som noe i konstant bevegelse og utvikling, og slik får tid en tredimensjonal form.

- Hvordan fikk du ideen?


– Jeg starter alltid designprosessen med å reflektere rundt et tema, fremfor å tenke produkt. Med strikkeklokken begynte jeg faktisk å arbeide med tall. Jeg synes det er spennende hvordan vi bruker tall for å forklare det uforståelige og hvordan vi igjen er avhengige av produkter for å vise tallenes betydning. Tid er noe vi kun oppfatter gjennom tall, og jeg ønsket å skape refleksjon rundt dette. Strikking brukte jeg fordi det er noe gammeldags, og noe som tar lang tid. Strikkeklokken er ikke akkurat den du bruker for å rekke bussen, påpeker Siren.

Dens innovative design har blitt belønnet med både den danske prisen Time to Design Talent Award og 10 Best Students Of 2010 av nederlandske Frame Magazine. At strikkeklokken skulle bli så populær hadde hun ingen anelse om da hun i fjor satt på skolen og designet den.

– Det er helt utrolig! Nå ønsker jeg selvfølgelig å kunne leve av å designe, da vil jeg føle meg veldig heldig, sier hun.

LES OGSÅ: Ailo Gaup, Hadia Tajik og Leo Ajkic om Kunsten å lykkes

 

Base i Berlin

Dette er 365 knitting clock

Siren Elise Wilhelmsen er en norsk designer med base i Berlin.
Diplom i industridesign fra Universität der Künste Berlin.

Designer produkter som utfordrer forholdet mellom mennesket og dets omgivelser med mål om å skape refleksjon rundt vaner og tankesett.


Har stilt ut i Berlin, London, København, Stockholm, Oslo og skal nå til Milano. Hennes design er også blitt omtalt på den prestisjefulle bloggen Designboom.

Men design har ikke alltid vært målet. Siren gikk først Tegning, form og farge-linjen i Sandnes, deretter tok hun grunnfag i kunsthistorie i Bergen. Etter det dro hun til Berlin hvor hun både arbeidet som fotoassistent og studerte arkitekturteori og -historie før hun endelig fant ut at det var designer hun skulle bli.


– Jeg har vært på en rundtur, men det har på ingen måte vært en bomtur. Jeg har alltid visst at jeg vil jobbe med noe kreativt, og jeg har lært utrolig mye. Jeg kunne ikke vært ferdig et år tidligere, konstaterer hun.

Nå har designeren hatt Berlin som base i ni år, og det var også her hun tok diplom i industridesign ved Universität der Künste Berlin.

– Berlin er en åpen og kreativ by hvor det er enkelt å komme i kontakt med mennesker. Skolen la vekt på individualitet og det å utvikle sin egen designprosess. Det er ikke alle steder en strikkeklokke hadde blitt godkjent som diplomoppgave, for å si det sånn, påpeker hun.

LES OGSÅ: Frode Saugestad: Fra Harvard til Tour de France

 

Nye tanker

På veggen ved siden av «365 knitting clock» henger en ugjenkjennelig gjenstand. Siren forteller at det er stolen «Parasitz».

– Vi fikk en oppgave på skolen om å designe en stol, og jeg tenkte med en gang at det var det siste jeg skulle designe! I stedet startet jeg å reflektere over hvordan vi sitter, hvilke behov vi har når vi sitter og hvor problemområdene er. Jeg forsøkte rett og slett å tenke nytt om det å sitte. Resultatet ble et innovativt produkt hvor tanken er at man kan sitte komfortabelt i ett med naturen.




– Hvor henter du inspirasjon til slike produkter?

– Jeg er fascinert av hvordan vi tillegger oss vaner og hvordan vi agerer med omverdenen. Jeg observerer hvordan vi forholder oss til ting i hverdagen og reflekterer over dette. Det kan være alt fra tid til hvordan vi forventer å sitte i denne høyden, sier Siren og peker på stolen hun sitter på.

Med bakgrunn i slik refleksjon får produktene et underfundig og filosofisk uttrykk.

– Man må øve seg på og tillate seg selv å tenke nye tanker. Det er viktig å ikke herme, men å la seg inspirere. Man må rett og slett finne sin egen vei!

Denne artikkelen er også publisert i Studentmagasinet Campus.