(StudentTorget.no):

Eksamenstiden er her igjen og for de fleste studenter betyr det lange dager med lesing og pugging. Dette er også tiden for influensa og forkjølelser, men en kombinasjon av eksamen og influensa eller en kraftig forkjølelse er absolutt ikke ønskelig når man skal prestere på topp.

StudentTorget har spurt professor i allmennmedisin ved Universitetet i Oslo, Elin O. Rosvold, om hva studenter kan gjøre for å unngå sykdom i den hektiske eksamensoppkjøringen. Her er svaret:

 

1. Ta pauser

Et av Rosvolds råd til studenter som vil holde seg frisk før eksamen er å huske å ta pauser fra lesingen. Trekk pusten innimellom og ta pauser der du får litt fysisk aktivitet. Det er også viktig å spise ordentlig og at du gir deg tid til å ha ro rundt måltidene slik at du får koblet av fra skolearbeidet. Å bruke alkohol som sove- eller avslapningsmiddel er ikke gunstig, ifølge medisinprofessoren.

 

2. Spis C-vitaminer

Om du ønsker å unngå sykdom før eksamen er det lurt å spise mat som inneholder mye C-vitaminer, da styrker du immunforsvaret. Klementiner er C-vitaminbomber så kjøp gjerne med deg en hel pose neste gang du handler mat. For å holde immunforsvaret i sjakk er det også viktig at du får i deg nok væske. Dette er også viktig under eksamen, så ta med rikelig med drikke. Alkohol bør du derimot ikke drikke for mye av. Det bryter deg ned, forteller medisinprofessoren. Hennes råd er derfor å spare festen til etter eksamen.

– For øvrig trenger man å ha det godt med seg selv i eksamensperioden. Unn deg gjerne nøtter, tørket og frisk frukt, og sjokolade. Dette er ikke tidspunktet man starter på en slankekur, sier Rosvold.

 

 

3. Få nok søvn

Å få nok søvn i eksamensoppkjøringen er alfa omega. De fleste tåler et par sene kvelder på lesesalen, men blir det for mange av dem på rad går du fort på en smell. Rosvold råder deg derfor til å prøve å ha en normal døgnrytme også i eksamensperioden. Du bør med andre ord ikke lese til langt på natt dagen før eksamen.

– Hvis du har vansker med å koble av bør du tømme hodet, for eksempel med å se på film, høre på musikk eller gå en tur. Det vil si at du skal gjøre noe du liker, og som du fortjener å gjøre, nå som du har jobbet så hardt mot eksamen! Og husk – om hodet føles tomt kvelden før eksamen, så kommer det du har lært frem igjen når du går i gang.


 

4. Viktig å forebygge

Om du kjenner at du brygger på en forkjølelse er det dessverre lite som kan gjøres for å stoppe den. Det viktigste er å forebygge.

– Rådene fra barnehagen gjelder også på universitetet: Hold hodet og føtter varme – og vask deg på hendene. Under svineinfluensaen var folk veldig nøye med håndvasken og da gikk antallet forkjølelser ned, sier Rosvold. 

Det finnes heldigvis ulike midler som kan gjøre det enklere å håndtere en forkjølelse om du likevel skulle bli smittet. Blir du tett i nesen er det, ifølge Rosvold, greit å bruke nesedråper i en ukes tid. Har du feber kan du bruke febernedsettende som Paracet eller lignende, da vil hodet klarne litt. Halspastiller som virker mot sår hals er også fint å bruke.

Ellers er varm drikke bra ved forkjølelse. Når du er syk og har feber trenger kroppen ekstra væske. Et tips fra medisinprofessoren er å lage te med C-vitaminer (sitronskive), ingefær og honning.  

LES OGSÅ: Pollenallergi - Alt om - Dette betyr allergi for eksamen

 

Hva hvis du likevel blir syk på eksamensdagen?

Skulle du være så uheldig å bli syk slik at du må holde deg hjemme på eksamensdagen, eller at du må avbryte eksamen på grunn av sykdom, trenger du ikke fortvile. Det finnes en løsning.

Blir du syk før eksamen er det viktig at du kommer deg til legen fortest mulig for å få legeattest. Denne dokumenterer at du har gyldig fravær og skal inneholde informasjon om at du ikke kan gjennomføre eksamen på grunn av sykdom og om hvilken periode dette gjelder for. Får du ikke time på kort varsel hos studenthelsetjenesten eller hos fastlegen din kan du oppsøke legevakten.

Det er svært viktig at du skaffer en legeattest raskt. Fristen for å levere legeattesten til lærestedet ditt er vanligvis på mellom to dager og en uke etter den første eksamen som attesten gjelder for. Dette kan variere noe mellom lærestedene og fra fakultet til fakultet. Leverer du ikke legeattest innen fristen blir du registrert med stryk. Blir du syk noen dager før eksamen og tror at sykdommen kommer til å vare helt til eksamensdagen, er det derfor lurt å oppsøke lege så fort som mulig for skaffe en sykemelding. Bedre føre var enn etter snar!

Skulle du derimot bli syk under eksamen sier du fra til en av inspektørene i eksamenslokalet før du forlater området. Ikke lever den halvferdige eksamensbesvarelsen, da bruker du opp ett av dine tre eksamensforsøk. Oppsøk lege samme dag for å få legeattest og lever denne snarest til lærestedet ditt.

Leverer du legeattesten innen den gjeldende fristen får du innvilget gyldig fravær og da vil du få muligheten til å gå opp til utsatt eksamen. Denne arrangeres gjerne tidlig i neste semester. Merk at du må søke om å ta utsatt eksamen.

NB! Reglene for gyldig fravær på eksamen kan variere fra lærested til lærested. Det er derfor lurt å lese nøye gjennom reglene som gjelder for DIN skole.