(StudentTorget):

Er cheerleading noe du kun assosierer med amerikanske filmer, mye drama og intriger, i tillegg til at den bitchy lederen for cheerleading-laget alltid er sammen med hunken som er kaptein for fotballaget? Vel, det er ikke nødvendigvis helt slik det er i virkeligheten. Nå har den amerikanske heie-sporten, som faktisk blir klassifisert som en ekstremsport blitt utrolig populær i Norge.

 

Trening to ganger i uka

 

BI er en av skolene i Norge som har et eget cheerleadinglag. Laget Midas er et selvstendig lag som ligger under BI Athletics. Når de ikke deltar i konkurranser heier de hovedsaklig på BIs lacrosselag og andre lag i BI Athletics. Ifølge leder Helene Ragnhild Andersen krever det ikke så  mye tid og trening og være med på laget, som mange av de andre cheerleadinglagene i landet.

CHEERLEADING: BIA Midas har trening to ganger i uka og deltar i tre konkurranser årlig.

- Mange på laget har drevet med cheerleading tidligere, men dette er utrolig tidkrevende. De beste lagene i landet trener veldig mye og gjør det bra i Norge og i utlandet. Ved siden av studier og jobb blir det plutselig veldig mye, men det er morsomt, og her kan vi drive med det på deltid, med trening to ganger i uka, forteller leder for BIs cheerleadinglag Midas, Helene Ragnhild Andersen til StudentTorget.no.

 

Konkurranser

For to uker siden deltok de i konkurransen Eiker Open i Drammenshallen, og kom hjem med en femteplass.
 
- I løpet av året er vi med på tre konkurranser, og det er mye trening som skal til i forkant. Til denne konkurransen trente vi i to måneder. Mange av de ande lagene som deltar i konkurransen har trent veldig lenge, og vunnet blant annet NM og EM. Under NM i fjor fikk vi 88 poeng og i denne konkurransen fikk vi 139 poeng, så det er en stor forbedring ,sier hun.


Lederen påpeker at det viktigte for Midas ikke er å vinne.

- Vi kommer ikke for å slå noen, men for å ha det gøy. Det er også viktig å hente inspirasjon fra andre lag, forteller økonomi- og administrasjonsstudenten.

LES OGSÅ: Teste oksygenopptaket? Slik gikk det med Helenes test

 

Tar inn nye hvert år

Laget startet med fem jenter for fem år siden. Nå er de til sammen 30 stykker. Når de deltar i konkurranser er de ofte et lag på mellom 18 og 20. De kan maksimalt være 25 deltakere.

EKSTREMSPORT: Cheerleadinglaget Midas på BI er for alle BI-studenter mellom 20 og 25 år.

- Vi tar inn nye på laget hvert år i september. Cheerleading handler i veldig stor grad om samarbeid, i tillegg til at det er veldig viktig med en positiv innstilling og at man er diplomatisk.


Hun forteller at det ikke er noe vanskelig å rekruttere nye til cheerleding.

- 100 jenter møtte opp under forrige try outs, forteller Andersen.

- Hva ser dere etter når dere tar inn nye på laget?

- Det handler mye om innstilling og lærevillighet. Vi trener som sagt to ganger i uka, og det er oppmøteplikt, mangler vi en person på trening får vi ikke trent. Dessuten handler det om at man liker å opptre og har en positiv innstilling.

LES OGSÅ: Hvor fort mister man muskler etter treningsfri? Helene Høimyr har svarene

 

Stereotypier

Pyramider, hopping og ulike stunts preger cheerleading. Her kreves mye konsentrasjon og at du har tunga rett i munnen. De tar seg av oppsetningen av det de skal framføre helt selv.


- Det er ei på laget som lager koreografien, i tillegg har vi et internt trenerteam.

At cheerleading er uglesett i ulike kretser bryr hun seg ikke noe om.

- Det er mange stereotypier som er knyttet til sporten, vi er for eksempel ikke duskedamer som følger etter fotballaget, vi er vårt eget lag som deltar i konkurranser. Cheerleading defineres som en ekstremsport, og det er den raskest voksende sporten i Norge, sier lederen videre.

- Siden dette er en ekstremsport, er det mange som blir skadet?

- Det forekommer, vi prøver å unngå det. Vi har heldigvis aldri hatt en alvolig skade, og vi forsøker å være forsiktige. Det handler om å ha progresjon og ikke presse noen.


 

 DETTE ER CHEERLEADING:


✔ Cheerleading stammer fra USA og oppsto på slutten av 1800-tallet. Sporten består av mange elementer for eksempel turn, dans hopp, pyramider og ulike stunts.


Cheerleading startet for å heie fram andre idretter, f.eks fotball.

I Norge er cheerleading en av de raskest voksende idrettene med om lag 2500 aktive utøvere, både gutter og jenter.

Du finner om lag 30 klubber som driver med cheerleading i Norge. To av dem er studentlag – BIA Midas på BI og University of Agder Cheerleading.

(Kilde: Wikipedia)