Etter å ha blitt ferdig med studiene begynner klokken å tikke – hvor lenge til man får drømmejobben? Noen er heldige og blir rekruttert allerede i midten av studiene. Andre får drahjelp av venner og familie. Men ikke alle er født med en sølvskje i munnen.

Etter hvert går det lengre og lengre tid mens man venter på å høre tilbake fra de utallige jobbsøknadene man har sendt ut. Hvem vil svare, og hvor lang tid vil det ta?

Før man begynner jobbsøkingsprosessen kan det være lurt å ha gjort en rekke ting for å støtte opp under CV-en. Med mindre man har tatt et profesjonsstudium – og selv da kan det være utfordrende å gå rett ut i jobb – kan ventetiden bli lang.

 

1. Få en deltidsjobb

Dette er nok innlysende, men om man har en sommer- eller deltidsjobb på CV-en vil man bli en mer ettertraktet jobbsøker. En god referanse viser at man er en strukturert og arbeidsvillig jobbsøker.

Dersom man får en relevant deltidsjobb, kan dette være en inngangsdør til en fast stilling senere. Som lærerstudent er det for eksempel lurt å skaffe seg et vikariat i skole eller barnehage. Ikke vær redd for å be om attest og referanse. Kanskje glemmer man det der og da, men det kommer godt med senere.


 

2. Engasjer deg som frivillig

I likhet med å ha en deltidsjobb er frivillighetsarbeid et ypperlig tegn på at man innehar både arbeidsmoral og engasjement. Dessuten er dette en god måte å skaffe seg relevant erfaring på.

Man kan melde seg inn i FN-Studentene eller Raftostifelsen hvis man brenner for menneskerettigheter, eller engasjere seg i studentradioen om man sitter med en liten journalist i magen.

LES OGSÅ: Framtidsfylket

 

3. Ta kurs

Om man er midt i jobbsøkingen og ikke har så mye annet på tapetet, kan man alltids ta et kurs eller to for å styrke CV-en. Det finnes mengder av nettkurs som enkelt kan tas ved siden av jobb og studier. Ta for eksempel innføring i Excel, Photoshop eller programmering.

LES OGSÅ: Mamut

 

4. Networking

Det er dessverre slik at man lettere får jobb dersom man kjenner de riktige menneskene. Dette kan man gjøre ved å bli kjent med medstudenter. Ikke alle stillinger lyses ut på vanlige plattformer, og en personlig anbefaling er også gull verdt.

LES OGSÅ: Know IT Objectnet AS

 

5. Verv

Da jeg begynte som student trodde jeg at man måtte være særlig engasjert for å få et verv. Slik er det ikke. Det finnes utallige studentorganisasjoner hvis høyeste ønske er at akkurat du er villig til å ofre noe av fritiden din for å stå på stand, koordinere møter eller kontrollere sidene deres på sosiale medier.

Ikke vær redd for å bli avvist; det finnes alltids noen som trenger deg. Dette er også en god måte å få venner og kontakter på.


 

6. Frilanser

Om du ikke lykkes i jobbsøkingen kan du skaffe deg verdifull erfaring ved å ta enkeltoppdrag på egenhånd. Slik kan du ha en fleksibel timeplan hvor du selv bestemmer hvilke arbeidsoppgaver du påtar deg og til hvilken tid.

LES OGSÅ: FMC Technologies

 

7. Begynn søknadsprosessen tidlig

Kanskje tenker du at det ikke er noe poeng i å søke på jobber før du er ferdig med studiene, men ofte kan det ta lang tid å få svar. Derfor kan det lønne seg å begynne tidlig. Om du uansett sitter hjemme og skriver på en masteroppgave, kan dette fint kombineres med å sende ut søknader.

LES OGSÅ: Hydro

 

8. Lag en personlig CV og jobbsøknad

Ta med personlige egenskaper utenfor det man har i utdannelsen. Inkluder fotoportfolioer, blogglenker, at man er god med pc og lignende. Hobbyer kan sprite opp CV-en og gi et bedre innblikk i din kompetanse og personlighet.

Ikke vær redd for å gå din egen vei. Om du finner ut at du ikke ønsker å jobbe innenfor det du har studert, eller at du ikke har lyst til å forlate studenttilværelsen, kan du alltids starte på noe nytt!