I Mexico sies det at tequila kurerer alt fra mageknip til hjertesorg. Det er bare deler av sannheten.

I Mexico, nærmere bestemt i byen Tequila, blant tropisk vegetasjon, karakteristiske hodeplagg og utpreget bartevekst hos lokalbefolkningen, oppstod tequilaen. Drikken er kalt alt fra «Gudenes drikk» til «Helvetes ild» og har en nærmest mytisk aura rundt seg. Alle som en gang har inntatt en overdreven dose tequila vet hvilken skade dèt kan gi.

I den harmoniske byen Tequila er imidlertid drikken deres fremste eksportvare og turistmål. Årlig holder byen en festival til ære for spriten som i sin tid ble brakt til landet av de spanske Conquistadorene som innvandret til Mexico på 1800-tallet. I dag finnes det to typer tequila; premium og mixto. Premiumversjonen er den vanligste og er 100 prosent fremstilt fra agaveplanten. Det er denne vi kjenner igjen fra drikkelekene, utestedet eller naschpielet. Mixto består av 51 % blå agave og i tillegg søtningsmiddel fra rørsukker eller mais. Derfor er denne, som navnet tilsier, best i drinker.

 

Besøkte opphavet

Ex.phil.- og Ex.fac.-studenten Greta Johansen (20) reiste gjennom GoStudy til Mexico for å bo på studiesenteret i Puerto Escondido. Hun valgte Mexico for kulturen, de flotte strendene, surfing og selvfølgelig tequilaen. Lidenskapen for drikken førte henne til byen Tequila ved en tilfeldighet, da hun var på rundreise med venninner og så skiltet langs veien: De måtte rett og slett ta en dagstur.


– Tequila er en liten by med i underkant av 27000 innbyggere. Den ligger to timer utenfor storbyen Guadalajara på innlandet der det er tørt og lite frodig. Sentrum var nesten litt for rolig med lite å se og gjøre. Fabrikken vi besøkte, La Cofradia, var stor og produsent av elleve ulike tequila-merker, forteller hun.

På fabrikken fikk jentene omvisning og innføring i produksjon av tequila.

Først kuttes plantene, de kokes, separerer ut sukker og fiber, og tilsettes stoffer for den riktige blandingen. Til slutt gjæres spriten. Vi fikk også en briefing i Tequilas historie og kjente tequilabryggere, og turen endte med tequilasmaking.

– Hvilken var best?
 
–Siden smakingen foregikk uten salt, lime eller væske til nedskylling var det vanskelig å kåre en «vinner». Det var bare sterkt og stygt og anbefales ikke.

LES OGSÅ: Får ikke sove - søvnproblemer og søvnvansker som student

 

Delikatesse og monster

Men tequilaen kan også være en delikatesse, sies det. I barer over hele verden lages drinker som Tequila Sunrise, Frozen Margarita og Long Island Ice Tea. De mest lagrede variantene er velsmakende og drikkes av kjennere på tilsvarende måte som konjakk – til fugl, fisk og kjøtt.


 Tequilaoppskrift
4 cl tequila
Salt
Sitron og lime
Fremgangsmåte:
Dryss salt på hånden. Slikk dette saltet. Drikk umiddelbart shoten med tequila. Demp smaken med sitron eller lime.

Den best kjente måten å konsumere tequila på er likevel med salt og sitron (opprinnelig lime). Saltet for å lamme smakssansene før inntak av spriten, sitronen for å destillere munnen i ettertid. Mang en forseelse er forårsaket av tequilafylla, og måtehold er med tequila, som alt annet, noe av nøkkelen til suksess, mener Johansen.

– Noen liker tequila, andre ikke. Selv synes jeg ikke smaken er fantastisk god i seg selv, det er heller stemningen med det, salt, lime og det gode humøret i etterkant som lokker meg. Tequila er ikke så vanskelig å få ned – om du gjør det riktig: For mye salt, for store shotter, for mange shotter og for lite lime blir fort kvalmende. Alt med måte, tar du for mange tequilashotter på en gang blir du dårlig (som med alt annet alkoholholdig), og når du først har blitt dårlig er det vanskelig å gjøre det godt igjen.

LES OGSÅ: Psykedelisk terapi som behandling mot psykiske lidelser

 

Mange minnerike kvelder

Tequila er kultur, det er identitet og det er en del av meksikanernes stolthet. Drikken er portrettert i både amerikanske westernfilmer og artisten M.I.A.s sanger. Den drikkes på alt fra hippe loftetasjefester i New York, til studentkroa i Bø og overalt er drikken hyllet som et viktig signal om at festen er iferd med å ta en helt ny vending; med tequila på bordet går ingen hjem upåvirket.


 Disse sortene selges i Norge:

Ikke alle tequilavariantene i artikkelen selges til Norge, her er noen av de som gjør det.

Nesten  samtlige nevnt nedenfor kommer både i ”mixto,”(blandet tequila) ”reposado”(eikefatlagret)  og ”anejo,” (langtidslagret) og koster 270?  kroner flasken (70 cl):

Herradura, Jose Cuervo,  Sauza, Agavita, Casa Noble,  El Jimador, Furio, Olmeca,  Sierra, Silver og Buitral.

Greta Johansen har avsluttet sitt studieopphold i Mexico og ser nå tilbake på besøket med nostalgisk blikk. For henne representerer tequilaen noe av kulturen som ble igjen.

–Med tequila forbinder jeg først og fremst morsomme og minnerike kvelder, men ordene meksikaner, sombrero og mariachi faller også fort inn. I tillegg tenker jeg på en bastant påstand fra vår meksikanske venn Emir fra Puerto Vallarta: ”Tequila kurerer alt fra mageknip til hjertesorg”, noe de regelrett levde etter der borte.

– Hva betyr tequila for deg?

Etter besøket i Mexico og Tequila føler jeg at jeg holder drikken enda mer kjær, kanskje fordi den hjelper meg å minnes landet og folkeslaget jeg har lært å bli så glad i.


 Drinker med tequila

 45ml tequila
90ml appelsinjuice
15ml grenadine sirup

Hell tequila og appelsinjuice over et glass med isbiter. Avslutt med grenadine. Pass på å ikke røre i drinken slik at grenadinen får synke til bunns.

Cocktail – Margarita

■ 3 cl tequila
■ 1 cl Cointreau
■ saft fra en halv lime
■ isbiter

Ryst alt i en shaker og sil over i
cocktailglass. Fukt gjerne kanten
av glasset med limesaft og dypp den i salt.

Denne saken har også stått på trykk i studentmagasinet Campus