(StudentTorget.no): 

Høsten er her og temperaturen synker raskt og vi kan forvente rekordhøye strømregninger hele vinteren.

Her er rådene til hva du selv kan gjøre for å slippe å måtte ut med store beløp for å holde varmen hele vinteren.

- Man trenger ikke å ha et par og tyve grader på hybelen eller i leiligheten når man sover. Om man skrur ned temperaturen med tre til fire grader på natten, kan man hente inn cirka 15 prosent av andelen som går til oppvarmning, forklarer Trond Paasche, energirådgiver i ENOVA.

Dette kan gjøres manuelt, men Paasche råder studenter til å investere i en panelovn med innebygget ur som kan stilles inn til når den skal senke og øke temperaturen. Panelovnen vil dermed automatisk følge ditt bruksmønster og føre til at du ikke bruker mer penger enn nødvendig på strøm når du sover eller ikke er i leiligheten.

- Har du et soverom med en ovn under vinduet og ønsker å lufte så slå av ovnen, ikke la den stå på for da vil termostaten slå seg inn heletiden, sier han.

 

Reduser varmtvannsforbruket

Oppvarming og varmtvann står for til sammen rundt 75 prosent av energiforbruket i norske hjem. For å halvere mengden varmtvann man bruker kan det være lurt å bytte ut vanlig dusjhode med en sparedusj.

- Om du er i tvil på om dusjhodet du har er en sparedusj eller ikke kan du skru på dusjen, sette trykket på fult og se hvor raskt det går å fylle opp en tiliters bøtte med vann, forklarer Paasche.

Energirådgiveren forteller at dersom bøtten blir fylt på kortere tid enn ett minutt har man ikke sparedusj. Definisjonen på en sparedusj er en dusj som bruker mindre enn ti liter vann per minutt.

Om du har en dusj som bruker 16 til 20 liter per minutt, kan du halvere varmtvannsforbruket på å skifte dusjhode.

- Sett at du ikke har sparedusj, men et dusjhode som bruker 16 liter vann i minuttet og du dusjer i ti minutter, vil hver enkelt dusj du tar kreve 160 liter varmtvann. Dette tilsvarer cirka 6,5 kwt. Om man regner med at en kwt koster 2,50 kroner vil dette si at hver dusj du tar koster 16,25 kroner, forklarer Paasche.

16,25 kroner høres kanskje ikke mye ut. Men dersom du tar høyde for at du dusjer en gang hver dag, syv dager i uken i et helt år blir dette snakk om betydelige pengebeløp. Halvering av utgiften vil dermed spare deg for en god del - se bare her:

Om du trener mye og dusjer etter trening, samt dusjer hver morgen blir det fort 40-50 dusjer per måned. 50 dusjer x 16,25 kroner = 812  kroner i måneden KUN for dusjing!

Ved å sette inn en sparedusj vil du kunne halvere utgiftene til rundt 8 kroner per dusj eller spare ca. 400 kroner hver måned med regnestykket over.


 

Spar med spareprodukter

Det er ikke bare vann man kan halvere utgiftene på ved å bytte til spareprodukter. Dersom man velger å bruke sparepære fremfor vanlig glødelampe kan månedskostnaden per lys gå fra rundt 43 kroner måneden til cirka åtte kroner.

- Har du en 60 watt pære som står på i åtte timer hvert døgn i en måned, vil dette koste deg cirka 43 kroner i måneden. Om du derimot bytter til en sparepære på 13 watt, vil kostnaden reduseres til ni kroner måneden, forklarer Paasche.

Paasche mener videre at det er viktig å være en bevisst forbruker.

- Slå av lys når man forlater rom, der er det en god del å hente inn. Det trenger ikke være flombelysning når man ikke er til stede. Har man rutiner på dette og er en bevisst forbruker kan man hente inn fem til ti prosent av forbruket, råder han.

LES OGSÅ: Sletter deler av studielånet til lærere

  

Oppsummering av sparetips

 ✔ Kle på deg, en ullgenser og tøfler kan holde deg varm selv om du senker temperaturen noen grader i hjemmet ditt. For hver grad du senker innetemperaturen, sparer du cirka fem prosent av kostnadene til oppvarming.

✔ Tenn stearinlys, det gir både god stemning og varme.


✔ Bruk sparepærer. De varer lenger og bruker mindre strøm en vanlige lyspærer.

✔ Bruk sparedusj og vær bevisst på hvor lenge du dusjer.

✔ Dusj når du er på trening. Da sparer du penger på varmtvann hjemme.

✔ Fyll vaskemaskin og oppvaskmaskin helt fult før de settes i gang.

✔ Skru av lyset i alle rom du forlater. 

✔ Om du har vedovn, kjøp inn veden på sommeren. Da er den billigere enn på vinteren.

✔ Få deg panelovn med ur, da kan du stille inn temperaturen og ha lavere temperatur i leiligheten når du sover eller ikke er hjemme.