På tirsdag deltok StudentTorget på intervjukurs, og vi lærte veldig mye om hva man bør gjøre, si og ikke gjøre under intervjuet. Dette vil vi så klart dele med deg.

10 forventningsfulle jobbsøkere hadde møtt opp på Blindern for å bli kurset i intervjuteknikk.  Økten var delt i to, og arrangert av Karrieresenteret ved Universitetet i Oslo.

Den første delen var teoretisk og tok for seg blant annet hvilke spørsmål du kan forvente å få på jobbintervjuet, hvordan du svarer best, hvordan du kan bruke eksempler fra ditt eget liv i intervjuet og viktigheten av research.

I del to skulle deltakerne selv få prøve seg som  henholdsvis jobbsøker og arbeidsgiver, for å få en reell følelse av å være på jobbintervju.

Etterpå fikk de tilbakemelding fra hverandre, og karriereveilederne på kurset. 

 

Research og eksempler

StudentTorgets utsendte lærte en hel masse. Men hvis vi skal sette fingeren på to ting som vi fikk forståelse av at er ekstra relevante for å gjøre det bra på jobbintervjuet, må vi trekke fram følgende: 

Bruk av eksempler og viktigheten av å gjøre grundig research i forkant, masse research. Det holder ikke med et enkelt Google-søk. Finn ut ting som det ikke er så enkelt å finne ut av, fikk vi råd om.

Da vil du i hvert fall imponere arbeidsgiveren. Karriereveileder Marie Toreskås Asheim holdt kurset, og hun fortalte at hun kom til å repetere reseach- og eksempelbiten til det kjedsommelige.

Det ble repetert, og repetert, men kjedelig var det virkelig ikke.

 

 Veldig relevant

Underveis i kurset fikk deltakerne noen øvelser de måtte gjøre som er relevant for jobbintervjuet. Den første var å gå rundt å hilse på hverandre, øve på et fast håndtrykk, smilet og øyekontakten.

Oxana Krivoruchko (25) var meget imponert over kurset, og tror hun raskt kommer til å få seg en jobb når hun kan bruke alt hun har lært.

– Dette er veldig relevant. De på Karrieresenteret er alltid oppdatert på jobbfronten, og vet hvordan arbeidsmarkedet endrer seg, forteller  Krivoruchko, som har en bachelor i samfunnsøkonomi, hun har søkt jobb siden april.

Hun legger til at hun er helt sikker på at hun kommer raskt ut i jobb etter disse kursene, og er veldig takknemlig for å ha fått muligheten til å delta.

Karriereveileder Marie Toreskås Asheim hadde også flere øvelser på lager. To og to skulle gå sammen og prate om seg selv, de fikk ett minutt.

– Den største feilen mange gjør er at de begynner å repetere CVen. Arbeidsgiveren vet allerede hvilken kompetanse du har. Prat om det du gjør ved siden av og hvorfor du valgte som du gjorde. Velg ut informasjon som er relevant for jobben, råder hun.

Oxana Krivoruchko og makker Guro Warhus Samuelsen (28) syns det var en vanskelig oppgave å skulle prate om seg selv i kun et minutt.

De var enige om at det var utfordrende å skulle velge ut relevante ting å prate om.

– Vi kom nesten ikke i gang før tiden var ute, så dette var vanskelig, sier Samuelsen.

Deretter fikk deltakerne beskjed om å fortelle om sine styrker og svakheter.

– En student gjorde dette på en veldig elegant måte. Vedkommende fortalte først om en svakhet, en styrke, en svakhet igjen og deretter avsluttet hun med en styrke. Da blir det på en måte en pakke i seg selv, sier Toreskås Aasheim.

 

 

Hold deg unna akademikerfeilen

Før deltakerne selv skulle øve på intervjusituasjonen, fikk de i oppgave å fortelle hvilken rolle de oftest tar i gruppesammenheng.

– Den klassiske akademikerfeilen man gjør her, er at man blir altfor generell. Mange sier for eksempel følgende: «På den ene siden har jeg ikke problemer med å ta på meg lederansvar, men på den andre siden har jeg heller ikke noe i mot å være litt i bakgrunnen».

– Dette gir arbeidsgiveren ingenting. Her skal du vise at du har selvinnsikt, sier karreireveilederen.


Krivoruchko forteller at det er et vanskelig spørsmål å svare på, fordi det kommer veldig an på situasjonen.

– Jeg er ofte den personen som stiller kritiske spørsmål, men det kommer an på hvilken jobb det er snakk om, hvordan gruppen er oppbygd og hvordan stituasjonen er, forteller hun.


HER KAN DU FÅ VEILEDNING OG KURS:

 Karrieresenteret  i Bergen – Tilbyr jobbsøkekurs, drop-in, veiledning etc. Til studenter som har betalt semesteravgift til Studentsamskipnaden i Bergen.

 Karrieretjenesten ved NTNU vil  lette overgangen fra å være student til å bli arbeidstaker og veileder studenter og holder jobbsøkerkurs.

 Karrieresenteret ved Universitetet i Nordland – tilbyr jobbsøkekurs, veiledning, tilrettelegger for at private of offentlige virksomheter skal komme i kontakt med studentene. Tjenestene de tilbyr er gratis for alle som har betalt semesteravgift til Studentsamskipnaden i Bodø.

Karrieresenteret ved Universitetet i Tromsø -  Her får du blant annet jobbsøkekurs, tilbakemelding på søknad og CV, formidling av ledige stillinger.'

