Tekstildesigner

Om yrket, jobb, utdanning og lønn

 
   
 
StudentTorget.no
 
Illustrasjon
- Se alle yrkesbeskrivelser - Se ledige stillinger
- Se studier og skoler - Alt om karriere og jobbsøking
Se aktuelle arbeidsgivere - Alt om utdanning og studievalg

 

Yrket presenteres av:

Hva gjør en Tekstildesigner

Som utøvende tekstilkunstner eller kunsthåndverker innen tekstilfaget utformer man gjerne bruksrelaterte tekstiler som kjoler, skjerf, slips og vesker og/eller mer skulpturelle objekter som skulpturer og utsmykkinger. Man deltar gjerne på utstillinger eller blir invitert til å stille ut separat i museer og gallerier i inn- og utland. Tekstilkunstnere er som regel selvstendig næringsdrivende som kunstner og har sitt eget verksted eller atelier.

Som tekstildesigner kan du arbeide for tekstilindustrien eller som selvstendig tekstilkunstner / kunsthåndverker. For designere i industrien er den viktigste oppgaven å bestemme utseende og kvalitet på bedriftens produkter, enten det dreier seg om vevde, trykte eller strikkede varer. Designeren bestemmer hvilke farger og materialer som skal benyttes, samarbeider med ledelsen og markedsavdelingen i bedriften og er dermed med på å bestemme bedriftens profil. Noen tekstilfabrikker produserer varer som i større grad enn andre vil påvirkes av svingninger i moten.

Som tekstildesigner/tekstilkunstner må man ha god form- og fargesans, være rask til å oppfatte nye trender og ideer, og samtidig kunne ta vare på sin egenart som formgiver og kunstner. Arbeidet forutsetter stor grad av struktur, selvdisiplin, samarbeid og planlegging.

 

 

 

Utdanning / kompetansekrav - Tekstildesigner

Tekstilkunstnere er som regel utdannet ved Kunsthøgskolen i Oslo eller Bergen. I Oslo er det studieretninger for tekstil og for klær- og kostyme, form- og farge. I Bergen er det fagavdeling for spesialisert kunst, seksjon for tekstil.

Studievalg.no - Relaterte studier til Tekstildesigner


 

 

 

Jobbmuligheter - Tekstildesigner

KarriereStart.no - Temaside Tekstildesigner

KarriereStart.no - Stillingsannonser Tekstildesigner

KarriereStart.no - Arbeidsgivere Tekstildesigner

 

 

 

Takk til / Kilder

 

Studievalg.no - Norges komplette studiesøk og skolesøk KarriereStart.no - ledige stillinger og bedriftspresentasjoner