Han tilhører Norges eneste leverandør av digitale lesebrett. På sin liste har de tusenvis av engelske titler tilgjengelig. I januar lanserte de for første gang norske bøker, og samarbeider med flere forlag, blant annet Cappelen Damm, NRK Aktivum, Publicom og Det Norske Samlaget. De nærmer seg rundt 150 norske e-boktitler og har en målsetting om å nå 1000 titler før årsskiftet.
– Vi jobber fortløpende med utviklingen, men e-bøker er fremdeles forholdsvis nytt i Norge, sier Schreiner.
- Kan e-bøkene bli et nyttig studentverktøy?
– Helt klart. Og det er flere grunner til dette. For det første er det billigere og enklere å distribuere. Og lesebrettet er jo særlig positivt når man har mye lesing å få unnagjort.
Vil ha papirformatet
Et lesebrett koster i dag fra 3000-5500 kroner. Til gjengjeld får du plass til flere tusen bøker til billigere pris enn i bokform. Nedlastingen fungerer på samme måte som med en iPod. For studentene Else Catherine Sørflaten (21) og Sara Beskow (21) er det imidlertid mer enn prisen som gjør dem noe skeptiske til lesebrettene.
– Jeg er glad i å ha boka foran meg. Og jeg liker å kunne notere underveis. Med et digitalt lesebrett hadde jeg dessuten bekymret meg for at hele greia kunne bryte sammen og forsvinne, sier Beskow.
Sørflaten er enig:
– Det kommer jo an på hvordan man liker å ha det. Men jeg liker bedre å notere. Da husker jeg mye bedre også.
De studerer begge engelsk språk og litteratur ved Universitetet i Oslo. På bordet foran dem ligger den tyngste pensumboken, Norton Anthology of American Literature. De kunne nok helst sett å ha sluppet denne.
– Det hadde nok blitt mer miljøvennlig også. Men det er noe med å ha boken fremfor seg. Og vi hadde ikke kunnet huke av sidene på samme måte som nå.
LES OGSÅ: Ny student? Her kan du lese gode tips fra sisteårsstudenten!
Populært blant voksne
I samarbeid med Elittera er Horten videregående skole og Sankt Olav skole i Sarpsborg de første skolene som har tatt i bruk verktøyet i Norge. Elittera jobber også med å tilgjengeliggjøre norsk faglitteratur.
– Primært leverer vi faglitteratur på engelsk. Vi har et samarbeid med Oxford og Taylor & Francis, forteller Schreiner i Elittera.
Og etterspørselen etter lesebrett øker raskt. Det har blant annet bokhandelen Tanum fått erfare. Men foreløpig er det meste godt voksne som lar seg friste.
– Det er stort sett eldre i gruppen 40-50+. Svært få unge har vist sin interesse hittil, sier seksjonsleder Borghild Nelson hos Tanums avdeling i Karl Johans gate i Oslo.
Vil det ta tid før studenter også tar i bruk lesebrett?
– For deres del håper jeg ikke det. Lesebrettene har såpass stor kapasitet, de er små, flate og anvendelige. Men det koster jo litt, sier Nelson.
LES OGSÅ: Hva bør man ha med på eksamen? Alt om de viktige forberedelsene
Bør bli mer anvendelige
21-åringene Sørflaten og Beskow tror lesebrett passer bedre for folk som leser for underholdningens skyld. Men det kan også være nyttig dersom man er på reise.
– De burde gjøre dem mer anvendelige. Vi trenger å streke under og notere. Men vi ser jo at det kan bli fremtiden. Foreløpig er det mer en trend enn en nyttig funksjon, mener litteraturstudentene.
E-bøkenes inntog i Norge er ikke helt ny. Men folk flest foretrekker fremdeles papirbøkene fremfor en liten lomme-pc. Amazons lesebrett Kindle, som foreløpig kun er tilgjengelig i Amerika, har imidlertid hatt stor suksess. Og i Norge kan stadig flere e-bøker bestilles hos Digitalbok.no.
Fakta om E-boken |
- Et lesebrett, også kalt leseplate, er et apparat spesialdesignet for - Lesebrettene har elektronisk papir, som kan sammenlignes med å lese - Et lesebrett koster mellom 3000 og 5000 kroner. - Du kan lagre flere tusen bøker på et brett. Nedlastingen fungerer på samme måte som med en iPod. - Amazons lesebrett *Kindle* har blitt enormt populært. Det er foreløpig - I Norge er Elittera eneste leverandør av e-bøker. De samarbeider med - Digitalbok.no er den første heldigitale nettbokhandelen i Norge. Nå er
|