 Karrieresentret ved Universitetet i Stavanger – tilbyr jobbsøkekurs og individuell veiledning. En komplett oversikt over landets karrieresenter, kan du se her.

 

Deretter var det klart for den reelle intervjusituasjonen. Deltakerne skulle tre inn i rollene som arbeidsgiver og jobbsøker.

De hadde på forhånd fått beskjed om å ta med seg CV, samt en jobbsøknad de syns virket interessant.

Ingenting var overlatt til tilfeldigehetene her. Jobbsøkerne måtte gå ut av rommet, før de ble hentet inn av «arbeidsgiveren», her skulle det øves på håndtrykk på nytt.

Så brukte de 20 minutter hver på å intervjue hverandre, deretter fikk de tilbakemeldinger fra hverandre, samt karriereveilederne som var til stede på kurset.

LES OGSÅ: Jobbintervjuet - Hvem er du?

 

Inspirerende

Etter tre timer, følte Krivoruchko og Samuelsen tryggere på å ta steget ut i jobbsøkerverden, og begge var meget fornøyd med opplegget.
 
– De er så flinke til å være konkrete. Det er ingen sløsing av tid. Jeg blir helt inspirert av den strukturen de har på kursene, at jeg har lyst til å bli like strukturert selv. Det er også veldig bra at de legger opp til rollespill.

– Man lærer mye av å sitte å snakke selv, og at man får tilbakemelding, forteller Samuelsen, som ble ferdig med masteroppgvaven sin i Sør-Asia-studier i vår, og nå skal starte jobbsøkingen for fullt.


– De hjelper oss som er akademikere. Vi er ikke trygge på den kunnskapen vi har, og det er vanskelig å se hvor kunnskapen vi har kan brukes. Det er mye enklere om du går på en høyskole eller på BI, da blir du ofte noe konkret, forteller Krivoruchko.

De var enige om at et intervjukurs er en god investering.

– Man lærer mye av å sitte og snakke selv, men også når den andre personen, som har en helt annen utdanning og erfaring enn deg selv, sier Samuelsen.
 
– Jeg har vært på alle kursene de tilbyr, og det har hjulpet meg veldig. Før jeg kom hit hadde jeg en CV som så helt forferdelig ut, og det fikk jeg hjelp til, sier Krivoruchko.

LES OGSÅ: Dette må du ikke si under jobbintervjuet

 

Travel tid

Høsten er en travel tid for både jobbsøkere og karrieresentrene rundt om på skolene. Studentene som ble ferdig med graden sin på vårparten, blir ofte kalt inn på intervju på denne tiden.

Karriersenteret ved UiO holder vanligvis to intervjukurs i måneden, men når etterspørselen er stor, sånn som nå, arrangerer de flere.

– Vi er opptatt av at studentene skal være trygge og legge et godt grunnlag for jobbintervjuet, forteller karriereveileder Toreskås Aasheim. På intervjukurset vårt får man også øvd seg på intervjusituasjonen og får muligheten til å prøve og feile litt i en ufarlig setting.

Øvelse er nøkkelen til bedre prestasjoner og mindre nervøsitet.

– Vårt mål er at studentene skal ha selvtillit i forbindelse med jobbintervjuet, og føle seg trygge i intervjusituasjonen.

Er det større sjans for å få jobb etter å ha deltatt på et intervjukurs?

– Det er vanskelig å svare på. Det vi ønsker, er å bevisstgjøre intervjusituasjonen og tydeliggjøre hva arbeidsgiver ser etter. Det er mange som er usikre på forhånd, og får en liten aha-opplevelse når de kommer på kurs.

– I tillegg er det også viktig å motivere. Mange nyutdannede er alt for ydmyke i forhold til hva de faktisk sitter på av kompetanse!

DETTE LÆRTE VI PÅ INTERVJUKURS:

Gi et godt førsteinntrykk – Husk fast håndtrykk, smil og øyekontakt.

Bruk eksempler – Du vil helt sikkert imponere arbeidsgiveren om du greier å trekke inn eksempler ra ditt eget liv. Fortell om da du løste konflikten i kollokviegruppa eller vennegjengen.

Bruk cirka ett minutt til å fortelle om deg selv -  Ikke repeter CVen. Fortell hva du gjorde ved siden av studiene, hvorfor du valgte utdanningsretningen. Her er et eksempel hentet fra kurset: "Allerede på barnehagen var jeg veldig opptatt av små kryp, derfor valgte jeg zoologi". Velg ut informasjon som er relevant for jobben

Gjør mye research på arbeidsgiveren - Finn ut ting du ikke finner ut ved et tastetrykk på Google. Dette viser at du er motivert.

Få mest mulig informasjon i forkant av intervjuet-  Spør hvem som skal være til stede, hvor mange, og om det er noe du skal ta med. Jo mer du vet, jo mindre nervøs blir du.

Vis at du har selvinnsikt - Når arbeidsgiveren spør om hvilken rolle du tar i gruppesammenheng må du inngå den klassiske akademikerfeilen der du forteller for følgende: På den ene siden har jeg ikke problem med å ta lederansvar, mens på den andre siden liker jeg å holde meg litt i bakgrunnen". Dette gir ikke arbeidsgiveren noen ting.  Bruk eksempler fra seminargruppa, vennegjengen, deltidsjobben etc.

Forbered deg på et par punkter du kan få spørsmål om - For eksempel tenk igjennom motivasjonen din, kompetansen, og gjør reserch.

Har du huller i CV - Ta det gjerne opp selv. Ikke la arbeidsgiveren lage seg opp en mening om disse hullene, ofte er det mer uskyldig enn man tror.