(StudentTorget.no):
I en studiehverdag fylt av eksamener, julegavehandel og korona, er det lett å miste seg selv i alt kaoset. De fleste opplever jevnlig å bli stresset i løpet av studieperioden, men mange velger heller å bite tennene sammen og stå i motvind, enn å faktisk gjøre noe med det. Det kan gå på bekostning av det sosiale livet og interessene utenfor studie- og arbeidslivet.
Ifølge effektivitets-coach Catherine Lemaréchal, er stress noe vi ofte aksepterer på tross av «den røde lampen» som signaliserer at noe er galt. Vi forteller oss selv ting som «dette går fint» og «det går over», og istedenfor å for å gjøre noe med saken, lager vi heller unnskyldninger og lar problemene dermed fortsette.
På den positive siden, er det enkle løsninger du kan gjøre for å forbedre slike situasjoner. For å sitere Bob Marley: «Everything’s gonna be alright». Her er fem tips for å takle stress i studiehverdagen:
1. Gå turer i naturen
Det er noe med naturen som fremkaller en beroligende følelse i sinn og sjel. Om du har en park eller skog i nærområdet, gå minst én tur hver dag for å rense opp i de slitsomme tankene som har bygget seg opp den siste tiden. På tur er det ingen skolebenk eller bok som minner deg på den trege progresjonen din. Det er en tid for fred og ro, der du har muligheten til å bli bedre kjent med deg selv og dine indre tanker.
Varier gjerne hvor du går. Gå til høyre istedenfor til venstre. Forhåpentligvis vil dette forhindre kjedsomhet og repetisjon. Hvis du ikke har skog eller parker rundt deg og bor i en storby, søk gjerne etter områder i byen du ikke visste om, og bli samtidig kjent med byen du bor i.
2. Lytt til riktig type musikk
Musikk er for alle. Uansett om du liker hip-pop, rock eller tekno er det noe for enhver. Mange liker å studere til musikk som spilles i bakgrunnen, men ikke alle er klar over musikkens kognitive effekt på humøret.
I et studie ble det påvist at ungdoms musikkvaner kan føre til store i humørreguleringer og opprettholdelse av en normal puls. Deltakerne som hadde god kjennskap til musikkens effekt på dem selv, hadde større sannsynlighet for å redusere stresset på kortere tid enn de som ikke gjorde det, og kunne dermed bygge egenskaper som motvirker fremtidige situasjoner av stress (Pelletier 2004 , Saarikallio 2007).
Riktig type musikk kan også ha en stor innvirkning på å redusere stress, spesielt sjangre som klassisk, ambient og avantgarde. De to sistnevnte er pleier ofte å repetere en viss del av sangen med få variasjoner. Dette gjør at lytteren kan bli fortapt i en rolig sinnstilstand.
LES OGSÅ: Armbåndsur blir forbudt på eksamen
3. Lag en strukturert timeplan
I en hektisk hverdag kan det kanskje virke umulig å holde en fast timeplan. Det kan derfor være lett å ta seg små pauser, noe som fører til at man mister alt fokuset. Etter slike pauser kan det ta alt fra åtte til 20 minutter å komme seg tilbake til den samme konsentrasjonen du hadde (Lemaréchal 2012). En strukturert timeplan kan derfor være nøkkelen til en enorm mestringsfølelse.
Start dagen med å våkne opp til samme tid, gjerne tidlig, slik at du får mer ut av dagen. Jo mer du får gjort på morgenen, jo mer kan du ta deg fri midt på dagen, da det er mest som skjer. Lag en kopp med kaffe og slå på noe underholdning for å starte dagen bra. Prøv også å ha faste lunsj- og middagstider, slik at du lettere kan holde orden på når det må jobbes og når du kan ta pause. Dette kan bidra til å gi deg mindre dårlig samvittighet over at du så flere episoder av favorittserien din på rad. Ved å gjøre små tiltak, kan man også spare minst én time om dagen (Lemaréchal 2012).
4. Oppsøk ukonvensjonelle metoder for stressreduksjon
YouTube-fenomenet ASMR (Autonomous Sensory Meridian Response) tok verden med storm da folk begynte å føle såkalte «tingles» (kribler) av å bli eksponert for spesielle lyder som trigger diverse stressreduserende stimuli (Barratt 2015). Folk reagerer på forskjellige kribler som kommer fra blant annet knitring av plast, spiselyder og rennende vann. I tillegg er det mange ASMR-artister som kommer med positive bemerkninger, noe som kan øke selvtillitsfølelsen.
Det neste tipset er å prøve ut meditasjon. Å puste riktig kan ha en stor effekt på stressreduksjon. Dette er noe man må øve seg på, og vil forhåpentligvis gi resultater over tid. Applikasjonen Headspace er sterkt anbefalt og går trinnvis gjennom forskjellige pusteøvelser. Ta ti minutter hver kveld og la meditasjon være pusterommet etter en lang dag med arbeid.
I tillegg kan ASMR og meditasjon før leggetid øke sannsynligheten for å sove bedre, slik at de vanskelige tankene slipper å følge med til drømmeland.
LES OGSÅ: Fortsett med treningen i eksamenstiden - Helene Høimyr
5. Unn deg pauser
Det kanskje aller viktigste rådet som kan gis er å unne seg selv pauser. Noen ganger kan man rett og slett ikke gjøre noe med at man ikke fikk gjort alt det man skulle. Derfor er det viktig å koble helt av. Ta fri og sett på en serie eller et videospill, og la sinnet være opptatt av alt annet enn stresset.
Dette er en av de mest effektive måtene å glemme stresset, men vær samtidig oppmerksom på å ikke la det gå på bekostning av ansvar og frister. Hvis du har fulgt en strukturert timeplan, kan det også være et godt tidspunkt å sette av dagens siste timer til å gjøre akkurat det du har lyst til, slik at du har noe å se fram til.
Klapp deg på skulderen og si «bra jobba!». Selv om alt kanskje ikke var gjort, kan du heller stå opp litt tidligere neste morgen og gjøre det da. Dette går bra! Du har fortjent det!