(StudentTorget.no)


– Jeg støtter demonstrantene hundre prosent, selv om de gikk meg på nervene alle gangene de vekket meg fem på morgenen med brøl.

 

Som student på barnehagelærerutdanningen ved OsloMet, bestemte Hedda seg for å utforske andre deler av verden, og ville komme seg lengst mulig unna lille Norge. Da falt valget på Kina.

 

– Jeg har alltid hatt innstillingen om at "hvis du først skal gjøre noe – do it big", og jeg har alltid vært glad i å utfordre meg selv.

 

– Det å reise til Hong Kong alene virket som en kul utfordring, legger Hedda til.

 

LES OGSÅ: Rozerin engasjerer seg i frivillig arbeid mot invasjonen av Nord-Syria

 

Demonstrasjoner under hele oppholdet

I Hong Kong har det blitt holdt en rekke demonstrasjoner mot det nye lovforslaget som kom fra deres politiske og administrative leder Carrie Lam. Demonstrasjonene har ført til voldsomme sammenstøt mellom politi og demonstranter. Mange av demonstrantene var studenter som gikk i samme klasse med Hedda. 

 

Til fordel for Hedda lå Education University of Hong Kong (EdUHK) et stykke unna sentrum, dermed ble hun ikke påvirket av protestene mer enn at medstudenter brølte "Free Honk Kong" og "stay with Hong Kong" fem på morgenen.


 

Tåregass, skriking og politistyrker var derimot noe hun vitnet til da hun var ute i sentrum under en av demonstrasjonene.

 

– Den første uken dro vi ut på byen en lørdagskveld og vi gikk ut fra utestedet, kom det en gjeng med mennesker løpende mot oss som skrek "Run!". Dette var fordi politiet hadde begynt å spre tåregass.

 

Hun forteller at skolen i Hong Kong ble stresset over urolighetene, men håndterte likevel situasjonen godt.

 

– Da den første demonstrasjonen startet avlyste skolen undervisning for dagen, for så å avlyse all skole ut semesteret ettersom det eskalerte. Vi hadde et krisemøte med rektor, hvor vi fikk snakket ut om veien videre og hva vi burde gjøre med tanke på at det ikke var skole, forteller hun.

 

– Jeg har snakket med mange av demonstrantene og de begrunner at de fortsetter å demonstrere på grunn av demokrati. De vil at Carrie Lam skal gå av og ønsker strammere regler mot politi når det kommer til bruk av vold, forteller Hedda.  

 

Til tross for at studieoppholdet ikke gikk som planlagt, ser Hedda på studentene i Hong Kong som tøffe, og syns det er inspirerende å se folk på hennes alder vise engasjement for en sak de brenner for.


 

LES OGSÅ: Finn (21) droppet ut av videregående – nå går han siviløkonomistudiet ved NHH

 

Tidlig hjemreise

Den 17. november 2019 reiste Hedda tilbake til Norge. Tre uker før den egentlig planlagte hjemreisen.

 

– Er veldig frustrert over det siden jeg absolutt ikke var klar for å forlate Hong Kong, men skolen var avlyst ut semesteret og vi fikk så vidt bevege oss utenfor campus, så jeg så ingen grunn til å bli der lenger.

 

– I tillegg dro alle de andre utvekslingsstudentene hjem, så det hadde blitt ensomt å bli værende, forteller hun.

 

Selv om skolen ble stengt ut semesteret, så er utvekslingsstudentene sikret studiepoengene gjennom digitale kurs.

 

LES OGSÅ: Hanna studerer i Kina

 

En sjelden opplevelse 

Seniorrådgiver ved OsloMet, Kristin Oddstøl forteller at de har hatt totalt tre studenter på utveksling i Hong Kong dette semesteret. Alle tre gikk på samme skole, EduHK.

 

– OsloMet valgte å tilby studentene økonomisk hjelp til å komme seg hjem. Vi har hatt løpende kontakt med alle tre studentene.

 

Hun forteller at det sjeldent er studenter som havner midt i konflikter. Likevel kan det en sjelden gang oppleves politiske uroligheter, som gir konsekvenser for gjennomføringen av utvekslingsopphold.


 

– I 2016 hadde vi en lignende situasjon i Sør-Amerika, hvor mange campus ble stengt i lengre tid på grunn av pågående studentdemonstrasjoner, forteller hun.

 

– Vi har rådet studentene til å ta forhåndsregler, følge rådene fra vertsuniversitetet og lokale myndighetene så godt de kan og ikke delta aktiv i demonstrasjoner, forteller hun.

 

Seniorrådgiveren legger til at skolen også minner om UDs reiseinformasjon, og oppfordrer studenter til å registere seg på reiseregistrering.no. OsloMet har i tillegg egen håndbok for utveksling, som omhandler blant annet om sikkerhet på utveksling. 

 

Klikk her for å se alle studier i Norge og utlandet