Koronapandemien har snudd livet på hodet for de fleste, inkludert studenter og nyutdannede, som nå er i prosessen med å finne seg jobb for sommeren og høsten.

Jobbsøking og gjennomføring av intervjuer, er for mange en skremmende opplevelse.

For å gjøre ting verre, sørger koronasituasjonen nå for at mange plutselig må gjennomføre jobbintervjuene sine over Skype eller Zoom.

Et videointervju kan være krevende, men det kan også ha flere fordeler å sitte hjemme i egen stue. Her kommer ni praktiske tips for hvordan å gjennomføre et vellykket videointervju:

 

 1. Oppgi et enkelt brukernavn

Dette virker kanskje som et rart tips, men du vil være overrasket over hvor mange som oppgir brukernavn som er mer egnet som passordet til en senioransatt i Kripos.

Ikke send en mail med et Skype-brukernavn lik dette: live:C58dhal39.dHY457. En gang jeg skulle forberede åtte intervjuer, sendte halvparten meg brukernavn lik dette.

Det er frustrerende for de som skal gjennomføre et dusin intervjuer, å bruke 10 minutter bare på å skrive brukernavnet ditt riktig.


 

2. Gjør en teknisk sjekk

Dette er muligens åpenbart, men likevel noe som det er fort gjort å glemme i minuttene som leder opp til intervjuet.

Sjekk at lyd og kamera funker i god tid før intervjuet begynner, og at internettforbindelsen er som det skal.

Da vil du unngå å måtte bytte maskin eller logge inn på nytt midt i intervjuet.

LES OGSÅ: Utvekslingsstudent i Bolivia

 

3. Øv med en venn!

En av fordelene med et videointervju er at du har muligheten til å forberede deg på akkurat den settingen som intervjuet vil forgå i.

Lag en liste med vanlige intervjuspørsmål, og be en venn om å gjøre et testintervju med deg. Det vil da føles mer komfortabelt når det virkelig gjelder.

LES OGSÅ: Selvtillit og hvorfor det er viktig

 

4. Stå eller sitte?

En annen fordel med videointervju er at du har større frihet til å juster settingen slik det passer deg best. Liker du for eksempel best å stå?

Det ville være unaturlig å gjennomføre et vanlig intervju stående på beina, men hjemme i stua kan du fint plassere en stol på et bord for så å kunne stå oppreist under intervjuet.

Er du usikker på hva som føles best? Dette er også noe du lett kan teste med en venn på forhånd.


 

5. Kle deg ordentlig

Vi har alle sett nok av klipp som sirkulerer på sosiale medier, av personer som har gjennomført Skype-møter uten bukse. Ikke vær en av dem.

I tillegg vil du føle deg mer vel og profesjonell når du kler deg for rollen.

Det er lett å skli inn i hjemmekosen når intervjuet gjennomføres samme sted som du i går så siste episode av Tiger King.

Ved å ta på deg en skjorte og bukse(!) vil du lettere kunne konsentrere deg om oppgaven fremfor deg – nemlig å sikre drømmejobben.

LES OGSÅ: Kulturforskjeller – Norge vs. USA

 

6. Velg din bakgrunn med omhu

Møter under koronakrisen har vært en tid hvor vi alle har hatt muligheten til å dømme stuemøblementet til venner og kollegaer. Du vil imidlertid ikke at dette skal skje på jobbintervju.

Det er lurt å planlegge å gjennomføre intervjuet et sted hjemme med en nøytral bakgrunn, om det lar seg gjøre.

Unngå å ha klesvasken hengende bak deg eller å sitte på soverommet med sengen din synlig i bildet.

Du vil at din potensielle arbeidsgiver skal være fokusert på deg, og det du har å fortelle under intervjuet, ikke at sengetøyet ditt er dekket av rosa hjerter.


 

7. Sitt rolig

Små bevegelser fremstår mye større på skjermen enn det det gjør for deg.

Jeg satt gjennom et intervju en gang hvor personen vi intervjuet stadig lente seg fremover for å klø seg på ankelen. Hver gang hun lente seg fremover, ble skjermen vår fylt med en close-up av panna hennes.

Dette er distraherende, og noe ukomfortabelt, for dem som sitter på den andre siden.

Hvis noe klør eller hvis du må flytte litt på deg, pass på at du ikke flytter hodet eller kroppen din alt for nærme kamera.

LES OGSÅ: Starten på slutten – Hedda Johansen Fors reflekterer over tiden som journalistikkstudent i London

 

8. La være å drikke kaffe eller andre drikkevarer

Av samme grunn som tips nummer syv, vil du risikere at din fremtidige arbeidsgiver vil få en intim opplevelse av hver eneste kaffeslurk du tar.

I tillegg fanges lyden av en slurk bedre opp av en mikrofon enn det det gjør i et vanlig intervju. Hvis du klarer deg uten kaffe eller vann, så er det lurt å vente til etter samtalen er ferdig.

LES OGSÅ: Min utveksling i Australia, og hva vann har lært meg om livet

 

9. Ikke se på deg selv

En av de største forskjellene på et vanlig intervju og et videointervju, er at du har et lite bilde av deg selv øverst på skjermen. Dette er kanskje noe av det vanskeligste å håndtere i et videointervju.

Ikke nok med at det kan distrahere deg selv fra å snakke og fremstå naturlig under intervjuet, er det også tydelig for de på den andre siden at du sitter å ser på deg selv.

Vi har alle lyst til å se bra ut, særlig på jobbintervju, men når intervjuet er i gang, er tiden for å justere hårfrisyren og vinklingen på ansiktet ferdig.

Da er din eneste prioritering å svare på spørsmål og å være tilstede i samtalen. Prøv så godt du kan å se på de du har samtale med eller inn i kamera.

Forhåpentligvis vil du nå være bedre forberedt på å gjennomføre et vellykket videointervju. Lykke til!