Bryst- og endokrinkirurg

Om yrket, jobbmuligheter, utdanninger og lønnsnivå

 
   
 
StudentTorget.no
 
Illustrasjon

 

Yrket presenteres av:

Hva gjør en Bryst- og endokrinkirurg

En bryst- og endokrinkirurg er en lege og kirurg som har spesialisert seg på å behandle sykdommer i bryst, skjoldbruskkjertelen og biskjoldbruskkjertlene. Bryst- og endokrinkirurgen bruker operative metoder for å behandle sykdommer som brystkreft, struma, godartede og ondartede svulster i skjoldbruskkjertelen samt hormonelle forstyrrelser i skjoldbruskkjertel og biskjoldbruskkjertel.

Bryst-og endokrinkirurgen utreder hormonproduserende kjertlesvulster i mage, tarm og binyrer, og opererer pasienter i samarbeid med andre kirurger, for eksempel gastrokirurger og urologer. Spesialister i bryst- og endokrinkirurg samarbeider med øre-nese-halsspesialister og thoraxkirurger om svulster eller struma.

Vanlige arbeidsoppgaver for bryst- og endokrinkirurgen:

  • undersøke symptomer
  • stille diagnose
  • behandle sykdommer og svulster
  • gi råd og veiledning til pasienter og pårørende
  • gjøre administrativt arbeid
  • oppdatere seg på ny forskning

Som bryst- og endokrinkirurg har du også ansvar for å gi råd og veiledning for å forebygge sykdommer. Kontakt og samarbeid med kollegaer, andre spesialister og andre yrkesgrupper er en viktig del av jobben.


 

 

 

Personlige egenskaper - Bryst- og endokrinkirurg

Som lege er du interessert i å hjelpe mennesker, og du har gode kommunikasjonsevner. Du bør være flink til å lytte, samt ha gode samarbeids- og formidlingsevner. Du må være innstilt på å holde deg oppdatert i forhold til medisinsk og teknologisk utvikling, og du må ha evne til å se hver pasient som et individ. Som lege må du også kunne takle eventuelle krisesituasjoner.

LES OGSÅ: Kristin Lavransdatter - Kransen

 

 

 

Utdanning / kompetansekrav - Bryst- og endokrinkirurg

For å bli bryst- og endokrinkirurg kreves det fullført medisinutdanning med ytterligere spesialisering i generell kirurgi på minimum seks år. 2,5 år av spesialiseringen i bryst- og endokrinkirurgi kan inngå i den generelle kirurg-spesialiseringen. Den inkluderer tre års tjeneste ved bryst- og endokrinkirurgisk avdeling. I tillegg kommer obligatoriske kurs. Utdanningen etter medisinstudiet tas mens du er i arbeid som lege.

Profesjonsstudiet i medisin er et seksårig universitetsstudium. Studentene er gjennom hele studiet jevnlig i kontakt med pasienter, og det legges vekt på at praksisen skal være så allsidig som mulig. Turnustjenesten på 1,5 år er ikke lenger obligatorisk, men er en del av spesialistudanningen. Hvis du skal jobbe som fastlege eller i kommunal legevakt, må du ha gjennomført turnus. 


Studievalg.no - Relaterte studier til Bryst- og endokrinkirurg


 

 

 

Jobbmuligheter - Bryst- og endokrinkirurg

Bryst- og endokrinkirurg jobber ved bryst- og endokrinkirurgiske avdelinger på sykehus

LES OGSÅ: Slagord på russekortet

KarriereStart.no - Temaside Bryst- og endokrinkirurg

KarriereStart.no - Stillingsannonser Bryst- og endokrinkirurg

KarriereStart.no - Arbeidsgivere Bryst- og endokrinkirurg

 

 

 

Mer informasjon / linker

http://www.legeforeningen.no/

http://legeforeningen.no/Fagmed/Norsk-forening-for-bryst--og-endokrinkirurgi-//

 

 

 

Takk til / Kilder

Utdanning.no

 

KarriereStart.no - ledige stillinger og bedriftspresentasjoner Studievalg.no - Norges komplette studiesøk og skolesøk