Her får du åtte kriterier for å finne et sted du vil like å studere.

 

1. Bolig
Bosted bør være viktig i utvelgelsen av studiested, og det første du ordner etter at du har bestemt deg. Boligprisene varierer og skal du bo sentralt i en av de større byene, må du regne med å betale vesentlig mer enn ved de mindre studiestedene. Sjekk opp muligheten for å bo i kollektiv sammen med eventuelle venner og bekjente du har i byen.

 

 

2. Klima

Uansett studiested blir det ikke noe sydenopphold å studere i Norge, men noen steder har bedre værforhold enn andre. Er det for eksempel viktig for deg å studere et sted hvor det er gode skiforhold på vinteren?

 

 

3. Kommunikasjon

Du må også tenke over om du faktisk er klar for å bo hjemmefra over lengre tid. Sjekk i den forbindelse hvordan kommunikasjonen er med hjemstedet ditt og hvor mye det koster å reise hjem.

 

 

4. Sosialt miljø

For noen er det sosiale miljøet avgjørende for valget av studiested. Mange rådgivere anbefaler å søke deg vekk fra din hjemby. Da tvinges du til å bli kjent med nye mennesker og får et miljøskille fra videregående skole. De mindre studiestedene reklamerer med intime studentmiljø.


 

 

5. Velferd

Studentskipnaden ved studiestedene tilbyr velferdsordninger, det kan være store forskjeller fra sted til sted. Noe av det første du bør se på, er helsetilbudet. Finnes det lege, tannlege og psykolog tilknyttet studiestedet/institusjonen, og er det gratis?

 

 

6. Kultur og uteliv

Forskjellen her ligger i størrelsen på byene. De største byene har det største kulturtilbudet, mens på de mindre plassene er kulturtilbudet mer intimt. Her det ofte er enklere å komme inn i miljøet på mindre steder og dermed også delta på ulike kulturaktiviteter.

 

 

7. Idrett

Idrettstilbudet er stort sett godt de fleste steder og de fleste studiestedene har en rekke lag og foreninger i ulike idretter. Ved de store studiestedene har studentene ofte egne idrettslag innen de fleste vanlige idretter.

LES OGSÅ: Finn (21) droppet ut av videregående – nå går han siviløkonomstudiet ved NHH 

 

 

8. Deltidsjobb

En jobb går utover innsatsen på studiet først når du arbeider mer enn 20 timer i uken, viser en undersøkelse utført av Norsk institutt for studier av forskning og utdanning (NIFU). Derfor kan du trygt ta deg deltidsjobb, kanskje er det også nødvendig for at du skal klare deg økonomisk. Det er dyrere å bo i de største byene, men det er samtidig større muligheter for å skaffe seg en deltidsjobb her.