(StudentTorget):

Er cheerleading noe du kun assosierer med amerikanske filmer, mye drama og intriger, i tillegg til at den bitchy lederen for cheerleading-laget alltid er sammen med hunken som er kaptein for fotballaget? Vel, det er ikke nødvendigvis helt slik det er i virkeligheten. Nå har den amerikanske heie-sporten, som faktisk blir klassifisert som en ekstremsport blitt utrolig populær i Norge.

 

Trening to ganger i uka

 

BI er en av skolene i Norge som har et eget cheerleadinglag. Laget Midas er et selvstendig lag som ligger under BI Athletics. Når de ikke deltar i konkurranser heier de hovedsaklig på BIs lacrosselag og andre lag i BI Athletics. Ifølge leder Helene Ragnhild Andersen krever det ikke så  mye tid og trening og være med på laget, som mange av de andre cheerleadinglagene i landet.

CHEERLEADING: BIA Midas har trening to ganger i uka og deltar i tre konkurranser årlig.

- Mange på laget har drevet med cheerleading tidligere, men dette er utrolig tidkrevende. De beste lagene i landet trener veldig mye og gjør det bra i Norge og i utlandet. Ved siden av studier og jobb blir det plutselig veldig mye, men det er morsomt, og her kan vi drive med det på deltid, med trening to ganger i uka, forteller leder for BIs cheerleadinglag Midas, Helene Ragnhild Andersen til StudentTorget.no.

 

Konkurranser

For to uker siden deltok de i konkurransen Eiker Open i Drammenshallen, og kom hjem med en femteplass.
 
- I løpet av året er vi med på tre konkurranser, og det er mye trening som skal til i forkant. Til denne konkurransen trente vi i to måneder. Mange av de ande lagene som deltar i konkurransen har trent veldig lenge, og vunnet blant annet NM og EM. Under NM i fjor fikk vi 88 poeng og i denne konkurransen fikk vi 139 poeng, så det er en stor forbedring ,sier hun.


Lederen påpeker at det viktigte for Midas ikke er å vinne.

- Vi kommer ikke for å slå noen, men for å ha det gøy. Det er også viktig å hente inspirasjon fra andre lag, forteller økonomi- og administrasjonsstudenten.

LES OGSÅ: Ensomhet blant studenter: Les ekspertens råd!

 

Tar inn nye hvert år

Laget startet med fem jenter for fem år siden. Nå er de til sammen 30 stykker. Når de deltar i konkurranser er de ofte et lag på mellom 18 og 20. De kan maksimalt være 25 deltakere.

EKSTREMSPORT: Cheerleadinglaget Midas på BI er for alle BI-studenter mellom 20 og 25 år.

- Vi tar inn nye på laget hvert år i september. Cheerleading handler i veldig stor grad om samarbeid, i tillegg til at det er veldig viktig med en positiv innstilling og at man er diplomatisk.

Hun forteller at det ikke er noe vanskelig å rekruttere nye til cheerleding.

- 100 jenter møtte opp under forrige try outs, forteller Andersen.

- Hva ser dere etter når dere tar inn nye på laget?

- Det handler mye om innstilling og lærevillighet. Vi trener som sagt to ganger i uka, og det er oppmøteplikt, mangler vi en person på trening får vi ikke trent. Dessuten handler det om at man liker å opptre og har en positiv innstilling.


 

Stereotypier

Pyramider, hopping og ulike stunts preger cheerleading. Her kreves mye konsentrasjon og at du har tunga rett i munnen. De tar seg av oppsetningen av det de skal framføre helt selv.


- Det er ei på laget som lager koreografien, i tillegg har vi et internt trenerteam.

At cheerleading er uglesett i ulike kretser bryr hun seg ikke noe om.

- Det er mange stereotypier som er knyttet til sporten, vi er for eksempel ikke duskedamer som følger etter fotballaget, vi er vårt eget lag som deltar i konkurranser. Cheerleading defineres som en ekstremsport, og det er den raskest voksende sporten i Norge, sier lederen videre.

- Siden dette er en ekstremsport, er det mange som blir skadet?

- Det forekommer, vi prøver å unngå det. Vi har heldigvis aldri hatt en alvolig skade, og vi forsøker å være forsiktige. Det handler om å ha progresjon og ikke presse noen.

 

 DETTE ER CHEERLEADING:


✔ Cheerleading stammer fra USA og oppsto på slutten av 1800-tallet. Sporten består av mange elementer for eksempel turn, dans hopp, pyramider og ulike stunts.



Cheerleading startet for å heie fram andre idretter, f.eks fotball.

I Norge er cheerleading en av de raskest voksende idrettene med om lag 2500 aktive utøvere, både gutter og jenter.

Du finner om lag 30 klubber som driver med cheerleading i Norge. To av dem er studentlag – BIA Midas på BI og University of Agder Cheerleading.

(Kilde: Wikipedia)