Kostholdsveileder

Om yrket, jobb, utdanning og lønn

 
   
 
StudentTorget.no
 
Illustrasjon
- Se alle yrkesbeskrivelser - Se ledige stillinger
- Se studier og skoler - Alt om karriere og jobbsøking
Se aktuelle arbeidsgivere - Alt om utdanning og studievalg

 

Yrket presenteres av:

Hva gjør en kostholdsveileder

En kostveileder har fordypet seg i grunnleggende ernæringslære og kostprinsipper for å oppnå god helse, regulere vekt og forebygge sykdom.

Etter endt studie sitter de inne med meget god kunnskap om blant annet kroppens utnyttelse av næringsstoffer, næringsbehov, konsekvenser av mangelfullt kosthold og kunnskap om de ulike næringsstoffene.

Noen kostveiledere tar sin utdannelse via ”årsstudium i fitness” der de også sertifiseres som personlig trenere. Dette gir en totalpakke med god kunnskap innen trening, kost, kropp og helse – viktig kunnskap i dagens samfunn.   

Vanlige arbeidsoppgaver er:

-    Kostkonsultasjoner med enkeltindivider: her er hovedoppgaven å veilede kunden til å gjøre fornuftige endringer i kosthold og livsstil slik at kunden når sine personlige målsetninger. Dette gjøres ved å kartlegge kundens nåværende kosthold, personlige mål, motivasjon og ressurser for endring

-    Utarbeide individuelt tilpassede kostplaner: i henhold til alder, spisevaner og behov.  

-    Undervisning i grunnleggende, forebyggende ernæringslære: for grupper og/eller enkeltpersoner.

-    Praktiske kostkurs: opplæring i metoder for å øke/minke nærings- og energiinnholdet i kostholdet.

-    Måle og vurdere risiko for sykdom

-    Støtteperson (ikke behandler): for individer med f.eks spiseforstyrrelser

-    Motivere og støtte individer i en livsstilsendring

-    Samarbeide med personlig trenere for å optimalisere treningseffekten.

-    Bedring av kosttilbud i barnehager, skoler eller eldreinstitusjoner..

 

 

Personlige egenskaper - Kostholdsveileder

En kostveileder bør ha gode kommunikasjon- og lytteevner. Kunden skal stå i fokus og det er viktig at kostveilederen evner å se hver kunde som enkeltindivid og lese kundens behov. Det er viktig at kostveilederen har god kompetanse og genuin interesse for kosthold og evne til å være kildekritisk.

Kostveilederen bør ha gode evner til å videreformidle et budskap på en klar, enkel og inspirerende måte. Evne til å motivere og fokusere på de postivie sidene er også en viktig del av det å veilede innen kost og helse.

 

 

Utdanning / kompetansekrav - Kostholdsveileder

Det er flere utdanningsintitusjoner som tilbyr studier innen ernæring og helse i Norge. Studietilbudene varierer i lengde, fra kortere helgestudier til treårige utdannelser innen ernæring.

Studievalg.no - Relaterte studier til Kostholdsveileder

 

 

Jobbmuligheter - Kostholdsveileder

 

KarriereStart.no - Temaside Kostholdsveileder

KarriereStart.no - Stillingsannonser Kostholdsveileder

KarriereStart.no - Arbeidsgivere Kostholdsveileder

 

 

 

Takk til / Kilder

 

Studievalg.no - Norges komplette studiesøk og skolesøk KarriereStart.no - ledige stillinger og bedriftspresentasjoner