Etter dagens oppslag i VG om at seks av ti føler seg presset til høyere utdanning, går samfunnsgeograf Karl-Fredrik Tangen ut og advarer de unge.
– Vi mangler respekt for dem som kan noe praktisk i dette landet. «Alle» skal gå på allmennfag, alternativene har ikke den samme statusen. Hvis du ikke er skoleflink, blir du stemplet som taper, sier Tangen til TV 2 Nyhetskanalen.
- Høyere utdanning snobberi
Også Aftenposten-kommentator Jan E. Hansen mener at håndverker- og serviceyrket blir valgt bort framfor en akademisk grad.
– Det blir snobberi at alle på død og liv skal ha høyere utdanning. Det blir underlig når vi utdanner flere veterinærer enn det er husdyr, og flere medievitere enn det finnes avishus, sier Hansen til VG
Unio-leder Anders Folkestad sier til VG at fokuset på høyere utdanning har ført til for mye vekt på studiekompetanse fra videregående. Noe som igjen har ført til for liten vekt på fagarbeiderkompetanse.
- Gi alle yrker verdighet
Samfunnsgeograf Tangen mener at det er ungdommens behov for å følge trender som fører til arbeidsløshet.
– På videregående skole er mediefag blitt svært populært. Mange som tar dette faget tar også høyere utdanning innen medier og journalistikk. De drømmer om å bli programleder og journalist, men havner i et mettet arbeidsmarked, og ender i beste fall som frilanser, sier han til TV 2 Nyhetskanalen.
Dette er statsråd Tora Aasland i Kunnskapsdepartementet ikke enig i.
– Jeg tror vi trenger all slags kunnskap, og det er det som er utfordringen. Både unge og foreldre ønsker at ungdommen fullfører videregående skole. Dette er den aller viktigste investeringen, uavhengig av om ungdommen selv er interesserte i det teoretiske eller det praktiske, sier statsråden til TV 2 Nyhetskanalen.
Tangen har følgende oppfordring til dagens regjering:
– Dere må prøve å skape verdighet for alle yrker. Når dere sier at alle skal kunne ta utdanning, så sender dere et budskap om at enkelte ikke er så verdifulle.
Kilder: TV 2 Nyhetskanalen og VG