(StudentTorget.no): 

De fleste studenter vil kjenne seg igjen i å stå ovenfor en eksamen med en følelse av at man burde ha forberedt seg bedre. Den beryktede eksamensangsten kan forståelig nok gjøre at man tenker noe uklart i tåken fremkalt av panisk leting etter en kjapp løsning. Men dersom man får en ide om en tilsynelatende vanntett plan for å slippe unna med juks, er det bedre å heller bruke energien på noen siste forberedelser.

Her er noen eksempler på kreative, men lite vellykkede forsøk på juks:

 

Overmoden student

En 52 år gammel fransk kvinne har blitt pågrepet for identitetsforfalskning etter at hun gjennomførte en engelskeksamen for sin egen datter. Den ungdommelige bekledningen overbeviste visstnok eksamensvaktene om at 52-åringen var en 19 år gammel studine. Det som til slutt avslørte stuntet var at medstudenter forståelig nok reagerte på venninnens uheldige aldring, og dermed rapporterte fusket til skolens ledelse, skriver den franske avisen Le Parisien.  

 

Kjønnsbytte

Det er flere som har forsøkt seg på identitetsbytte for å gjennomføre eksamen på vegne av andre: 17 år gamle DeAndre Ellis (mann/gutt) ble arrestert i Albany, New York i 2009 etter at kan hadde kledd seg som en jente, for å ta eksamen på vegne av en venninne. Amerikanske domstoler er kjent for å dele ut særdeles strenge straffer i tilfeller hvor de ønsker å gjøre et eksempel til skrekk og advarsel for andre, noe som kan ha vært tilfelle i denne saken. DeAndre endte opp med å bli siktet for å ha brutt seg inn på skolen med hensikt om å begå en forbrytelse.


 

Omfattende jukselapp

Det gamle trikset med å notere stikkord på en lapp i penalhuset er sikkert like gammelt som skoleeksamener selv. I juni i fjor strakk en kasakhstansk student dette trikset noe lenger. Rett for en skoleeksamen oppdaget eksamensvaktene at han fiklet unormalt mye med ermet på genseren sin, og bestemte seg for å undersøke saken nærmere. Der fant de et 35 fot langt ark som inneholdt hele 25 000 svar på spørsmål han forventet å få både i matematikk, historie, russisk og kasakhstansk. Hva konsekvensen ble av dette vites derimot ikke. 

LES OGSÅ: Syv tips til hvordan å prokrastinere effektivt

 

Skjult kamera

To kanadiske studenter prøvde å lure seg gjennom opptaksprøven til medisinstudiene ved hjelp av spionutstyr. Houman Rezazadeh-Azar ble anklaget for å bruke et minikamera til å streame spørsmålene til kompisen Josiah Ruben, som hadde lurt tre andre studenter til å tro at de ble intervjuet til en leksehjelp-jobb, og dermed stilte spørsmålene til kandidatene underveis. Dersom halve innsatsen til å knekke ut denne planen hadde blitt brukt til lesing ville det kanskje gått bra. Men det gjorde det ikke. Det tok ikke lang tid før studentene skjønte at dette ikke var et vanlig intervju, og klarte å avsløre de to kameratene. 


 

Secret Service

Georghe Dimitrov fra Bulgaria prøvde seg på noe lignende under en medisineksamen i 2007, da han hadde tyvlånt ørepluggen fra sin far som jobbet for den bulgarske etterretningstjenesten. Planen var at kompisen skulle sitte i naborommet og lese opp svarene fra læreboka. Det kunne kanskje fungert, dersom den bulgarske etterretningstjenesten ikke var i full beredskap på grunn av et statsbesøk fra den amerikanske presidenten George W Bush. Det hele endte med at Dimitrov ble dratt ut av eksamenen, og spurt om han var en del av en terrorcelle. Synd det. 

Kilde: The Independent