Skal du på telttur i sommer? Eller på en øde hytte ute i huttiheita? Da kan det være greit å vite hvordan du kan skaffe egen mat og lage bål med fuktig ved. Spesielt om ferien skal gjennomføres på et stramt studentbudsjett!

 

Lurt å ha med på tur i skog og mark

Kniv

Myggspray

Pinsett

Sårrensemiddel 

Bandasje, kompressor, plaster og gnagsårplaster

Nål og tråd

Fyrstikker og lighter

Garn eller fiskestang med krok og agn

Ullsokker og ullundertøy 

 

Fiskegarn

Dersom du har tilgang på en båt, robåt eller med motor, er å sette garn svært matnyttig. Du får gjerne flere fisk av gangen, og har sikret deg det du trenger av mat den dagen og gjerne den neste.

For å sette garn trenger du først om fremst et garn. I enden av garnet skal det sitte fast en flyteenhet, enten en plastflaske eller noe annet, slik at du enkelt kan finne garne igjen når du skal ta det opp igjen. Et garn kan du få kjøpt helt ned i 100 kr, og du er sikret gratis mat hele turen (om du orker å spise fisk hver dag).

Alt du trenger er: Garn, flyteenhet og en fester.

 

Hvordan sette garn?

For å sette garn burde man være to personer. En til å ro/styre båten, og en til å sette garnet. Det går an å gjøre alene, men det er mer krevende. Garnet skal settes om kvelden.

Dere blir enige om et sted å sette garnet, og personen som ror må vende baksiden av båten (hvor garnsetteren sitter) mot startpunktet dere er blitt enige om.

Garnet må være festet sammen i toppen, og garnsetteren må passe på at det er godt festet. Man kan f.eks. bruke en plastfester slik du kan se på bildet.

Garnsetteren holder med den ene hånden øverst i garnet, og med den andre hånden nærmere bunnen. Hen legger så bunnen av garnet ned i vannet, mens det øverste fremdeles holdes fast og samlet.

 

Louly gjør seg klar til å senke garnet i vannet.

 

Dermed åpner garnsetteren plastfestet, og slipper ut en hempe av gangen, mens roeren ror sakte bakover. Det kan bli krøll i garnet, og da må roeren stoppe opp la garnsetteren forsøke å ordne opp i rotet.

En etter en hempe legges ned i vannet, helt til man har kommet til slutten og det kun er flyteenheten igjen. Dersom garnet er rett og ligger slik du ønsker, kan du kaste ut flyteenheten. Dersom garnet er krøllet kan du holde i flyteenheten, mens roeren ror bakover og med det rette opp garnet. Og det var det!

Vær oppmerksom på at det ikke er lov å sette garn i alle vann. Undersøk dette på forhånd.


 

Hvordan trekke opp garn?

Du trenger: Plastholderen og en bøtte.

Å trekke opp garnet er hakket mer komplisert enn å sette det. Det skal gjørs om morgenen, så tidlig som mulig. Grunnen til det er at fisken ikke skal lide lenger enn nødvendig, da det tar lang tid for fisken å dø av seg selv i garnet. Også her er det lurt å være to; en som ror og en som trekker.

Du starter med å finne frem plastfesteren fra dagen før. Med deg i båten har du en bøtte med litt vann i du kan legge fisken i. Garnet trekkes opp fra enden hvor flyteenheten sitter. Først tar du flyteenheten over i båten, for så å hekte den første hempen på plastholderen.

Du strekker så armen helt ut (ca. en armlengde mellom hver hempe du hekter på) og tar opp en ny hempe du så hekter på plastholderen. Sånn holder du på hele veien til slutten av garnet.

Når alle hempene er på plastfestet, låser du plastfestet slik at hempene ikke kan falle ut. Dermed løfter du hele garnet over i båten. Sørg for at garnet ligger noenlunde rett (f.eks. over kneet ditt), slik at det ikke krøller seg for mye og bli vanskelig å rette opp igjen.

Med garnet vel inne i båten kan du begynne å ta fisken ut. En hovedregel (og min erfaring ofte det enkleste) er å ta fisken ut med hodet først. Rundt hodet er det gjeller og tenner som fester seg i garnet, og det er vanskelig å ta fisken ut av masken med halen først. Unntaksvis, hvis det bare sitter så vidt fast i hodet f.eks., kan det lønne seg å ta den ut sånn, men stort sett ikke.

 

 

Dersom fisken beveger seg, lever den. Du må da drepe den så fort som mulig, slik at den slipper å lide. Slå bakhodet til fisken på kanten av setet i båten, eller bruk noe hardt til å slå den i bakhodet. Da dør den ganske fort. Du må bruke litt kraft.

Når fiskene er døde og ute av garnet, legger du dem i bøtta.


 

… Eller fiske med stang

Et annet alternativ om du ikke har tilgang på båt, eller rett og slett foretrekker å stå på land, er å fiske med stang. For å fiske med stang trenger du en fiskestang, snøre til stangen, en krok og agn. Agnet kan f.eks. være mark, som man får kjøpt levende på boks i fiskebutikk.

