Nær en av fire studenter i Norge savner ofte eller svært ofte noen å være sammen med, ifølge den nye ShoT-undersøkelsen.

I tillegg føler én av seks studenter seg ofte eller svært ofte isolert, og like mange oppgir at de ofte eller svært ofte føler seg utenfor.

Generalsekretær Stian Slotterøy Johnsen i Frivillighet Norge mener at engasjement gjennom frivillig arbeid kan være akkurat den medisinen mange trenger.

– Vi vet at å engasjere seg har effekt og kan være en vaksine mot ensomhet. Du får ny kunnskap og nye venner. Du opplever medgang og motgang – men du får også noen å dele den med, sier Johnsen.

– I en tid hvor flere unge studenter er ensomme, kan det å engasjere seg være alfa og omega. Ensomheten treffer oftere unge enn resten av befolkningen og er alvorlig for den det gjelder.

– Det forkorter livet og gir dårligere livskvalitet, legger han til.

 

Mange studenter bruker Frivillig.no

Nye tall viser at Frivillig.no når spesielt godt ut til den yngre delen av befolkningen.

Totalt er 39% av de som melder sin interesse som nye frivillige under 30 år, og 22% av dem studenter.

– Tjenester som frivillig.no har gjort det lettere å engasjere seg, også for studenter. Vi har et eget søk med student-filter over hele landet, forteller Johnsen.


 

Ser fint ut på CV-en

Det å kunne vise til erfaring fra frivillig arbeid med relevante arbeidsoppgaver og ansvar kan også virke positivt når du skal søke jobb. 

I en ansettelsesprosess skal arbeidsgiver ofte jobbe seg gjennom en stor søkerbunke. Da kan en slik tilleggskompetanse være den avgjørende faktoren for at man får jobben. 

I et blogginnlegg på KarriereStart.no forklarer rekrutteringssjef i Manpower, Jon Paulsen, at erfaring fra frivillig arbeid viser du at du er villig til å bidra, yte det lille ekstra, samt at du har engasjement og kapasitet.

– Det vil alltid være positivt å tilegne seg erfaring gjennom frivillig arbeid. Om det i tillegg er relevant og kompetansebyggende, med tanke på oppgavene du skal løse i en jobb, er det naturligvis veldig bra å kunne vise til, sier Paulsen.

LES OGSÅ: Skal du på skogstur i sommer eller vil lære å sløye fisk? Les dette!

 

Vil ha frivillige utenfor studentorganisasjonene 

– Å være aktiv i en organisasjon gir en lykkeligere studietid, i tillegg til gleden ved å gjøre noe nyttig uten tanke på personlig vinning, sier Stian Slotterøy Johnsen i Frivillighet Norge.

Studentorganisasjoner kan være rett for mange, men for andre kan det passe bedre å engasjere seg utenfor studiestedet.

– Det bør være like naturlig å engasjere seg i Røde Kors som i studentforeningen.

Han legger til at Frivillighet Norge og Frivillig.no ønsker å samarbeide mer med studentorganisasjoner for å få ned det høye ensomhetstallet.

– Vi trenger alle å oppleve noe sammen med andre – og vi trenger alle følelsen av å være en del av noe større enn seg selv, avslutter Johnsen.