(StudentTorget.no):

CFA Institute Research Challenge er en internasjonal konkurranse organisert av den globale investororganisasjonen CFA Institute. Mer enn 5000 studenter fra 1000 universiteter i 80 land deltar i den årlige konkurransen. Til tross for at Norge aldri tidligere har deltatt, endte et norsk lag bestående av internasjonale ved Handelshøyskolen BI opp som ett av de fire beste i hele konkurransen. 

Medlemmene i gruppen var Anastasiia Filchenko fra Ukraina, Damiano Maggi fra Italia, João Tanissa Pancada fra Portugal og Tilen Višnjevec fra Slovenia. Alle fire studerer til en mastergrad i finansøkonomi ved BI, og skrev og presenterte en oppgave om shippingselskapet DFDS, som for folk flest kanskje er mest kjent for fergeruten mellom Oslo og København.

– Konkurransen virket som en veldig god mulighet til å videreutvikle og sette kunnskapen vår ut i praksis. Det er ingen andre konkurranser som er like omfattende innen finans og med så mange deltagere, sier de fire medlemmene av gruppen.

En internasjonal gruppe

Med medlemmer fra fire ulike land er gruppen som representerte BI på en flerkulturell bukett. Det å arbeide tett på hverandre i et team bestående av mennesker med ulike bakgrunner, ble en lærerik opplevelse.

– Vi erfarte en betydelig forbedring i våre kvalitative ferdigheter. Vi har ulike bakgrunner og kommer fra forskjellige land. Det var viktig å se forbi kulturforskjeller og jobbe sammen. Det er tross alt kun gjennom felles laginnsats man kan vinne denne konkurransen.

 

Medlemmene av gruppen fikk også stort faglig utbytte av konkurransen, og er sikre på at dette er noe som vil hjelpe dem senere i yrkeslivet.

– Vi opplevde en merkbar forbedring av presentasjonsevnene våre. Især å snakke med selvtillit på et andrespråk, foran et panel av erfarne industrieksperter. Etter denne opplevelsen er vi langt mer komfortable med å «pitche» investeringsanbefalinger senere i vår karriere. 

LES OGSÅ: Internasjonale studenter i Norge: Flest ved UMB

Mentor: – inspirerende!

Gruppen vant først den lokale konkurransen avholdt i København, og avanserte videre til den neste delen av konkurransen. Der slo de ut deltagere fra Europa, Midtøsten og Afrika, og stod til slutt igjen som en av de fire gjenværende deltagerne i finalen, som ble avholdt i den tsjekkiske hovedstaden Praha.

Anders Sjåstad i Mimir Consulting fungerte som mentor for gruppen.

FOTO: Mimir Consulting.

Anders Sjåstad i Mimir Consulting var sammen med professor Janis Berzins mentor for gruppen, og stod for den faglige oppfølgingen av arbeidet deres. Han forteller at det var inspirerende å få være mentor for teamet som føk rett til topps i den internasjonale konkurransen.

– Det var inspirerende å se hvordan disse fire begavede enkeltindividene ble sydd sammen til en gruppe, noe jeg tror var helt avgjørende for å oppnå en slik fantastisk prestasjon. Det har vært et privilegium å få være med og sparre med dem på den reisen de har vært på, sier han.

 

Sjåstad poengterer at plasseringen i konkurransen blir enda mer imponerende når man tenker på at alt arbeidet med både skriftlig og muntlig presentasjon har blitt gjort, parallelt med krevende masterstudier ved BI.

– Alt det harde arbeidet de har gjort samtidig med eksamener og masteroppgave, er imponerende i seg selv. De har gjort en kjempejobb for å holde tritt med sine arbeidsoppgaver underveis. 

LES OGSÅ: Vil ikke stille krav om at forelesere skal kunne norsk

Dedikerte

Anders Sjåstad peker på den faglige dyktigheten til studentene, når han skal forklare suksessen til gruppen. Han forteller om fire studenter som har jobbet knallhardt sammen for å lykkes i konkurransen.

– De er veldig, veldig analytisk skarpe, og gjennom hele arbeidsperioden har de briljert med sine mange intelligente innspill og kommentarer. De er ekstremt dedikerte, og måten de har jobbet sammen som et team er imponerende. Fra å være fire begavede individ, leverte de som et team og fremhevet hverandres styrker. Det tror jeg er et viktig suksesskriterium for å oppnå det strålende resultat de gjorde. At det er første gang CFA Society Norge stiller, gjør det bare enda mer imponerende, understreker Sjåstad.

Når vi spør medlemmene av gruppen om hva som er deres suksessoppskrift, legger de vekt på hardt arbeid og brede kunnskaper.

– Du trenger et team som komplementerer hverandres kunnskaper innen blant annet finans, økonomi, strategi. Vær i tillegg forberedt på å gi alt du har, gå den ekstra milen og jobb hardt. Og sist men ikke minst må man huske å nyte opplevelsen, avslutter de.