(StudentTorget.no):

Eksamenstida kan tære på sjela til de mest robuste studenter. Etter å ha levd i flere uker med daglig lesing av pensum, stress, dårlig søvn og en stadig følelse av overhengende fare, tripper du endelig ut av eksamenslokalet etter å ha levert inn siste eksamen og lar følelsen av å ha overlevd enda et år i høyere utdanning synke inn. Plutselig står du helt fritt til å gjøre som du vil og ta igjen alt det tapte. Hvis du mot formodning skulle ha glemt hvordan det er å slappe av, gir vi deg i denne artikkelen noen tips til hvordan du roer helt ned når eksamensstria tar slutt. 

 

Søvn!

Lange dager og netter med eksamenslesing og endeløse timer med nebbet godt plantet i pensumlitteraturen går ofte utover en sunn og normal søvnrytme. Etter uker, kanskje til og med måneder med ufullstendig søvn, sammenhengende trøtthet og uortodoks søvnrytme, anbefaler vi at en av de første tingene du gjør etter eksamen er å arrangere et stevnemøte med Ole Lukkøye. Selv om den første impulsen for mange er å ta igjen noe av det tapte på den sosiale fronten, er vi ganske sikre på at du innerst inne lengter mot hodeputa hjemme på hybelen. 


 

Vær grei med deg selv

Etter å ha kommet gjennom den siste helvetesuka med eksamenspes før siste innlevering, er det helt på sin plass at du skjemmer deg selv bort. Formiddagspils på en mandag? Helt greit etter å ha levd flere uker på knallhard selvdisiplin og knekkebrød. Mini-shoppingrunde i nærmeste handlegate eller kjøpesenter? Nesten obligatorisk. Du er tross alt ett steg nærmere å fullføre en grad som forhåpentligvis vil åpne et eldorado av karrieremuligheter, så på sett og vis har du faktisk fortjent å drive litt uforsvarlig pengebruk i Bogstadveien etter å ha trådd deg gjennom pensumbøkene. Her finnes det selvfølgelig et vell av muligheter. Det kan være alt fra å tilbringe en dag i sofaen med favorittserien rullende på Netflix og Ben & Jerry's innenfor rekkevidde, eller bare å gå en tur i skog og mark, hvis du er av den typen.

LES OGSÅ: Siste døgnet før eksamen: Dette bør du gjøre

 

Les noe annet

Selv om vi både håper og tror at studenter velger hva de skal studere på bakgrunn av interesser, er det ikke til å stikke under en stol at pensumtekster ofte er preget av et snirklete, tørt og teknisk språk, og innimellom er de så språklig avanserte at man kan begynne å lure på om fagfolkene og akademikerne rundt omkring på instittutene faktisk prøver å drepe livslysten din. Uavhengig av om akademisk sakprosa er en seig og pinefull torturmetode eller ei, kan det være godt å koble av med noe lettere lesestoff etter en krevende eksamensperiode. Frister det med en mørk og drivende Jo Nesbø-krim, eller foretrekker du en søtladen og romantisk Jojo Moyes-roman når de små grå skal hviles? Her finnes det mange muligheter. Er du usikker på hva du har lyst til å lese, er det ingenting i veien for å gå til nærmeste bokhandel eller bibliotek for å la seg inspirere. 


 

Festing

Når du har fått litt søvn og hentet deg inn igjen, er det slettes ingen dum ide å nyte noen av studentlivets lysere sider, som for eksempel å dra ut på byen med et par venner. Er du virkelig i siget kan du til og med invitere vennene dine på vorspiel hjemme hos deg selv. Det er ingen hemmelighet at eksamenslesingen kan gå utover det sosiale livet, og en kveld med alkohol og lettsindig festing kan være akkurat det du trenger for at de sosiale antennene dine skal vokse ut igjen.

LES OGSÅ: Fornuftige alternativer til eksamenslesing

 

Rydd og vask

Okay, vi innrømmer at rydd og vask kanskje ikke kommer helt øverst på listen over avslappende aktiviteter, men det er fort gjort å få et etterslep på ryddingen når man er hektisk opptatt med å sikre en ståkarakter i ex.phil. Når du kommer ut av eksamensbobla legger du plutselig merke til haugen med skitne klær borti hjørnet, og oppvasken som ble tre uker forsinket. Selv om rydding i seg selv ikke er det morsomste verden har å by på, er det mer avslappende å være i et rom som er ryddig og rent enn i et støvete rotehøl av en hybel. Og da har vi ikke engang nevnt den makeløse godfølelsen man får av å bruke et par timer på å rydde og vaske slik at rommet igjen blir et sted hvor siviliserte mennesker kan oppholde seg.  


 

Dra hjem til muttern

Eksamenstiden kan være stressende for alle og enhver, så det er ingen skam å snu og stikke hjem til mor og far når det hele er overstått. Selv om du kanskje helst ønsker å være en selvstendig og voksen person, kan man ikke nekte for at det er deilig å komme hjem til muttern og få middagen servert uten at du trenger å gjøre noe selv. Det skader heller ikke å tilbringe litt tid hjemme med familie og eventuelle kjæledyr når man først har tid og anledning til det.