LES OGSÅ: Ski i vinterferien? Skianlegg i Oslo, Trondheim, Bergen og Stavanger

 

Sløye fisk

Du trenger: En kniv, en saks, en skjærefjøl, tre baljer og fisken.

For at fisken skal bli spiselig, må den sløyes. Å sløye fisken består i å skjære av hodet og ta ut innvollene. Nøyaktig hvordan dette gjøres vil variere fra fisketype til fisktype, men hovedprinsippene gjelder alle typer.

Start med å fylle rent vann i en av baljene. Her skal du skylle fisken. Legg så ut de andre baljene; en til innvoller og en til de ferdigsløya fiskene. Legg ut fjøla, med kniven og saksen.

  1. Legg fisken på skjærefjøla. Dersom fisken har skjell på utsiden, som f.eks. sik har, må du fjerne skjellene først. Da tar du kniven og skraper mot skjellene (fra halen og mot hodet). Sørg for å fjerne alt på begge sider; det er ikke digg å spise. Dersom fisken ikke har skjell, hopper du rett til neste steg.

  2. Legg fisken på ryggen, og sett kniven rett under gjellene – ca. ved finnene nærmest hodet. Skjær så av hodet.

  3. Ta saksen ved rompehullet til fisken, og klipp oppover hele veien fra rompehullet til der hvor hodet var.

  4. Bruk fingrene til å fjerne innvollene, og legg de så i baljen dedikert til innvoller. Bruk tommelen til å få ut det siste (det ligger ofte avføring langs ryggraden).

  5. Skyll fisken i skyllevannet og legg den i baljen for ferdigsløya fisk.

 

 

Filetere fisk

Når du skal filetere fisken tar du ut beina. Det er tross alt mer behagelig å spise fisk uten bein.

Du starter med å ta en ferdigsløya fisk i hånden. Dermed tar du fingrene øverst (der hvor hodet pleide å være) og får tak på ryggraden. Ryggraden sitter naturligvis godt fast i kjøttet, og det er viktig å gjøre dette rolig og kontrollert slik at du ikke mister masse fiskekjøtt i prosessen.

Når du har tak på ryggraden presser du fingrene nedover (mot halen), på hver side av ryggraden. Jeg bruker pekefingeren og langfingeren, annenhver gang på hver side av ryggraden. Du følger så beina både utover til siden (typ ribbeina) og nedover ryggraden, helt til du kommer ned til halen. Dermed klipper du av halen og fisken er nærmest beinfri.

Det er stort sett noen småbein igjen i fisken, men så lenge de ikke er så store at de kan settes i halsen, så gjør det ingenting.


 

Tilberede fisken

Du kan selvsagt steke eller grille fisken i smør, og det blir kjempegodt. Et annet alternativ er å panere fisken. Da blander du mel, salt og pepper i liten plastpose og hiver fiskefilene oppi. Rist så posen godt slik at hver side av fisken får nok av blandingen på seg. Dermed steker du fisken i smør.

LES OGSÅ: Åtte apper som gjør ferieturen billigere - hotell, reise, flyavgang

 

Bål

Sikkerhet er viktig når man skal lage bål i naturen. Først og fremst må man følge med på om det er bålforbud, og om bålforbudet gjelder for der du er. Det er også lurt å være nær et vann, hvis det er mulig. Hvis ikke, ha en flaske eller en bøtte med vann stående klart vedsiden av bålet i tilfelle ulvefelle.

Før du starter opp bålet kan du helle noen runder med vann rundt bålet, dette minsker sjansen for jordbrann.

Selv om du tar alle forholdsregler kan du aldri være helt trygg. Ved spraker og kan med det sende glør flyvende lenger enn du kan se. Vær dersom alltid varsom med bål i skog og mark.

 

 

Hvordan lage bål?

Når man skal lage bål trenger man noe som brenner (ved), varme (fyrstikker) og oksygen. Flammer strekker seg oppover, og dersom flammene har noe å strekke seg etter strekker de seg lenger. Derfor er det lurt å bygge bålet i høyden.

Du starter med noe lettantennelig, som kan hjelpe deg å få fyr på veden. Noe av det beste du kan bruke er never, som er bark og små trebiter. Dette er lett å lage av vedkubbene dersom du har en kniv eller en liten øks.

Tennbriketter er selvsagt veldig effektiv, men det er ikke alltid man har det tilgjengelig. Får du ikke fyr med never kan du lage din egen tennbrikett: nemlig papir dynket i olivenolje eller rapsolje. Papir i seg selv brenner fort. Ofte for fort til å få fyr på veden. Med olje på brenner papiret mye lenger og fungerer derfor ypperlig som tennbrikett.

Når du har lagt den hjemmelagde tennbriketten eller never nederst i bålet, kan du legge litt større ved oppå. Gjerne de minste trebitene du har. Oppå der igjen kan du legge de store vedkubbene. Husk å ikke ta altfor mye ved på bålet samtidig, men legg heller på mer underveis. Det siste vedkubben du legger på burde stikke litt opp, slik at flammen har nå å strekke seg etter.

Tenn på bålet, gjerne på flere steder, og nyt varmen og det fine synet av rødoransje flammer.


 

Kos deg i naturen!