(StudentTorget.no):

Caroline S. (ønsker ikke å oppgi etternavnet sitt, red.anm) (23) studerer til å bli barnevernspedagog, og vet godt hvordan det er å ha skrivesperre. For en liten stund siden hadde hun hjemmeeksamen, og da kom skrivesperren snikende. 

 

– Jeg fikk bare ikke til å skrive noe. Disposisjonen var klar, men det var nærmest umulig å få ned noe på papiret. Jeg satt å så på skjermen i timesvis, dagevis. Da jeg skrev noe ned syns jeg det ble helt feil, forteller hun til StudentTorget.no.

 

Og legger til:

 

– Det var utrolig frustrerende og slitsomt. Jeg fikk fysisk vondt i hodet av det, og selvtilliten minsket.
 

TV-pause

– Hva gjør du isteden for å skrive når du får skrivesperre?

 

– Jeg setter meg ned og ser på en serie eller leser en skjønnlitterær bok, eller er med venner.

 

Hun tror at det er flere faktorer som virker inn når man får skrivesperre.

 

– I mange tilfeller har det nok med motivasjonen å gjøre. Og jeg tror også at søvn, trening og kosthold virker inn. Om man ikke trener, ikke spiser regelmessig og sunt og heller ikke får nok søvn så går det galt med meg. Og nok vann, det er utrolig viktig. Pluss at hvis jeg ikke har kontroll på det jeg skal skrive om, i et system, da får jeg fort skrivesperre, sier hun.


Caroline S. må jobbe hele natten i panikk og kaos når det nærmer seg innlevering på grunn av skrivesperren. Hun råder andre studenter til å snakke med veilederen sin, læreren eller medstudenter om skrivesperren for å forsøke å få det til å løsne. 

 

LES OGSÅ: Slik unngår du jernteppe på eksamen

 

Det finnes en kur

VEILEDER: Grethe Moen Johansen ved Studieverkstedet ved Høyskolen i Oslo og Akershus gir råd om hvordan man blir kvitt skrivesperren.

Hos Studieverkstedet ved Høyskolen i Oslo og Akershus (HiOA) prøver de å hjelpe studenter som trenger støtte til oppgaveskriving, studieteknikk og stressmestring, og gir veiledning og kurs i dette.

 

– Når vi veileder prater vi for eksempel om hva studenten skal skrive om, eller vi kan starte med interessene til vedkommende for å komme i gang, forteller veileder og koordinator for Studieverkstedet Grethe Moen Johansen til StudentTorget.no.

 

Det finnes flere bøker som tar for seg temaet skrivesperre, og noen av disse henter veilederne ved Studiesenteret inspirasjon fra når de skal hjelpe studentene ut av skrivesperrens klør.

 

– Det er mange teknikker man kan bruke mot skrivesperre. Det finnes flere bøker der ute som man kan bruke. For eksempel Merete Morken Andersens «Skriveboka», noen ganger bruker vi den i veiledningen. Den går blant annet ut på at man skal sette på klokka i alt fra fem til 30 minutter, og tvinge seg til å skrive noe til den ringer, sier hun videre.

 

Etter at klokka har ringt skal man legge i fra seg arbeidet en liten stund.

 

– Du skriver fritt ut i fra tankene dine, så legger du det til siden og tar en liten pause. Deretter ser du på det du har skrevet og ser om du kan strukturere det i forskjellige avsnitt eller titler og slette det opp igjen på nytt, fortsetter hun.

 

LES OGSÅ: Slik forbereder du deg til muntlig eksamen

 

Skriv ned fem setninger

Moen Johansen forteller også at de pleier å få studenten til å skrive ned fem setninger vedkommende har tenkt på i forhold til oppgaven, for og deretter se igjennom det han har skrevet uten å være kritisk til seg selv.

 

– Det er viktig at man har en lav terskel til det man skriver. Mange er selvkritiske og føler det aldri blir bra nok, og vil skrive helt perfekt fra de starter. Det er viktig å bryte det ned i håndterbare elementer slik man man kan hoppe fra om tilbake i oppgaven.

 

Et annet råd veilederen kommer med, er at ordner deg ett og ett ark for hvert tema du skal skrive om i oppgaven.

 

– Hvis du tar et fysisk ark eller om du jobber i Word kan du ta ett ark for hvert tema du skal skrive om, på den måten kan det tvinge deg til å hoppe rundt i oppgaven om det stopper opp ett sted, det er en fin måte å komme igang på.

 

Veilederen forteller at studentene som oppsøker Studieverkstedet ofte sliter med å komme igang på oppgaven.

 

– Mange går rundt å gruer seg og tror at dette kan bli veldig vanskelig. Oppgaven oppleves ofte som veldig stor i starten at man ikke vet hvor man skal starte, fortsetter hun.

 

– Anbefaler dere å ta pauser for å fokusere på noe annet, for eksempel gjøre husarbeid?

 

– De som kommer til oss har som regel et helt strøkent hus allerede, så den løsningen tror jeg alle vet om. Noen har tankekart og disposisjon klar, men klarer ikke skrive. Da hjelper det å snakke med noen for å komme i gang. Spør en venn eller studiekamerat om dere kan snakke dere igjennom det, og deretter begynne å skrive. Det er viktig å huske på at man ikke skal bry seg om detaljer som dårlige formuleringer. Først og fremst er det viktig å få ned hovedpoengene, råder hun.

 

Effektive grep for å bli kvitt skrivesperren:

✔ Les bøker om hvordan du skal unngå skrivesperre. For eksempel er Merete Morken Andersens «Skriveboka» god å følge. Hun råder blant annet til at du skal sette på klokka og la pennen gli og strukturere det du har skrevet etterpå. Karl Erik Flyum er skrivelærer Institutt for lærerutdanning og skoleutvikling han har skrevet flere bøker og artikler om skriving.

✔Skriv - få ned noe på papiret. Ikke bry deg om det ikke er sammengende eller dårlig formulert. De detaljene kan du ta de av etterpå.

✔ Bestill deg en time hos veileder.

✔Snakk med en medstudent eller kamerat.

 

(Kilde: Grete Moen Johansen ved Studieverkstedet, HiOA)